Modern oorlogvoeren…

Taskforce 141

Neem zoveel mogelijk goede wapens mee, zorg dat je perk 1,2 en 3 (of wat dan ook) zijn bijgewerkt en gereed zijn voor gebruik. Elimineer alles wat beweegt, behalve je eigen maatje natuurlijk. Zeer belangrijk: Zorg dat je zelf niet geraakt wordt. Missie start in 3-2-1….

 

 

“Juist en wat betekenen die vage tekentjes daar rechts in beeld nou?” vraag ik aan mijn vriend terwijl zijn gezicht vol opperste concentratie staat en zijn handen de controller van de PS3 krampachtig omklemmen. De kleine man aan de andere kant van mij op de bank zucht en zegt dan op een toon waar de ongeloof en irritatie nog net niet van af druipt: “Dat laat zien hoeveel keer je dood bent gegaan!” “Oh” is het enige, iet wat dommige, antwoord wat ik uit kan brengen. “Dat is dus 16 keer in tien minuten tijd.” Niet echt iets om trots op te zijn bedenk ik mij.

We spelen Call of Duty Modern Warfare en met WE bedoel ik vader en zoon. Ik kijk alleen maar toe hoe de één na de ander afgeslacht (sorry een ander woord heb ik er echt niet voor) wordt om vervolgens weer op te staan soms gevolgd door een onderdrukte vloek van één van de heren naast mij.

Spelletjes horen in mijn beleving voor ontspanning of afleiding te zorgen maar bij ons thuis is dit niet aan de orde. Onze woonkamer is sinds enige tijd veranderd in een war zone waar de mensen van Tour of Duty jaloers op zouden zijn. Vader en zoon strijden om de beste titel, de beste wapens en de meeste levels. Soms spelen ze wel eens samen maar over een gezelschap- of familiespel valt dan niet te spreken. Het is nou éénmaal niet leuk om door je zoon afgeknald te worden en er op zo’n manier achter te komen dat je eigenlijk niet echt meer mee kunt met “de jeugd van tegenwoordig”. Een aantal weken geleden kwamen ze er achter dat je met dit spel ook online kunt spelen met elkaar. Nu zitten de heren gezellig met de buurmannen (ieder in zijn eigen vertrouwden omgeving weliswaar) voor de buis en knallen ze alles af wat beweegt in de hoop beter en sneller te zijn dan de ander.

Ik was nu toch wel erg benieuwd waar de laatste weekenden zoveel over te doen was. Dus ik besloot om eens een middagje de beeldbuis te observeren in de hoop daar achter te komen. Persoonlijk heb ik nooit zo heel veel opgehad met de gewelddadige spelletjes voor de Nintendo, WII en dan nu de PS3. Ik ben meer van de Super Mario en Donkey-Kong generatie.

Zodra het beginscherm te zien is moeten er verschillende keuzes gemaakt worden. En daar ben je mij dus al kwijt. Hoe moet ik in vredesnaam weten waar ik uit moet kiezen? Al die verschillende wapens met al die extra keuzes… Gelukkig hoef ik dan ook alleen maar mee te kijken. Zowel vriendlief als ukkepuk scrollen met het gemak waarin een tijger zijn prooi aan stukken scheurt door het beeldscherm, hebben hun keuze gemaakt en starten, nadat genoeg andere online gebruikers zich hebben aangemeld, het spel. Terwijl mijn twee Navy Seals naast mij op de bank om de beurt PS3 duimen aan het creëren zijn probeer ik zo goed en zo kwaad als het gaat het spel te volgen. Al snel heb ik in de gaten welke personen er aan onze kant staan en wie er naar de eeuwige jachtvelden gestuurd moet worden. Terwijl de één speelt legt de ander mij uit hoeveel granaten er nog over zijn, hoeveel we voor of achter staan, hoe je meer punten kunt verdienen en welk level echt niet te doen is.

Na een half uur bekijk ik de tv inmiddels met andere ogen. Het ziet er, ondanks de tomatensap die geregeld rijkelijk over het beeldscherm druipt als je doodgeschoten wordt best grappig uit. (grappig is volgens de jongens in dit geval nogal een understatement.) Ik had mij voorgenomen om mij als toeschouwer niet te mengen in dit spel, aangezien ik in hun ogen toch alleen maar onzin uit kraam wat oorlogvoeren betreft. Maar mijn mond houden is nou niet iets dat bij mij past. Inmiddels ga ik ook zo op in het spel dat ik al aangeef waar de vijand zich bevind.. “Ja, daar daar daar, links boven in de hoek.” of “schiet um neer!!”Als of dit enige zoden aan de dijk zet. Het valt mij op dat je als niet deelnemende partij meer ziet dan wanneer je het spel zelf moet spelen. Ik krijg bijna zin om die controller van één van de twee af te pakken en het ook eens te proberen. Maar iets van trots weerhoudt mij. Ik voel mij ook een beetje dommig omdat ik niet eens weet welk wapen ik zou moeten kiezen en hoe ik voor of achteruit zou moeten lopen, laat staan schieten… Mijn ogen stonden waarschijnlijk nogal gretig want ik krijg van één van de twee een controller voor gehouden. Ik twijfel even maar mijn ego neemt de overhand. Ik bedank voor het aanbod. Af gaan vind ik niet erg, maar niet op het oorlogsveld!!

 

 

 

8 gedachtes over “Modern oorlogvoeren…

 1. Ik hou wel van Call of Duty, maar ben er heel slecht in… Het geeft een enorme adrenaline kick en daar kan ik soms niet zo goed tegen.
  Leuk dat je ook aan postcrossing doet trouwens! Ik ben er echt heel veel mee bezig, vind het heel leuk!
  Lijkt het je trouwens wat om mee te doen aan mijn Notebook Project? Ik probeer er steeds een beetje meer publiciteit voor te krijgen, zou leuk zijn als je mee wilt doen en wat extra publiciteit geeft! Ik hoor het graag 😉

 2. HIHIHIHIHIHI, geweldig!! Ik ben ook meer van de Mario hoor, al dat geweld er is al genoeg geweld in de wereld 😉

 3. @ Lisanne: Ik heb je een berichtje gestuurd vwb het Notebook project! Mijn eerste kaartjes voor postcrossing moeten overigens nog wel op de post. De persoon wilde nl een speciaal kaartje met verschillende bruggen. Dus ik moest nog gaan zoeken ook haha.

  @ Ilse: Dank u! Het is soms ook wel hilarisch om te zien hoe die twee aan het gamen zijn. Volgende keer neem ik het wel op!

 4. Het idee is dat je één heel boekje vult in een paar maanden tijd, die dan helemaal gevuld opstuurd en dat de ander dat ook naar jou doet. Dus het is geen rondreizend boekje, dat kan inderdaad kwijtraken…

 5. Volgens mij een mooi schouwspel om alleen maar te zien hoe vader en zoon zich vermaken.
  Geef mij maar Mario en Donkey enzo, al heb ik gisteren wel een nieuw spel gekocht, Chicken Riot met “gun” dus ik ken voortaan me agressie op de kippen richten… Heb um alleen nog niet gespeeld omdat me batterijen van de ontvanger op waren 😦

  • Hoi Rachelle. Dat spel ken ik niet. Is dat voor de WII?
   haha ik zal het de volgende keer opnemen als ze tegen elkaar aan het spelen zijn. WAHA.. Het is zeker een leuk gezicht om te zien en al helemaal om te horen hoe ze dan tegen elkaar praten 🙂

 6. Pingback: Hiep Hiep Hoera… « Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.