Zo goed als nieuw…

“Ooh shit” roep ik als ik een pot met groenten “op zuur” uit mijn handen laat vallen in het midden van de keuken. Het glas splintert in 101 stukjes uiteen. De vlek breid zich op zijn gemak uit met hier en daar een extra spetter achterlatend. Zo goed en zo kwaad als ik kan schraap ik het glaswerk en de groenten bij elkaar. Daarna dep ik het vocht op en dweil de keukenvloer verder af. Om vervolgens te constateren dat ik of niet snel genoeg gewerkt heb of het spul zo chemisch, alkalisch whatever is dat het direct is ingetrokken. 

“Oooh shit…” roep ik nog een keer. Gevolgd door nog een aantal flinke krachtthermen. De doffe vlek siert onze vloer in het midden van de keuken. Dit is inmiddels niet de eerste oog ontsierende vlek of kras meer. Maar toch baal ik er vreselijk van. We moesten maar eens opzoek naar een mannetje voor de vloer. 

Toen wij hier net kwamen wonen hebben we door een bedrijf, gespecialiseerd in natuurstenen vloeren, onze vloer helemaal laten oppoetsen. Hij kwam met zo’n grote machine waarbij hij de hele vloer “dweilde”. Nadien zag het er spiegeltje glad en glanzend uit. Prachtig mooi. Nu, 14 jaar verder, mag het dus wel weer een keer. 

Na wat zoekwerk kwamen we uit bij een bedrijf die deze klus wel op zich wilde nemen. Tijdens de vakantieperiode was ik even bang dat we achter het net zouden vissen. Maar we hadden geluk. Binnen afzienbare tijd kon hij al bij ons aan de slag. Wel had hij een verzoek om de hele kamer leeg te halen. Want hij had niet 1 maar 2 grote boenmachines waarmee hij de vloer zou behandelen. 

Dat was nog wel even een dingetje. Een hoop spullen zouden we naar boven kunnen brengen. Maar de grotere meubels zouden toch wel voor een probleem zorgen. Een dag mooi weer was onze hoop, de tuin onze redding! En zo geschiedde. De complete inboedel stond vanaf ’s morgens vroeg in de tuin. Inclusief Groene draak met al zijn toebehoren. Het was een grote bende en tegelijk zag het er zo grappig uit om alles daar te zien staan. 

De beste man had er een dag voor nodig. Nou toegegeven, als hij niet zo praatgraag was en ik niet zo veel wilde weten, (Waarom?? En hoe dan? En waarmee??) was hij waarschijnlijk drie uur eerder klaar geweest. Ik kreeg een complete workshop over vloeren boenen en polijsten. Hij liet mij zien waarmee hij de bovenste laag van te tegels afhaalde en met wat voor soort materiaal hij de boel weer ging oppoetsen. Gevolgd door hoe ik het beste kon dweilen en welke zeep ik wel en vooral niet moet gaan gebruiken. Groene zeep jongens!! Gewoon ouderwetse groene zeep!!

Draak, die naast de openslaande deuren in de tuin stond, kon de boel goed in de gaten houden. Hij vond het dan ook nodig om af en toe iets te roepen. Waarschijnlijk zoiets als: schiet eens op, ik wil terug naar binnen. 

Aan het einde van de middag lag onze vloer er weer helemaal spik en span bij. Het leek wel een ijsbaan die net gedweild was. Voorzichtig, want krassen zijn not done de eerste paar weken, zetten we de meubels weer op hun plek. Wij kunnen er weer een jaartje of tien tegenaan. 

16 gedachtes over “Zo goed als nieuw…

  1. Oh, dat is een duidelijke verandering. Je hebt wel eer van je… eh… van het werk van dat “mannetje voor de vloer”.

  2. Altijd een gedoe dat soort dingen. Maar wat had je een geluk dat het mooi weer was en alle spullen naar buiten konden. De vloer is erg mooi geworden.

  3. wow dat hebben ze super strak gedaan zeg en fijn dat je niet maanden hoefde te wachten en het gewoon in de vakantie kon.

  4. Oh, joh! Wat mooi! Het lijkt wel water. Herkenbaar trouwens; ik wil ook altijd alles weten als er een klusjesman over de vloer is. Heel leerzaam; zij hebben vaak de beste tips.

  5. Ai, wat een gedoe met zo’n vloer. Ik kijk ook met angst en beven uit naar het moment dat wij een andere vloer moeten / gaan nemen. Momenteel nog steeds het laminaat van zo’n 21 jaar geleden maar dat is natuurlijk echt wel een keer aan vervanging toe. Dan kijk ik naar de loeizware teakhouten kast die met drie man sterk onze keuken ingetild is en absoluut niet te verzetten lijkt. Brrrr. Een antieke zware kast in de huiskamer. En dan inderdaad dat je rekening moet houden met het weer. Blij dat het bij jullie goed is gegaan en goed om te weten van de groene zeep. In veel opzichten een wondermiddel volgens mij.

  6. Oh wat een verschil he. Wij hebben drie jaar geleden onze eikenhouten vloer laten doen, maar dat was ook echt een wereld van verschil. Zo fijn.

Reacties zijn gesloten.