De verwarming…

Begin juli:

De wekker gaat vroeg en dat op een zondag. Mijn eerste klus voor vandaag is mijn weidienst inlossen. Zo vroeg op pad heeft zijn voordelen. Het is aangenaam koel. Er is geen sterveling buiten en je hebt wat aan je dag. Ik ben zelfs zo vroeg dat ook de paarden nog in de “dut-stand” staan. Ondanks dat ik aan het werk ben en het zweet binnen no time van mijn voorhoofd druipt voelt het vredig om al zo vroeg en in alle rust bezig te zijn. Sneller dan verwacht ben ik klaar met mijn klus en heb zelfs tijd over om twee waterbakken in de wei helemaal uit te soppen. 

Ergens vind ik het jammer dat ik alweer weg moet. Maar ik ben niet voor niks op zo’n onchristelijk tijdstip opgestaan. Ik moet echt weer richting huis. Ontbijten, kop koffie in mijn mik en mijn kluskleding aan. Want er moet nog een hoop gebeuren in het (nieuwe) huis van mijn zus. De eerste week klussen is omgevlogen. Vandaag hebben we geen tijdstip afgesproken. Maar ik heb de sleutel en wil haar niet opjagen dus ga ik op eigen initiatief wat vroeger naar haar huis. 

Gewapend met veger & blik, ragger en de stoomeend ga ik de radiatoren te lijf. Want gisteren werd ik spontaan onpasselijk toen ik van bovenaf een blik wierp in de radiator tijdens het schuren van het raamkozijn. Niemands huis is brandschoon. Maar zo vies, ranzig, vettig en extreem stoffig als daar heb ik nog nooit gezien. Ik kreeg kriebels en koude rillingen. Als de radiator aan zou gaan zonder dat deze eerst grondig schoongemaakt zou zijn dan heb je stof longen of een allergie te pakken!

Als de stoomeend eenmaal op temperatuur is spuit ik de eerste lading rag, vet en fijnstof van boven naar onderen de radiator uit. Het is nogal een klusje met al die gaten en openingen. Maar het geeft voldoening als ik al die vlokken op de grond zie vallen en een soort schoon stuk zie verschijnen. Ik zeg met nadruk “soort van” want daarna moet ik er nog een keer flink met de ragger doorheen. Het liefst met een flinke plons desinfectie middel. Maar first thing first. Met de stoomeend ter hand werk ik heel het stuk ijzer af.

Jammer genoeg blijven er een paar plukken “plakken”. Hoe ik de hals van de de eend ook tussen de radiator en de muur prop, ze blijven stug zitten. Dan maar van onderaf naar boven. Ik bedenk mij te laat dat de stofnesten als “groene monsters” van boven naar beneden over mij heen vallen. Ik gruwel van mijn eigen domheid. Maar het werkt wel. Bij radiator twee heb ik een stofdoek over mijn haar gebonden en heb ik een verdwaald mondkapje, dat ik terugvond in mijn tas, om. Zekerheid voor alles.

Ook de voorkant van de radiator behandel ik met stoom. Ik wil niet weten wat voor ondefinieerbare viezigheid er vastgeplakt zit! Het lijken wel oude pizza resten of zo. Ik zie de zwarte waterdruppels en ander ranzigheid naar beneden glijden. Mocht je ooit twijfelen? Een stoomeend is echt fantastisch!! Ik haal er ook nog een doek met ammoniak overheen en langzaam worden de radiatoren schoner en witter. 

Zus komt op het juiste moment binnen. Beide radiatoren zijn zo goed als winterklaar. Ze hoeft ze alleen nog maar af te doen met een sopje.

20 gedachtes over “De verwarming…

 1. Wat een goor, maar enorm dankbaar klusje! Het is inderdaad onvoorstelbaar wat een zooi sommige mensen van hun huis maken. Zo hielp ik ooit twee collega’s die vlakbij mij kwamen wonen. Haar vader was eigenaar van schoonmaakbedrijf Asito, en die heeft op enig moment echt de hogedrukspuit binnen in dat huis gebruikt. Dat is stoomeend XXL, denk ik dan maar (want ik ken stoomeend niet…) Onder al het bruin kwamen witte muren en radiatoren tevoorschijn… Je zus zal je heel dankbaar zijn geweest!

  • Vanuit mijn vorige werk ook wel eens meegekregen. Mensen die het overzicht niet meer hebben, in een isolement leven en/of verslaafd zijn aan wat dan ook. Het huishouden komt dan in verval en voor je het weet…. Het blijft wel bizar dat er mensen zijn die zo kunnen leven, ook met een goede geestelijke gezondheid zijn er voldoende die het niet interesseert.

   De stoomeend is echt een fantastische uitvinding. Gebruik hem geregeld om de vogelkooi mee te desinfecteren. Maar kan ook voor de badkamer, keuken of radiatoren. Zelfs voor het afstomen van behang heeft hij zijn dienst bewezen haha.

   • Ha, dat is mijn laatste klus hier nog: behang eraf. Maar om daar nu een stoomeend voor aan te schaffen… En ja: onvoorstelbaar hoe mensen soms leven, om wat voor reden dan ook…

 2. Ik heb soms ook zo’n blik bij de radiatoren of in het trapgat, terwijl ik daar regelmatig schoonmaak.

 3. Was inderdaad een ranzig achter gelaten woning een misser van de woningbouw om het zo over te dragen. Maar nu is het gelukkig weer spik en span.

  • Zonde he?! Ik zie dit ook echt als een gemiste kans. Als er een klacht kon worden ingediend zou ik dat ook zeker doen. Maar dat moet zus maar oppakken haha. Gelukkig ziet het er nu weer fijn, licht en schoon uit.

 4. Ik denk dat we bij de radiatoren bij mij in huis ook echt niet blij worden als we die eens gaan schoonmaken. Ondanks het onsmakelijke verhaal, leest het wel gemakkelijk weg.. goed geschreven dus.

 5. Die stoom-eend zal ik eens googlen, hoewel ik hem natuurlijk niet meer nodig heb nu. Heb weer even ‘bij gelezen’ hoor, gelukkig gaat het ook met Poownie weer goed, fijn dat hij nog kan genieten van het samen rijden. Die feestjes van je zoon herken ik wel en zelf heb ik me vorig jaar ook door mijn zoon laten verleiden tot het kopen van een paar Bit.vavo coins. (Ben meer dan de helft van mijn inleg inmiddels dus kwijt..)

 6. Pingback: Baby blauw | Koffie Digitalix

Reacties zijn gesloten.