Sonja Bakker…

Zondagmorgen 25-sept

De beat van Eminem dreunt nog na in mijn hoofd als ik uit mijn auto stap. Terwijl ik de boel afsluit wordt ik omhuld door een alles omvattende stilte. Ik blijf even staan en de natuurlijke geluiden dringen langzaam door in mijn hoofd. Ik hoor de wind die de blaadjes in de bomen doet ruisen. De vogeltjes kwetteren er rustig op los en in de verte hoor ik hoefgetrappel van een paard dat over de weg draaft. De zon verwarmt mijn gezicht. Een typische zomer zondagmorgen in de polder. Het zal niet lang meer duren of de wegen (voor zover) vullen zich met wandelende opa’s en oma’s, fietsende ouders en skatende kids. Hier wordt ik nou vrolijk van.

Ik ben op stal en ga op zoek naar mijn paard. Het gras in ons land is nagenoeg op. Maar de buurman heeft zijn weiland ter beschikking gesteld. Met dit mooie weer ben ik daar erg blij mee. Ik wandel met zijn halster naar het weiland en geniet nog even van het zonnetje, want voor je het weet is het voorbij. Ik wordt zelfs vriendelijk begroet door de paarden. Ze komen zowaar naar mij toe gelopen. Waarschijnlijk zijn ook zij vrolijk gestemd door dit weer.

Waar ik dan weer niet zo vrolijk van wordt is zijn bolle grasbuik. De afgelopen week heeft hij op een karig stuk land gestaan en dat deed hem goed. Mijn lieve poown heeft namelijk aanleg om dik te worden. Niet zomaar dik, nee tonnetje rond. Hij is helaas niet gezegend met maatje 36 zoals zijn buurvrouw. Het arme dier dijt al uit zodra hij aan gras ruikt. Aan het begin van de zomer heb ik besloten om hem voor zijn eigen gezondheid een graasmasker om te doen. Het is een normaal halster maar dan voorzien van een korf. Aan de onderkant van de korf zit een gat van een paar centimeter waardoor de opname van gras met 50% wordt gereduceerd. Hij moet er weliswaar meer moeite voor doen maar zo is het voor hem toch mogelijk om met zijn soortgenootjes buiten te lopen en niet (al) te dik te worden. Zoals ik al zei noem ik het een graasmasker, mijn stalgenoten noemen het een “muilkorf” en mijn buurvrouw noemt het zijn “Sonja Bakker masker”. Dat laatste klonk het meest vriendelijkst dus zo hebben we het ding genoemd.

Nu we op dit grote graasland staan, dat maar bevolkt wordt door vier paarden, ben ik van mening dat we er goed aan doen om hem weer te laten Sonja Bakkeren. Al is het maar voor een paar uur per dag. Terwijl het paardenbeest van niets bewust achter blijft in het weiland hobbel ik weer terug naar stal om de halsters te wisselen.

Een paar minuten later staat hij met zijn Sonja Bakker masker op in het weiland. Eén blik op mijn paard en ik voel mij opslag schuldig. Ik weet dat dit voor zijn eigen best wil is. Ik klop hem nog even gemoedelijk op zijn hals. Spreek wat lieve woordjes en draai mij daarna om. Hij heeft blijkbaar de stille hoop dat ik een grapje maak want hij loopt met mij mee terug naar het hek.  Maar als ik over het hek klim weet hij dat het menens is. Hij kijkt mij in en in triest aan. Ik moet nu sterk in mijn schoenen staan, ik doe dit voor zijn eigen best wil. Hij moet op rantsoen. Gelaten loopt hij bij mij vandaan. Halverwege het weiland blijft hij staan en werpt mij vanaf zijn plek nog één maal een blik over zijn schouder toe. Zijn ogen en oren spreken boekdelen. Hoewel hij niet kan praten weet ik dat hij nu denkt: “Heb je nu je zin?” Hij weigert om zijn neus in het gras te steken en blijft als een wassenbeeld op zijn plaats staan. Hij probeert mij op zijn manier duidelijk te maken dat het masker er voor niets op zit. Ik heb mijn tijd aan hem verspild.

Bijna heeft hij mij zover dat ik naar hem toe wil rennen om het masker er af te halen, sorry te zeggen en hem zijn gang te laten gaan met het uitvoeren van zijn grootste hobby: ETEN. Maar ik ben mij er van bewust dat mijn paard is afgestudeerd aan de HTS. (de hoge toneel school) Ik laat hem staan met zijn masker op zijn snufferd en zijn neus in de lucht en wandel over de dijk terug naar stal. Vanaf de dijk kijk ik nog één keer naar het weiland. Zijn trots heeft hij binnen vijf minuten opzij geschoven. Want hij staat alweer bij zijn vriendjes met zijn neus tussen het gras. Gelukkig maar.

Voor ik in mijn auto stap om terug naar huis te rijden vervloek ik mijzelf dat ik niet met de fiets gekomen ben zodat ik nog wat langer van dit heerlijke weer kan genieten. Om tijd te rekken drentel ik wat heen en weer op stal en houd mijzelf bezig met het opruimen van de “keet” waar al onze spullen liggen. Na enige tijd moet ik toch echt naar huis en moet de rust weer plaats maken voor de hecktiek van de stad. Ik besluit om na het avond eten terug naar stal te rijden om mijn paardenbeest te ontdoen van “Sonja Bakker.” Hij lijkt het masker niet eens meer op te merken en komt mij al grazend tegemoet gelopen. Van zijn eerdere boosheid is ook niets meer te merken. Ach, liefde gaat nou maal door de maag…

 

  

10 gedachtes over “Sonja Bakker…

 1. *big smile* een paard wat de hoge toneel school gedaan heeft 😀

  Ik vind het knap dat er weerstand tegen geboden heeft, ik kan er zo slecht tegen als dieren zo naar mij kijken…

 2. Ik kan me inbeelden hoe het voelt als je je paard zo’n toneelopvoering ziet doen om toch maar van dat graasmasker af te komen. Ik zou zeker ook in tweestrijd staan … Maar het is om z’n bestwil, dus eigenlijk hoef je je niet schuldig te voelen.
  Er komt plots een vraag in me op … Zou er voor mezelf ook zo’n graasmasker bestaan ? Waarschijnlijk wel, maar het zal dan gewoon een grote plakband noemen 😉

 3. Van wie heeft hij het? Grappig geschreven. Doet mij onmiddellijk denken aan het weekend, want dan moet ik beslist het gras gaan maaien want anders kom ik er niet meer doorheen. Tweede optie is natuurlijk je paard even lenen.

 4. @ Joyce: Ik kan er dus ook niet zo goed tegen. De aller eerste keer dat ik hem zo achter liet in het weiland heb ik flink op mijn kiezen moeten bijten om niet te gaan janken. Zo zielig… Maar ik ben blij dat ik heb volgehouden. Ze kunnen flink ziek worden als ze te veel gras binnen krijgen. Met name in de lente, als het gras zo mals en vers is.

  @ Mamapippa: Ik heb er twee. Zou je er 1 willen lenen? haha

  @ Laura en Hans: Dank jullie wel. Leuk om dat ook eens te lezen. Dat werkt motiverend. En ja soms is het echt een toneelspeler.Van wie hij het heeft? Ik heb echt geeeen idee??!!! haha.

 5. Hey Buuf,

  Hij is weer hilarisch!……Kan ik ook zo’n masker bestellen…ik moet nog een paar kilootjes kwijt!

 6. Dat heb je werkelijk heel goed geschreven! Heerlijk om te lezen.

  Jammer voor het paard, maar ach, het is voor z’n eigen bestwil. Heeft het paard niet gewoon wat meer beweging nodig? Misschien moet ie ook maar aan Sonja Bakker sport gaan doen 🙂

 7. Pingback: Hiep Hiep Hoera… « Deborah Hamar

 8. Pingback: De mooi weer ruiter… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.