Mediteren is te leren…

Met mijn ogen stijf op elkaar hoor ik aan wat ik moet doen. Ontspannen was opdracht één. Volgens mij kan ik dat niet in een ruimte waar nog 12 mensen zitten. Stel je voor dat ze alle 12 naar mij zitten te staren?! Met één oog open en het andere dichtgeknepen scan ik de ruimte. Iedereen zit er relaxed bij, met zijn ogen gesloten. Behalve ik… Poging twee. Ik sluit mijn ogen opnieuw, zucht diep en volg de vrouw die ons door deze meditatie heen loodst. Terwijl ik nog bezig ben mijn oogleden zonder spastische bewegingen te ontspannen hoor ik haar de volgende opdracht in het rijtje op-weg-naar-totale-ontspanning voorlezen. Zie je, dat krijg je nu als je niet op zit te letten… Ik laat mijn ogen voor wat ze zijn en check mijn ademhaling. Dat gaat al een stuk beter. Inademen door je neus, uitademen door je mond. Het hele riedeltje wordt stap voor stap afgewerkt en aan het einde van de meditatie zit ik er zelfs ontspannen bij. Niet slecht…

Iedereen ervaart mediteren op zijn eigen manier. Vol verbazing hoor ik mijn medecursisten aan, als ze vertellen wat ze in die paar minuten hebben meegemaakt. Ik voelde niets bijzonders, zweefde niet boven mijzelf uit, en was ook niet “weg”… Als ik dat van de andere hoor, zinkt de moed mij in de schoenen. Ik heb nog een hoop te leren deze dagen. Maar dan hoor ik dat niets fout is. Als ik een paar minuten lekker ontspannen heb kunnen zitten, dan is dat helemaal prima. Kijk, dat biedt perspectief.

Hoewel het nog wat onwennig voelt, heb ik bij de eerst volgende meditatie het ontspannen gevoel al sneller te pakken. Ik kijk nog even snel de kamer rond voor ik mijn ogen sluit. Dat dan weer wel… Ik begrijp nu dat ik niks fout kan doen en even relaxen is ook niet verkeerd. Na een minuut of tien hoor ik her en der mensen uitrekken en gapen. Slaperig worden de oogjes geopend. Daar heb ik totaal geen last van. Ik ben super wakker en klaar voor de rest van de cursusdag. Mediteren is blijkbaar te vergelijken met een powernap maar dan anders. Wat een uitvinding!!

De daaropvolgende dagen krijgen we verschillende meditaties voorgeschoteld. Niet alleen gericht op ontspanning, maar ook op het gebied  van jezelf “aarden”, loslaten of er flink op los fantaseren als we ons zelf veranderen in Alice in Wonderland. In die laatste meditatie kan ik mij overigens prima vinden. Inbeelden en ervaren. Legaal dagdromen en vervolgens energievoller wakker worden. Fantastisch toch!!

De meditaties worden tijdens de cursus voorgelezen. Dat is ideaal, zeker voor een beginner als ik. Nu hoef ik mij alleen maar te concentreren op de oefening. Een bijkomend voordeel is dat de vrouw die ze voorleest een heel rustgevende stem heeft. Ik laat mij met haar meevoeren door de verschillende “opdrachten” van de meditatie. Ogen dicht, handjes op schoot en “zennen” maar…

De geluiden in de omgeving lijken nu een stuk duidelijker. De vogels die kwetteren in de bomen. Een blaffende hond. Een auto die, naar mijn mening veel te hard, voorbij rijd. Na een paar minuten hoor ik haar stem nog vaag op de achtergrond. Wat grappig, ik slaap niet maar toch lijkt het wel zo. Ik ben mij bewust van waar ik ben, maar toch ook weer niet. Ik zit niet meer op de bank, ik zit zelfs niet meer in dezelfde ruimte als mijn medecursisten. Ik zweef in een soort luchtbel waar het heerlijk rustig is. Ik voel mijn armen en benen niet meer, alleen hoe mijn longen zich vullen met lucht als ik diep inadem. Het lijkt wel of ik uit duizenden lichtgevende stukjes besta en tegelijk uit helemaal niets. Vederlicht. Plots hoor ik dat het weer tijd is om naar het hier en nu terug te keren. Dat we bij de eerstvolgende ademhalingen weer helder van geest zijn. Blijkbaar heb ik iets gemist. Oh nee… Ik heb toch geen gekke dingen gedaan in die paar minuten dat ik aan het “zweven” was?? Voorzichtig open ik mijn ogen en tegelijk besef ik dat dit dus mediteren is…  Ik had nog wel een uurtje of wat in mijn luchtbel kunnen vertoeven. Heerlijk!!

Mediteren… Inmiddels weet ik beter. Niks geen zweverig gedoe, maar je lichaam even wat rust gunnen en je hoofd leegmaken. Een heel bewust momentje voor jezelf in het hier en nu. Het is bijna overal uit te voeren en kan op ieder moment van de dag. Zo vaak en zolang als jij zelf zou willen. Voor de mensen die het net als ik onzin vonden… Ik kan het jullie zeker aanraden eens te proberen!!

44 gedachtes over “Mediteren is te leren…

 1. Het is zo heerlijk! Ik had hetzelfde in het begin. Ik heb nu een paar geleide meditaties die ik regelmatig doe en waar ik vroeger minutenlang nodig had om te ontspannen, zweef ik nu al bij de eerste klanken of woorden weg in mijn eigen bubbel. Fantastisch!

  • Aaah leuk te lezen Marion, dat jij er in het begin ook wat moeite mee had maar dat het nu heerlijk is!! Een geleide meditatie is toch wel erg makkelijk hoor. Helaas heeft niet iedereen zo’n fijne stem om naar te luisteren :’)

 2. Ik ben nu ook echt heel nieuwsgierig geworden na meditatie. Ik had niet verwacht dat het zo’n effect zou hebben. Lijkt me echt heel bijzonder. 😉

  • Vooral doen Anna 😀
   Zoek op google of youtube naar geleide meditaties. Dat is, zeker in het begin, een stuk makkelijker dan wanneer je steeds een stukje tekst uit een boek moet lezen om je vervolgens weer een paar minuten te concentreren op dat geen wat je moet doen…

 3. Ik vind mediteren heerlijk. Ik moet zeggen dat het me in het begin ook tijd kostte om me helemaal te laten gaan. Nu is het echt een moment voor mezelf, waar ik soms echt naar kan uitkijken. Dank je voor het delen van jou verhaal!

 4. Wat een mooi herkenbaar verhaal. Ik vond het ‘vroeger’ ook altijd van dat zweverige gedoe en nu vind ik het heerlijk. Besef wel door jouw verhaal dat ik weer vaker zou kunnen gaan mediteren. Gewoon een verwenmomentje. Leuke post!

 5. OK ik ga op zoek waar ze me ook eens kunnen laten ‘zweven’ 🙂
  ‘k Wil zo graag van de ballast in het koppeke af !

 6. Moet je dan ook nog in zo’n vreselijke lotushouding zitten of mag je ook op een stoel zitten? 😉 Dat zou bij mij al een probleem zijn met mijn rug en nek, zie dan nog maar eens te ontspannen. Ik heb wel eens een meditatie bandje gedraaid, of eh… CD bedoel ik.. ehh..MP3.. tja we leven in 2014 inmiddels hè? 🙂 Misschien weer eens proberen, kan ik gewoon op mijn bed liggen in een bubbel.

  • Ik heb nooit begrepen dat mensen de lotushouding als ontspannen kunnen ervaren. Er wordt beweerd dat het goed is voor het openen van de heupengewrichten, knieën en enkels. (aldus Wikipedia).. Ik krijg mijn benen niet in die houding gevouwen. En als ik al in een soort van kleermakerszit kan zitten heb ik na drie minuten kramp in de beentjes :’)
   Zitten, liggen, maakt volgens mij helemaal niks uit. Zolang jij maar kan ontspannen.

   • Met de juiste lengte van pezen en banden is een volledige Lotus mogelijk.
    Training op soepelheid van de gewrichten helpt.

    Persoonlijk denk ik dat een actievere vorm van meditatie ook werkt.
    Wandelen door de Natuur zonder geluid te maken en de omgeving tot je binnenste laten doordringen is ook mediteren.

    Vriendelijke groet,

    • Ja dat is wel nodig Rob, anders breken mijn enkels af hihi.
     Ben het helemaal met je eens. Als ik een wandeling heb gemaakt (wat niet zo heel vaak gebeurd) of een buiten ritje met mijn paard kan ik ook helemaal relaxed terug komen op stal. Zeker als alle omstandigheden goed zijn –> lekker weer, geen tijdsdruk en rustig in de polder.

 7. Knap dat je dit kunt ! Ben ook weer wat actiever met ontspanning bezig,maar mediteren… Ik word er vooralsnog alleen maar woest van en dat is niet echt de bedoeling, geloof ik 🙂

 8. ik heb het op school nog meegemaakt, en vooral in deze drukke tijden lijkt me zo’n meditatieve momenten heerlijk om te beleven.
  We maken met z’n allen vaak veel te weinig tijd om rust op te zoeken…

  • Op school??
   Ik bedenk mij net dat ze dit inderdaad best op school zouden kunnen aanleren. Als een soort handvat, waar je later als je “groot” bent ook nog wat aan hebt.
   De stelling van Pythagoras moesten we immers ook leren en kijk hoe vaak je doe toepast in je dagelijks leven :’)

 9. Ik wil dat al heel lang eens proberen, heb er zelfs een boek over gekocht. ALs ik het zo leest lijkt me dat echt heerlijk. Weet nog wel tijdens de zwangerschapstraining dat we ook ontspanningsoefeningen deden waar ik heel rustig van werd, dat zal wel dicht in de buurt komen denk ik.

 10. Ik heb jaren geleden eens op yoga ‘gezeten’. Ben daarmee gestopt omdat die leraar er ook mee stopte in ons dorp. De eerste keer was is sceptisch, maar tijdens één van de laatst lessen viel ik gewoon in slaap! En ik hoorde mijn buurvrouw naast mij ook snurken op haar matje haha! Hm, best een goed idee om dat weer op te pakken … ben ongelooflijk toe aan een beetje rust in mijn lichaam en geest 😉

 11. Ik heb het zelf al een aantal keren gedaan. Het lukt me vrij goed en vind het dan ook heerlijk om me helemaal te kunnen ontspannen 🙂

 12. Aan de ene kant heb ik hetzelfde als jij. Is het niet gek? Letten anderen op me? Ik kan dit niet. Aan de andere kant kan ik supersnel ontspannen als het moet. Partner mediteert elke dag zo’n 40 minuten, hij slaat geen dag over, maar ik vind het teveel ‘werk’. Ik probeer het een enkele keer met een meneer op de iPod die me vertelt wat ik moet doen, dat is wel heel makkelijk.

  • Wat knap dat hij daar iedere dag tijd voor vrij maakt. Ik denk dat het iets is dat je jezelf eigen moet maken en het zo moet inbouwen dat het niet als “teveel” werk aanvoelt, eerder als natuurlijk. Ik vind de geleide meditaties, net als jij, ook erg fijn. Ben het www nog aan het afstruinen voor mensen met een fijn stemgeluid haha.

 13. Ik geloof dat ik daar flink voor zou moeten oefenen. Ik zet wel een lekker muziekje op, oogjes dicht en relaxen. Zalig!

 14. Hoe het hier is beschreven voelt het ook zo. Maar hoe langer je ermee bezig bent ga je merken dat je eigenlijk overal kan mediteren. Werk het huishouden noem maar op. Je adem controleren en jezelf tot rust brengen dat is mediteren.

  Nogmaals het is goed beschreven hoe je eerste lessen van meditatie hebt ervaren

  • Welkom op mijn blog Shivatje en dank je wel.
   Kijk, dat biedt perspectief 🙂
   Ik denk ook dat het een kwestie is van “eigen” maken. Veel er mee bezig zijn, zodat het een gewoonte gaat worden.

 15. Hai leuke post. Er is idd geen goed of fout. Alles mag en alles kan. Iedereen ervaart het anders. Dat is het mooie aan mediteren! 🙂

  • Hoi Henry,
   Welkom op mijn blog.
   Ik dacht altijd dat je aan niks mocht denken, je hoofd helemaal leeg moest zijn en dat je niks mocht voelen. Maar nu ik mij wat meer aan het verdiepen ben, ben ik er achter dat het daar helemaal niet om gaat. Het fijne is inderdaad dat alles kan en het nooit fout is. 🙂

 16. Pingback: 14-07-2014 | romanarijken

Reacties zijn gesloten.