Mijn eerste baantje…

Een jaar of 20 geleden werd het tijd om zelf voor wat zakgeld te zorgen. Tante F. wist dat ze bij haar op de zaak nog een vakantiekracht zochten. Ze hielp mee met de sollicitatiebrief, want internet was toen nog een schaarste (haha, ja jongens dat was toen alleen nog mogelijk met een inbelverbinding via de huistelefoon, als je geluk had!) Diezelfde week mocht ik al op gesprek. Waarbij het onderwerp salaris overigens niet eens ter sprake is gekomen. Ik kreeg een rondleiding en werd aangenomen. Vanaf dat moment was ik queen of de vaatwasser. Mijn aller eerste baantje in de keuken van een verpleegtehuis in Dordrecht.

De hele zomervakantie stond in het teken van werken. Ik wilde een goede indruk maken en vooral mijn tante niet teleurstellen. Dus deed ik mijn stinkende best. In rap tempo werd ik ingewerkt. Want een lopende band vaatwasser is niet zo makkelijk als men denkt. Daar kwam bij dat elke afdelingen zijn eigen kar met serviesgoed had. Alles was ook nog eens voorzien van een eigen kleur. Enige systematiek was dus vereist. Voor de lunch moesten de karren schoon en klaar staan om gevuld te worden met de maaltijden voor de bewoners. Na onze eigen lunch kwamen de karren ranziger dan anders weer terug. ’s Middags had ik als taak om naast alle karren, ook het keukengerei van de koks weer schoon te krijgen.

Ik zat iedere dag tot aan mijn oksels in de etensresten en had toch de tijd van mijn leven. De koks vonden het een beetje sneu dat ik alleen maar heen en weer aan het rennen was tussen vuil- en schoon serviesgoed. Dus werd ik ook ingedeeld om andere klusjes te doen. ’s Morgens het eten bereiden en ’s middags de mise-en-plas. Zelf vond ik dat allemaal iets minder. Een koksmes hanteren om 10 kg ui te versnipperen is niet mijn ding. Evenals het afwegen van voedingsmiddelen. Gaat altijd verkeerd! Het maken van toetjes en uitlepelen van de bakken slagroom was dan wel weer leuk. Ik leerde wat HACCP inhield en hoe ik correct en hygiënisch schoon moest maken. Ik leerde ook wat een terug-koeler was en dat de steamer echt heel heet is. *au*

Het beviel zo goed dat ik besloot te blijven. Vanaf dat moment werkte ik twee weekenden in de maand. Ik had het geluk dat ik in het tofste weekend, met de leukste collega’s, terecht kwam. Behalve mijn tante. Die zat helaas in een ander weekend. De radio stond vaak op standje kneiter hard. Soms zongen we zo hard mee dat ze van de kerk kwamen vragen of het misschien iets zachter kon. Wij kwamen boven het orgel uit.

Op warme zomerdagen zorgden de Technische Dienst voor de nodige hilariteit. Er stonden geregeld emmers water op het dak, om iedereen tijdens de koffiepauze (wanneer deze buiten gehouden werd) van een verfrissende douche te voorzien. Wie de dans ontsprong werd in de middag achterna gezeten met de brandslang. Met alle protocollen van tegenwoordig is dit nu ondenkbaar…

Na drie jaar afwashulp werd het tijd om op te stappen en opzoek te gaan naar een vaste job. Het afscheid viel mij zwaarder dan ik had verwacht. Ik heb nog heel vaak gedroomd over dit werk. Dan rende ik rond met serviesgoed en waren mijn karren weg. Die karren hebben nogal indruk gemaakt. Ik denk dat ik geen leukere eerste werkervaring op had kunnen doen dan daar.

Was jullie eerste baantje ook zo leuk als dat van mij?

20 gedachtes over “Mijn eerste baantje…

 1. Wat een leuke herinneringen! Mijn eerste baantje was tijdschriften en folders bezorgen. Vreselijk. Uiteindelijk ging ik op mijn 16e in een verpleeghuis werken en daar bleef ik de 8 jaar dat is studeerde. Een geweldige baan vond ik het, zo voor de oudere mensen zorgen. Na 8 jaar ging ik weg en dat viel ook wel even zwaar, maar het was ook wel echt tijd voor iets anders. De herinnering blijft altijd in ieder geval!

  • Leuk om te lezen. Folders rondbrengen mocht ik niet van mijn moeder hahaha. Alle rommel zou dan bij ons in de schuur opgeslagen moeten worden. En dat zag ze niet zitten (was toen zo, geen idee of dat dit nu nog zo is.)

 2. Dat een afwasbaantje zo leuk kan zijn joh! Ik ben als 16-jarige begonnen als kassiere bij de Edah, was ook erg leuk en gezellig hoor. Dat heb ik iets van vier jaar gedaan, toen werd het steeds lastiger om te combineren en had ik het ook wel gezien eigenlijk.

  • Dank je wel!
   aah aardbeien plukken. Doet mij denken aan een vriend van mij. Die werkte in de zomer in de kassen. Bloedheet was het daar. Moest jij ook zo vroeg je bed daar voor uit?

   • Ja, maar dat was eigenlijk wel fijn. Voordat het te heet werd in de zomer, buiten op het veld, waren we klaar en konden dan lekker gaan zwemmen 🙂

 3. Grijns. Drie weken op de platenadministratie van de V&D. Na drie dagen kreeg ik het verzoek wat langzamer te werken, het was tenslotte vakantiewerk.. ‘En de persoon die dit werk normaal doet trekt dat tempo van jou niet’.. 😉
  Achteraf gezien maar goed dat het slechts 3 weken waren. Ik had dat slakkentempo niet veel langer vol kunnen houden…

  • haha geweldig. Ja dat heb je wel eens he, dat je niet snapt hoe mensen dat werk op zo’n laag tempo vol kunnen blijven houden. Wordt je zelf ook zo gezapig van haha.

 4. Hee wat een mooi stukje! Ik vrees dat mijn eerste werkervaring heel wat minder was, ik heb het dan ook niet lang gedaan. Dat was bij dierenwinkel De Pauw, op de Vogelmarkt in Antwerpen. Ik vond die beestjes zooooo zielig allemaal! Leuk dat jij zo’n mooie herinneringen hebt!

  X Lazy Bird

 5. Wat een leuk nostalgisch stukje. Mijn eerste baantje is ook alweer 18 jaar terug… Wat vliegt de tijd. Ik werkte in een supermarkt, maar de sfeer was daar niet super eerlijk gezegd.

 6. Klinkt echt als een super leuke tijd. Bij het lezen moet ik direct aan mijn stage denken. Ik liep stage in een verpleeghuis, ik moest altijd de etenskarren ophalen bij de keuken en ze vies weer afleveren bij de keuken 😀

  • haha leuk om te lezen dat jij aan de andere kant van die kar hebt gestaan… Echt ze maken best indruk hoor. Ik heb ze dus al die tijd schoon staan poetsen en weer gevuld met eten haha…

 7. O, ja, ik heb ook een handvol van dat soort baantjes gehad: poetsen, recepties lopen, kantinewerk, Het is echt heel nuttig en leuk ook. Je leert andere mensen kennen en waarderen krijgen voor alle soorten werk.

Reacties zijn gesloten.