Ouderdom komt met gebreken…

“Pijn is niet fijn.” Wat sommige mensen ook beweren! Al helemaal niet wanneer het prompt in je rug schiet. Je hierdoor sterretjes ziet en daarna ook nog zelf terug moet rijden. Uiteraard nadat je je wrakkige lichaam eerst naar je auto gesleept hebt. Hoe het je gelukt is om plaats te nemen in je auto en terug naar huis te rijden kun je je niet helemaal meer herinneren want
P I J N.

Eenmaal thuis lukt het mij om mijzelf uit de auto te krijgen en naar huis te strompelen. Maar eenmaal binnen weet ik mijzelf ook geen houding te geven. Schoenen en sokken uitdoen is een no go. De komende uren loop ik dus nog maar even in mijn paardenkloffie. Voorzichtig blijf ik rondjes lopen tot de verlammende steken in mijn rug zijn gezakt.

“Ik gok spit.” zegt ik tegen vriendlief als hij ook thuiskomt en mij in een of andere rare positie op de grond ziet liggen. Ik heb welgeteld 3,5 dag om te herstellen voor we aan ons tweede midweek weg gaan beginnen. Inmiddels is het gelukt mijn schoenen en sokken uit te krijgen. Aan de rest van mijn kleding wil ik nog even niet denken. Eerst die helse steken weg. Zo half op de grond liggen, met mijn onderbenen steunend op de bank, is nog de meest comfortabele positie die ik in die korte tijd kan vinden.

Af en toe heb ik wel last van mijn rug maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dat ik niet kan zitten of normaal kan liggen van de pijn. De rest van de dag breng ik half liggend, half zittend met veel pijnstillers door. Mijn rug heeft schijt aan mijn vakantie, want daar zit ik nu midden in, en ik kan niet anders dan mij er bij neerleggen. De pijn te doorstaan en accepteren dat het nu eenmaal niet anders is en even kan gaan duren.

Na een dag slapen lijkt het beter te gaan. Wanneer de pijn in alle hevigheid terugschiet weet ik dat ik letterlijk en figuurlijk geen stap verder ben. Deze dag krijgt dezelfde invulling als gisteren. Met mijn e-reader onder mijn arm wissel ik bank, stoel en bed af. Dat lijkt nog de beste combinatie. Daarnaast doet mijn rug het beter na een warme douche. In bad durf ik niet. Ik krijg mijn been niet hoger opgetild dan 30 cm. De infraroodlamp is mijn tweede beste optie. Gedurende de uren die volgen merk ik dat de scherpe randjes minder worden.

Halverwege dag twee voel ik wat mobiliteit terugkomen. Alsof mijn ruggengraat en romp langzaam uitgelijnd worden met de rest van mijn lichaam. Inmiddels ben ik er aardig handig in geworden om zonder steken mijn bed in en uit te komen. Nog steeds heel voorzichtig, dat dan wel weer, durf ik mij wat meer te bewegen.

Ik ben als een kind zo blij als ik op dag drie eindelijk, vraag niet hoe, zelf mijn sokken aankrijg. Vriendlief rijd mij naar Poownie want zelf rijden lukt niet. Gaandeweg die dag kan ik ook weer zonder steken zitten, liggen en opstaan. Maar alles met mate en veel afwisseling. Mijn staldienst mag ik gelukkig opschuiven naar volgende week. Rust houden heeft (voor nu) voldoende geholpen dat ik het aandurf om toch op pad te gaan voor ons midweekje weg. De planning moeten we wel wat omgooien maar ach, we zijn er in ieder geval even lekker tussenuit.

18 gedachtes over “Ouderdom komt met gebreken…

 1. Ik heb 2x spit (tegenwoordig lumbago) gehad. NIET te doen idd. Ongelofelijk hoeveel zeer dat deed.
  Sterkte, hoop dat het wegebt en nooit meer terugkomt.

  • hihi… Ja rustig aan gedaan. Gaat iedere dag iets beter. Maar inderdaad, goed nadenken bij de bewegingen die ik maak. Dat is overigens ook erg vermoeiend.

 2. Mijn hernia kwam spontaan even om de hoek van de deur kijken.
  Doe jij een beetje voorzichtig? En als het te lang duurt, meld je dan even bij de huisarts.
  Fijne vakantie.

  • Ooh dat was niet de bedoeling 🙈
   Ja heb voorzichtig aan gedaan. De stekende pijn was de eerste keer al een goede waarschuwing 😬. Vooralsnog is bezoekje huisarts niet nodig (geweest) Bezoek nu dagelijks de yogamat 😂

 3. Oeioei, spit, ik kan er over meepraten! Ik vraag me af of het wel handig is nu weg te gaan… doe voorzichtig! En google eens op liggende oefeningen bij spit. Je rug heeeeeeel rustig losmaken en los houden ook. Niet teveel zitten! Dat is echt het slechtste wat je kunt doen bij spit. Liggen, en lopen. Sterkte! En ook: fijne vakantie, ondanks de pijn!

  • Wat lief, jullie bezorgdheid 🤗
   Die paar dagen weg zijn goed gegaan. We hebben de planning wat omgegooid en inderdaad, steeds wat wandelen tussendoor.
   Inmiddels wat goede oefeningen gevonden en probeer dagelijks wat yoga in te passen in de dag. Nooit gedacht maar het voelt erg goed. Dus daar ga ik voor nu lekker mee door.

 4. Mijn man had vorige week net hetzelfde. Zware medicatie gekregen waar hij zich niet al te best bij voelde. Nu, bijna een week later is het nog niet helemaal weg. Echt lastig!

 5. Pingback: Round 2… | Deborah Hamar

 6. Pingback: In 2022 was … | Deborah Hamar

 7. Pingback: Namasté… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.