Een paard, een schaap en (g)een pijnlijk achterwerk…

“Wat sta jij nu weer te doen?” Vraagt vriendlief. “Ik sta mijn broek te ontharen­.” Zeg ik, terwijl ik half achterstevoren mijn bovenbenen en achterwerk sta af te borstelen. Ik heb een buitenrit met poownie gemaakt zonder zadel. Nu zit alles onder de haren en ik heb pijn in mijn achterwerk van de lange zit.Vriendlief kijkt mij met gefronste wenkbrauwen aan. “Je hebt een zadel in de kast liggen en dan ga je zonder zadel rijden?” Ik kijk hem besluiteloos aan en vraag mij even af of, en wat, ik moet antwoorden. Paarden zijn nu eenmaal niet zijn ding. En als ik dan ook nog eens zonder zadel op die knol de polder in ga… “Ja.” Besluit ik te zeggen. “Soms heb ik geen zin om hem helemaal op te tuigen voor een relaxte rit door de polder.” Voor hem is het ook wel eens fijn om zonder een zadel op zijn rug een ritje te maken. Het is allemaal wat losser en ongedwongener. Schouderophalend liep hij langs mij heen terwijl ik verder ging met het ontdoen van poownies vacht dat als lijm aan mijn broek geplakt zat.

De ritjes die we zo wel eens maken werden steeds meer. Zonder zadel de polder in. Geen dressuur maar op het gemak een uurtje hobbelen. Steevast had ik daarna last van mijn achterwerk en stond ik een half uur lang mijn rijbroek te ontharen. Dit moest anders…

Ik bezocht verschillende websites en paardenforums om uit te pluizen of er iets anders bestond dan een zadel, Maar dat wel dienst kon doen als zadel. Ik kwam uit bij een boomloos zadel of een barebackpad. Een extra zadel was niet nodig. Ik heb immers een mooi zadel in de kast liggen. Boomloos viel dus af. En wat was nu weer een barebackpad? Wat snuffelen op internet leerde mij dat het een pad is dat op de rug van het paard bevestigd wordt waar geen zadel meer op hoeft. Je kunt er heerlijke buitenritjes mee maken zonder pijn in je achterwerk. Omdat het pad dikker is dan een simpel zadeldekje, zorgt het ook nog eens voor een goede demping op de paardenrug. Dat moest um gaan worden!! Mijn zoektocht was, voor zover, ten einde. Evenals het ontharen van mijn broeken en de zitting van mijn auto.

Nu ik wist wat ik ongeveer wilde hebben hoefde ik alleen nog maar te kiezen tussen de verschillende soorten modellen. Dat bleek onmogelijk. Er kwam van alles op mijn beeldscherm voorbij. Van simpel dekje tot “pannenkoekzadel”. Het zag er niet uit, om over de prijs (voor zo iets eenvoudigs of lelijks -_- ) nog maar te zwijgen. Via een link in één van de paardenforums kwam ik op een Duitse website terecht van Christ. Fantastisch wat ze allemaal hebben. Bij het zien van deze prachtige schapenvachtjes was ik direct verkocht. Wat moet dat heerlijk zitten!! Wat ziet dat er sjiek uit!! Ook hierin waren er meerdere modellen. Die er uiteraard allemaal even mooi, zacht en aaibaar uitzagen. Na drie avonden speuren, bellen en mailen was ik er uit. Mijn keus was gevallen op een klassiek model zadel, en dit keer eens niet in het wit, maar in het bruin. Een week later ontving ik mijn eigen lamswollen barebackpad en kon onze testronde beginnen.

Inmiddels hobbelen poownie en ik al even door de polder met ons nieuwe dek. We hebben er zelfs al een sprongetje mee gemaakt. Er is niks aan gelogen, het zadel zit heerlijk!!  Met dit schaapje onder mijn kont kunnen wij wel een buitenritje of wat aan.

23 gedachtes over “Een paard, een schaap en (g)een pijnlijk achterwerk…

 1. Bareback roept eerst andere associaties bij mij op. Maar dat komt misschien ook door het onderwerp van blog.
  Mooi plaatje op je foto.
  Het is al weer langer geleden dat ik op een paardenrug zat.
  Maar de herinneringen zijn nog steeds goed.

  Fijn weekend!

  Vriendelijke groet,

 2. Bijzonder. Ik kan zelf niet rijden, maar ik vind het altijd prachtig om te zien. Zo’n zadel zie ik nu voor het eerst. Dat zal vast lekker zitten ja.

 3. Leuk geschreven 🙂 Ik zit me nu meteen wel af te vragen, hoe ze dat eeuwen geleden dan deden, toen het zadel nog niet was uitgevonden 😉

 4. Zijn er ook nog maten in ? Ik bedoel: als je een beetje stevig achterwerk hebt, past het dan wel?
  Overigens ziet het er prachtig uit. Zul je vast veel plezier aan beleven.

  • Ja ze hebben hier verschillende maten in. Ze hebben ze ook in verschillende modellen.
   Is overigens ook met een “normaal” zadel. Daar heb je ook verschillende modellen en pasvormen.

 5. Nou ik heb ook niets met paarden moet ik zeggen hoor. Kom wel eens in de manege voor de krant of zo. Maar ik zag in Lemmer wedstrijden van meiden die ongezadeld reden op hun Friese paarden. Vond het heel spectaculair hoor,dat schijnt daar echt een aparte sport te zijn ongezadeld zo hard mogelijk rijden.

  • Dat hoop ik ook niet. Dan zou er niet veel schaap meer overblijven…
   Een voordeel, hij kan gewoon in de wasmachine. (met speciale wasmiddel uiteraard..)

  • Om er voor te zorgen dat de onderkant zo min mogelijk vies wordt heb ik er een zadeldek onder. Als het zadel vies is kan ik hem “gewoon” in de wasmachine stoppen met speciaal wasmiddel voor schapenvacht. Ondanks dat het kan, probeer ik dit zo lang mogelijk uit te stellen en er voor te zorgen dat ie zo min mogelijk vies wordt 🙂

Reacties zijn gesloten.