Grote opruiming…

Sinds een aantal maanden heb ik een nieuwe directeur. En nieuwe directeuren brengen (niet altijd maar nu gelukkig wel) nieuw elan met zich mee. Er waait een heuse frisse wind door ons kantoorpand. Want niet alleen pakt ze alles grondig aan, er staat ook een verbouwing gepland. Compleet met nieuw interieur. Ze pakte het rigoureus aan. Kasten moeten leeg, laden-blokken uit het jaar 0 gaan weg. Spullen die staan te staan omdat er nu eenmaal ruimte voor is en de eeuwige verzameling van lege doosjes, want wie weet moeten we ooit nog iets versturen, worden weggegooid. 

De verbouwing is nog niet gestart maar je voelt nu al een andere vibe als je binnen komt. Het is leger, ruimer en schoner. Dat doet iets met je. Het geeft rust. Ook in je hoofd. Toen er vervolgens een mailing van Mila Ganpatsing, een dame die ik volg, met als onderwerp: “Doorbreek patronen door rigoureus te ruimen!” binnen kwam, besloot ik ook thuis maar eens flink aan de slag te gaan. 

Te beginnen bij mijn kledingkast. Ik bewaar kleding, laten we maar zeggen, veel te lang. Ik heb nu eenmaal moeite om iets weg te doen dat er nog goed en degelijk uitziet. Wie weet kan ik het ooit nog eens aan. Of het past heus nog wel als ik ff flink ga trainen. Mijn snowboardbroeken zaten dit jaar immers weer als gegoten nadat ik een half jaar aan IF had gedaan. Dus wie weet, wie weet… 

Mila zegt: “Alles is energie en dat geldt ook voor de spullen in je huis. Oude spullen wegdoen, betekent letterlijk je blokkades opruimen (en ruimte maken voor nieuwe dingen in je leven). 

Daar heeft Mila een goed punt. Blokkades heb ik ongetwijfeld en ruimte voor nieuwe dingen in mijn leven wil ik ook wel. Dus toch maar weer terug naar mijn kledingkast waar ik mijn “wie weet, wie weet” grondig aan ga pakken. 

Ik besluit te beginnen bij het hangende deel. Blousjes die ik al meer dan twee en sommige zelfs meer dan 3 jaar niet heb aangehad trek ik nu 1 voor 1 aan. Ze zitten te strak, zijn te kort of het model is er toch echt wel uit. Wat echt niet meer kan gooi ik weg. De rest gaat naar een tweedehands winkel. Een kwart van het hangende deel moet het veld ruimen. Twee blousjes komen door de herkeuring. 

Door met het gevouwen spul. Twee spijkerbroeken zijn rijp om afgedragen te worden op stal. Vier broeken kunnen direct naar de stapel voor tweedehands en 1 broek moet toch echt de prullenbak in. Ik vind zowaar twee broeken terug die ik een soort van opzij gelegd had want te klein of te strak. Maar nu pas ik ze perfect. Zie je, “wie weet, wie weet” komt hier dan toch weer mooi van pas!

Ook mijn truien en shirtjes bekijk ik eens kritisch. Een aantal daarvan mag afgedragen worden op stal en een aantal gaan in de zak voor de tweedehands toko. De zak zit inmiddels voller dan verwacht. Maar er is best nog plek voor twee paar nooit gedragen, en ik ga ze nooit dragen ook, schoenen.

Dit ruimde lekker op. Al met al is er heel wat meer ruimte in mijn kast ontstaan. Plek voor “nieuwe dingen” in mijn leven dacht ik zo. Nu eens kijken wat het volgende opruim project gaat worden. 

19 gedachtes over “Grote opruiming…

 1. Wat betreft het effect van een verbouwing is het toch niet zo zwart/ wit als in bovenstaand blog geschetst word. Ik werk in een kantorenpand waar door allerlei reorganisaties ook al regelmatig verbouwd word, maar na verloop van tijd blijken sommige veranderingen toch geen verbetering te zijn. Zo zijn er binnen 10 jaar tijd kleine kantoren veranderd in kantoortuinen, maar bleek dat toch voor sommigen weer niet praktisch en werden er weer kleine ruimtes gecreerd. Die ruimtes moesten wel transparant zijn dus werd er gewerkt met veel glas. Oh nee , toch ook niet handig , want geen echte privacy bij onderwerpen die niet voor iedereen bestemd zijn, dus ging er folie op de ramen. Dat zit er nu 2 maanden en o je, toch ook weer niet de bedoeling. Dus in mijn geval wil ik thuis ook wel rigoreus opruimen, maar ga ik toch wel heel overwogen te werk en ga ik eerst bedenken wat voor mij het beste werkt en doe ik het stap voor stap en in overleg met iedereen waar mijn acties gevolgen voor hebben. Misschien hadden ze dat op mijn werk ook moeten doen.

 2. Ha, goed bezig Deborah! Leuk hoe dat aanstekelijk werkt, als er ergens wordt opgeruimd, dat ke dat dan thuis ook wil… ik zit in eenzelfde soort fase. Door mijn kleding heen struinen en dan vooral kijken wat er qua stijl nu nog bij mij past… ’t is een heel proces… 😉

 3. Ik bewaar kleren ook véél te lang. Zo moeilijk om weg te gooien! Met de verhuis heb ik grote kuis gehouden, en ik wil nu echt wel het principe 1 in = 1 out aanhouden.
  (even een totaal ongerelateerde en lichtelijk idiote opmerking: ik moet altijd even voorbij het idee IVF voor ik me herinner waar IF voor staat 🙂 )

  • 😂 hahaha voor mij inmiddels een niet meer weg te denken afkorting.

   Oei dat zal voor mij echt heel moeilijk zijn 1 in = 1 out. Maar een keer in de zoveel tijd eens door mijn kasten struinen en kleding die ik 2 jaar zeker niet heb aangehad mag weg. Gelukkig ben ik niet zo fan van shoppen dus de voorraad zal maar langzaam aangevuld worden 😆

 4. Heerlijk he, opruimen? Je bewaart zoveel wat eigenlijk allang weg kan. Goed dat je op twee manieren de stimulans kreeg om aan de slag te gaan – herken het te lang bewaren van kleding wel (later als ik weer slanker ben…) Soms heb je dat gewoon echt even nodig. Hier regelmatig dit soort buien; moet ook wel want we hebben gewoon te veel. Probeer wel weinig extra’s meer te kopen, omdat ik bewuster wil consumeren. Zo gaat er in elk geval meer weg dan er binnenkomt.

 5. Pingback: Te leen… | Deborah Hamar

 6. Als je kritisch gaat kijken in schuur of kledingkast dan kan er vaak veel weg.

 7. Ik ben met een Marie Kondo opruimcoach aan de slag gegaan. Dat wil zeggen, ik heb een intake gedaan en we zijn samen een paar uur begonnen aan een deel van mijn enorm uitgebreide collectie. Ik kom oorspronkelijk uit de mode en ik pas alles nog van toen ik in de twintig was (ik ben nu 51) dus je kan je wel een voorstelling maken van hoeveel ik had. Heel drastisch maar wel in fases ruim ik alles op. Kleding is pas categorie 1 van het opruimproces maar 20 vuilniszakken later ben ik er nog niet 🙈

  • 😱20 vuilniszakken?? Ooh jeetje. Dan is denk ik mijn kast helemaal leeg 🤣
   Je hebt in ieder geval altijd wel iets om aan te trekken (gehad) hihi.
   Het lijkt mij wel een heel opgeruimd gevoel geven als je zo bezig bent met ruimen.

Reacties zijn gesloten.