Keep on running…

Sinds een jaar of drie ben ik er achter dat hardlopen helemaal niet zo vervelend is maar juist erg leuk. In tegenstelling tot wat ik altijd dacht werkt het verslavend, is het ontspannend en tegelijkertijd een lekkere actieve bezigheid. Hoewel ik deze gedachten niet altijd terug kan vinden op de momenten dat ik het zwaar heb. Ik ben begon met het opbouwen van conditie, twee minuten rennen, één minuut lopen, twee minuten rennen, één minuut lopen enz. en dat vijf kilometer lang. Uiteindelijk is het schema uitgewerkt naar vijf km rennen zonder tussenkomst van de bekende minuutjes lopen. 

Helaas gebeurde het nog wel eens dat ik mijn motivatie onderweg een beetje verloor. Ik had er gewoonweg niet altijd zin in. Na weken achter elkaar niet gelopen te hebben kon het niet anders dan dat mijn tijd op de vijf km langzamer werd. Ik besloot mijzelf een doel voor ogen te houden. Dit jaar de 5 km in 25 minuten en minimaal de 10 km uit rennen zonder tussenkomst van een minuutje lopen. Om een gedeelte van dit doel te bereiken heb ik de afgelopen maanden minimaal drie en soms vier keer in de week mijn longen uit mijn lijf gerend in de polder en door de wijk. (uiteraard met een goede warming-up en cooling down)

Om mij heen besloten steeds meer familieleden en vrienden te gaan hardlopen. Dit werkte aanstekelijk en motiverend. We besloten een pagina op facebook te openen zodat we daar onze trainingen konden bespreken, tips konden delen en elkaar gemotiveerd konden houden. Vooral dit laatste is erg belangrijk. Om niet zomaar doelloos rond te rennen leek het mij leuk om mij in te schrijven voor een wedstrijd. En met mij besloten er meerdere mee te doen. Op internet vond ik verschillende loopagenda’s met korte en lange loopafstanden bij ons in de buurt. De eerste wedstrijd die voor mij haalbaar was (ik wilde natuurlijk wel een beetje goede tijd neer zetten) was de Seuterloop in ‘s-Gravendeel. Een loop die vernoemd is naar het aardappeltje gebakken in reuzel (en de inwoners van het durp ’s-Gravendeel zelf). De Seuterloop is een vast onderdeel van de feestweek aldaar. De loop bestaat uit de vijf of de tien kilometer. Mijn neef en ik besloten mee te doen aan de vijf km, terwijl een vriend van ons zijn best ging doen op de tien km.

Op 11 augustus 2011 was het dan zover. Om 19.30 uur klonk het startschot en we gingen met een grote groep tegelijk van start. De lopers schoten links en rechts om mij heen en ik liet mij mee voeren met de stroom. Ik begon, zoals verwacht, veel en veel te snel maar wilde graag bij de groep blijven. Na de eerste km besloot ik mijn eigen tempo aan te houden en dat liep direct al een stuk beter. Mijn neef had zijn eigen tempo ook gevonden en was al uit het zicht verdwenen. Onderweg sloot ik aan bij een groepje mensen variërend in de leeftijd 50+, dood en schijndood. Maar deze hadden wel mijn tempo. Onderweg vroeg ik mij nog even af waarom ik hier in vredesnaam aan mee wilde doen. Maar deze gedachte verdween als sneeuw voor de zon toen ik bij mijn laatste ronde om de “kreek” zoals ze dat daar noemen, was aangekomen. De mensen stonden te klappen en te juichen. Ik liet mijn “hazen” voor wat ze waren en ging een versnelling harder. Toen de finish in zicht was wilde ik mij niet laten kennen en zette een sprintje in. Ik finishte een halve minuut sneller dan ik verwacht had. Ik ben in zijn geheel niet teleurgesteld over mijn prestatie. Een volgende run, met in mijn achterhoofd de tip: begin langzaam maar eindig snel, moet ik toch zeker onder de 30 minuten kunnen lopen?!

12 gedachtes over “Keep on running…

 1. Knap hoor! Maakt niks uit met wat voor groepje je loopt, je bent begonnen, hebt je aan je plan gehouden en bent goed gefinisht! Gewoon een super prestatie. Ik doe het je niet na.

  • Dank je wel 🙂 Ik vind het ook een hele prestatie dat het mij nu al zo lang lukt om te trainen. En ik vind het nog leuk om te doen ook. Heb nu een weekje niets gedaan maar kijk alweer uit naar mijn volgende km.

 2. Tijden, altijd leuk voor de statistieken. Mij gaat het om het lopen, niet om de finishtijd. Ik heb geleerd om maximaal te genieten van mijn loopjes, gewoon lekker ontspannen te rennen, ongeacht afstand en tijd. En weet je, als je lekker zonder druk loopt, zonder vast tijdschema, dan komen de mooie tijden en afstanden vanzelf. Maar het ontspannen lopen heeft nog een mooie bijkomstigheid, daags na een wedstrijd kan je gewoon weer trainen, je loopt je namelijk niet kapot. Dat is voor mij hardlopen. Maar ik moet je natuurlijk wel een beetje gelijk geven, het is fijn als je vooruitgang (afstand en snelheid) ziet.
  Wel wil ik je meegeven dat je je niet blind moet staren op tijden (van anderen). Zie een eindtijd van een loopje als de laatste pagina van een boek, je kunt er een waarde aan geven als je alle voorgaande hoofdstukken hebt gelezen!
  Geniet en veel looppleziee. Enne, dat halve minuutje komt vanzelf (weet ik uit ervaring)!

  • Bedankt voor uw positieve reactie 🙂
   Ik moet u daar voor een gedeelte wel gelijk in geven. Vorige week ben ik begonngen om mijn afstanden te vergroten (7 km gelopen we zijn goed opweg naar de 10). Dit heb ik gedaan zonder op tijd en snelheid te letten en ik had in tijden niet zo lekker gelopen. Ik ga dat zeker vaker doen.

 3. Had ook gehoord dat velen razendsnel liepen, zullen wel veel roparunners meegedaan hebben.
  Succes met trainen! Groetjes

  • Inderdaad Suzanne, het tempo lag erg hoor. Er waren lopers bij die eerst met de vijf mee deden en daarna ook bij de tien aansloten. Het was natuurlijk geen loop ala Drechtsteden of Verkerk wat aantallen betreft. Het was veel kleinschaliger. Maar ondanks dat lopen wij volgend jaar weer mee 🙂

 4. Deb super goed gegaan hoor. Ik heb vol trots naar je prestatie staan kijken. Op naar de volgende loop en dan ben ik hopelijk weer van de partij, maar wel gewoon aan de zijlijn dat voelt voor mij toch echt het best…

 5. Wauw, wat een doorzettingsvermogen. Wat goed ook om klein (nou ja klein :-)) te beginnen met iets dat haalbaar is. Na afloop ben je dan supertevreden en kun je jezelf weer een nieuw doel stellen. Hm, daar kan ik nog wat van leren.

  Keep on running!

  Groetjes,
  José

 6. Heey Boor,
  er staat een spellingsfoutje gemaakt in de 6e regel. Je hebt ‘edachten’ in plaats van ‘gedachten’ geschreven!!!

  Maar verder is het een superverhaal
  XXXX Sabien

 7. Pingback: 2011 VS 2012 « Deborah Hamar

 8. Pingback: Zien lopen, doet lopen… (1) « Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.