“Indien mogelijk, keren!”

Rijden met een navigatie cq Tom-Tom is tegenwoordig niet meer dan normaal. Je hebt ze in vele soorten maten en merken. Het vernuftige speeltje heeft zijn nut al meer dan eens bewezen. Toch word ik zelf altijd een beetje kregelig als ik luister naar onze navigatie die we voor het gemak “BEA” hebben genoemd. Vanwaar die naam? Omdat de stem van Koningin Beatrix door de auto galmt bij iedere afslag of bocht die we moeten nemen. Het is mogelijk om die stem te veranderen maar vraag mij niet hoe. Nu ben ik niet zo’n held in autorijden en doe het dan ook liever niet. Maar als ik moet rijden, of als ik naast mijn vriend zit terwijl hij achter het stuur zit, klinken Bea’s opdrachten mij altijd een beetje vaag in de oren.

Zo roept ze wel eens:

“De route is berekend” Wat fijn dat ze dat meedeelt. Het zou ook erg fijn zijn als ze dat zou doen wanneer er geen contact met de GPS gemaakt kan worden, in plaats van ons rondjes te laten rijden tot ze het wel gevonden heeft.

“Over enkele ogenblikken links afslaan” Wat is in vredesnaam een ogenblik? Voor jou als lezer is dat misschien twee keer knipperen met je ogen, terwijl ik hier wel vijf minuten onder versta.

“De weg volgen daarom links rijden”  Zie je jezelf al staan: “Maar meneer de agent ik reed niet onnodig links, dat moest van mijn Tom Tom.” Oh ja natuurlijk. Gaat u maar in bezwaar bij de Officier van Justitie.”

“Deze weg heel lang volgen” Hier, weer zo één. Wat is nou de definitie van heel lang? In de ogen van een man is 15 cm al heel wat maar in mijn ogen begint het pas bij 20. (of iets in die richting)

“U moet hier rechts afslaan” Ik kijk naar rechts maar zie één en al vangrail die mij en mijn auto er van weerhoudt HIER naar rechts af te slaan. Wat wil ze nou dat ik doe? Mijn auto dwars door die vangrail drukken?? Het is allemaal zo vaag.

“U moet hier half naar links afslaan” Deze uitspraak heb ik overigens van de week voor het eerst gehoord. Ik heb ook geen idee wat ze daar mee bedoelde. We hebben maar links voorgesorteerd want half afslaan is net zo iets als een beetje zwanger zijn. Je slaat af of je doet het niet. Je bent zwanger of je bent het niet.

“Indien mogelijk keren!” Nee, trut we rijden op een snelweg en spookrijden is hier bij wet verboden. Ook al was het toegestaan, dan nog is mijn leven mij lief. Bea moet toch ook wel weten dat het niet mogelijk is om op zo’n weg als deze te keren? Dat Bea ons nog nooit door het beeldschermpje getrokken heeft omdat wij niet naar haar luisterden, haar niet begrepen of niet verstaan hebben is mij echt een raadsel.                    

Ik “klaag” nu wel maar stiekem ben ik toch wel blij dat ik er zo af en toe gebruik van kan maken. Kaartlezen is namelijk ook niet echt mijn sterkste kant.

 

 

4 gedachtes over ““Indien mogelijk, keren!”

  1. Oh, het ligt gelukkig niet aan onze tom-tom (op Curaçao noemen ze dat een ‘waar-waar’… uit te spreken als oewaar-oewaar) dat zij zulke gekke dingen zegt.
    Het loeder zucht nog net niet theatraal als wij weer eens lekker iets anders doen als wat zij heeft ‘bevolen’ en ze zegt: “Maak nu bocht” terwijl ze ‘maak ’n U-bocht bedoelt’. O ja, en ze heet Truus.
    Leuk stukje Deborah, het is niet iedereen gegeven om een saai onderwerp als autonavigatie zo te verwoorden…

    • haha: maak nu bocht… Sla af!! Hoezo gebiedend. Misschien zitten we niet helemaal op dezelfde lijn met onze waar-waar (hoe verzinnen ze het?!) Bedankt!!

Reacties zijn gesloten.