Een boek, een verhaal, een beleving . . .

“Nu heerst er rust, in mijn hoofd en in mijn hart. De greep van zijn hand om zijn dochters arm verslapte. De oude man sloot zijn ogen. Ditmaal voor goed.”

Ik las en herlas het laatste stukje nogmaals. Het boek is echt uit. Een gevoel dat mij al bekroop toen ik over de helft van het boek was overviel mij dubbel en dwars. Ik voelde mij rot. Alsof ik zojuist afscheid had genomen van een familie die ik in korte tijd zo goed was gaan kennen dat ik van ze was gaan houden alsof het eigen was.

Waarom loopt het boek niet gewoon nog 900 pagina’s door? Waarom moet het hier nu stoppen? Ik wil weten hoe het verder gaat met zijn dochter en diens kinderen. En wat doen ze met dat gigantisch grote landhuis? Ik schuif het boek aan de kant en besluit iets te gaan doen wat mijn gedachten afleid van het verhaal dat ik zojuist heb uitgelezen.

Soms zijn er verhalen die je niet alleen leest maar die je ook daadwerkelijk beleeft. Als ik zo’n boek uit heb blijf ik altijd een beetje beduusd achter, meestal niet in staat om mij direct te storten op een nieuw verhaal met andere avonturen. Het voorgaande verhaal moet eerst even een plaatsje krijgen.

De reden dat ik graag lees en deel wordt van een verhaal zorgt er voor dat ik alles om mij heen kan vergeten en los kan laten. Het lukt overigens niet bij ieder verhaal. Sommige  verhalen zijn daar te oppervlakkig, te ingewikkeld of te saai voor. Of ik kan mij niet helemaal vinden met bepaalde karakters in het boek. Maar veelal is het lezen van een boek voor mij net zo levendig als het zien van een film of serie. Geheel gekaderd door mijn eigen persoontje. Boeken die verfilmd zijn vind ik daarom vaak tegen vallen. Ze kunnen nou eenmaal niet voldoen aan mijn reeds ingekleurde script.

Sinds ik het lezen als ontspanning heb gevonden heb ik vele boeken verslonden. Mijn honger naar leesvoer is niet altijd te stillen. Ik probeer een boek zo snel mogelijk uit te lezen zodat ik door kan naar een volgend verhaal. Ik vind het zonde van het verhaal (en mijn tijd) om een boek lang opzij te leggen, zeker als je er helemaal in zit. Inmiddels heb ik een aardige 2-read lijst opgebouwd en dankzij bepaalde recenserende bloggers komen daar wekelijks weer boeken bij.

Om het overzicht niet kwijt te raken wat gelezen boeken betreft houd ik een lijst bij. (zie gelezen boeken boven aan mijn blog) Erg handig om door heen te bladeren als ik niet zeker weet of ik een bepaald boek al eens gelezen heb. Zeker bij schrijfsters als Tess Gerritsen of Kathy Reichs die boeken in serie vorm geschreven hebben met dezelfde personen in de hoofdrol en waarbij de titels meestal een beetje vaag zijn.

Een boek meermalen lezen is niet aan mij besteed. Hoe mooi of ontroerend het verhaal ook is. Ik vind het zonde van mijn tijd als er nog zoveel ongelezen verhalen liggen te wachten om ontdekt te worden.

Hierbij geef ik mijn favoriete top vijf schrijver/schrijfsters in willekeurige volgorde:

 • Dan Brown
 • Tess Gerritsen
 • Kate Mosse
 • Karin Slaughter
 • Jodi Picoult

Er zijn er meerdere die ik ook echt heel goed vind. Maar van bovenstaande schrijver/schrijfsters hoop ik dat er snel weer nieuwe boeken zullen verschijnen.

Vertel mij wie jullie favoriete schrijver is en welk boek je mij van hem of haar aan zou willen raden.

29 gedachtes over “Een boek, een verhaal, een beleving . . .

 1. Ik vind Connie Palmen een goede schrijfster. Haar laatste boek over het 1e jaar na het sterven van haar tweede man, Hans van Mierlo, is heel aangrijpend. De manier waarop zij haar gevoelens van verdriet en eenzaamheid beschrijft is zo intens dat ik af en toe het boek weg moest leggen om het even te laten bezinken (en niet steeds te moeten huilen).

 2. ik las vroeger ook veel boeken, maar sinds de intrede van de pc in huis is dat naar de achtergrond verwezen (lees: geen boeken meer gelezen sindsdien).
  Het is net zoals je schrijft, bij het lezen vorm je je eigen fantasie, en als je zo’n boek dan verfilmd ziet valt dat vaak tegen. Ik kon mij ook erg inleven bij het lezen.
  Een favoriet auteur had ik niet. Ik las ook veel jeugdboeken omdat ik mij ingezet had als begeleider van de kinderboekenjury en zo ook die boeken moest (mocht!) lezen.

  Groetjes!

 3. Ik lees boeken vaak inderdaad ook maar één keer. Of er moeten echt passages inzitten die me raken, maar dat lees ik alleen die nog een keer 😉
  De boeken van Dan Brown heb ik met veel plezier gelezen, van Karin Slaughter ook wel een aantal, maar die zijn me toch iets te bloederig. Ik kwam er laatst achter dat ik redelijk wat boeken van Emily Barr in de kast heb staan. Leuke boeken met verhaallijnen die zich op allerlei plekken in de wereld (Frankrijk, Engeland, Australië, Italië) afspelen 🙂

 4. Zalig is het om helemaal in een boek te verdrinken, helemaal meegaan in het verhaal, heerlijk. Bij het lezen van een boek geef ik de personages een gezicht, dat gaat automatisch. Een dikke tegenvaller als ik dan een verfilming van een boek zie, altijd zien ze er anders uit dan ik me voorgesteld had 😦 Boeken herlezen doe ik ook niet, of zelden.

 5. Zo te zien hebben we wel een beetje dezelfde smaak. Zelf vind ik de boeken van Camilla Lackberg ook erg goed en natuurlijk John Boyne, de jongen in de gestreepte pyama, De witte veer en Het winterpaleis. Verder is het boek wat ik nu lees, Villa Triste van Lucretia Grindle, ook echt een aanrader!

 6. Ik herken het gevoel, precies zoals je het beschrijft! Akelig soms het einde van een boek,,, Ik vind Khalid Hosseini een super schrijver.. nog niet veel boeken van uitgekomen maar toch. Duizend schitterende zonnen is fantastisch,

 7. Heerlijk is dat 😀 Ik lees andere soorten boeken dan jij, volgens mij houd jij wel van spannende boeken. Maar misschien vind je in dat geval kind 44 wel leuk, heeft ook met geschiedenis (van de Sovjet-Unie) te maken en is heeeel spannend!

  • Hoewel ik open sta voor van alles en nog wat gaat mijn interesse het meest uit naar fictie. Dat leest lekker weg.

   Kind 44 daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Ik ga hem opzoeken en eens kijken of ik hem aan mijn lijstje toe kan voegen. Bedankt!! 😀

 8. Ik heb het wel eens gehad dat ik niet meer wist of ik de dingen in het boek zelf had meegemaakt of niet. Als de hoofdpersoon verdrietig was, was ik ook de hele dag somber. Dat was echt heel vreemd.

  Ik blijf roepen dat je Renate Dorrestein moet lezen! David Mitchell met Wolkenatlas vind ik ook een goed boek. Phillipa Gregory met verhalen over Henry de 8ste en andere Britse koningen.

 9. Heel erg herkenbaar! Jij houdt van hetzelfde soort boeken als ik. Wel jammer dat ik nu net even niet op goede boeken/schrijvers kan komen. Dat heb ik altijd als ernaar wordt gevraagd.

  ps. Dank voor je lieve reactie op mijn blog 🙂

 10. Ik lees alles door elkaar. Een deel van de schrijvers die jij noemt horen ook bij mijn favorieten. Ik heb onlangs twee boeken van Emily Barr gelezen en dat beviel ook goed. Tja, er zijn zoveel schrijvers en goede boeken… Soms zou ik sneller willen lezen!

  • Dat is dus ook mijn punt, omdat er nog zoveel leuke boeken zijn zou ik iedere dag wel een boek willen lezen. Maar zo snel gaat het niet. Emily Barr. Die ga ik ook even opzoeken. Bedankt!

 11. Herkenbaar wat je schrijft over lezen!
  Ik lees graag en het klinkt misschien raar maar een echte favoriet heb ik niet! (of ben ik nog niet tegengekomen?)

 12. zo heerlijk om in een boek te verdwijnen en te hopen dat het niet zal eindigen. Ik had dat deze week met Mijn hart op slot van Anna McPartlin. Ik kreeg het boek van mijn zus en las het binnen een paar dagen uit.

  Welk boek is het waar je eerste zin over gaat?

 13. Goh, jouw lijstje komt aardig met de mijne overeen 🙂 Ik ben ook gek op Stephen King (ja echt) en Stieg Larsson maar ik ben niet erg selectief, ik vind veel boeken mooi… Heerlijk, ‘s-avonds in bed nog even een uurtje lezen!!

Reacties zijn gesloten.