Mag het ietsjes minder?

Nou nou… Ik wist dat ik een ietsie pietsie was aangekomen. Dat ik niet meer maatje 36/38 had was mij ook al wel bekend. Maar dat ik nu niet meer in mijn favoriete pantalon kon komen zonder te springen en aan mijn broek te rukken en te trekken om vervolgens, als ik dan eindelijk het knoopje dicht kon krijgen, als een opgebonden rollade door het huis te lopen was de druppel. In nog geen jaar tijd heb ik blijkbaar meer gegeten en gesnoept en minder bewogen dan al die jaren daarvoor. Een jammerlijke constatering.

Na meer dan zes weken niet te hebben kunnen sporten in verband met mijn blessure , was ik het zat en wilde weer lekker bezig zijn. Om nu iedere dag te gaan skaten met dit smerige weer ging mij iets te ver. Daar komt bij dat mijn bovenbeen daar ook niet al te blij van zou worden en het herstel waarschijnlijk nog langer zou duren. Ik besloot daarom het zwembad met een bezoek te vereren.

Zwemmen doe ik over het algemeen alleen als ik met vakantie ben en dan moet er wel een glijbaan aanwezig is. Ik ben en blijf wat dat betreft een 8 jarig kind en deze periode zal en wil ik niet ontgroeien. Maar nu was het recreatiebad helaas gesloten en moest ik mij wenden tot het wedstrijdbad.

Op het moment van mijn binnenkomst was deze nagenoeg leeg. De waterpolotraining was bijna afgelopen en een handje vol wachtende ouders vulde de hal. Een bad voor mij alleen zag ik wel zitten. Lekker op mijn gemak baantjes trekken zonder andere mensen in de weg te zwemmen. Ik kom de kleedruimte uit gelopen en sta nog te pielenmuizen met dat vreselijk jeukende smerige half afgekloven plastic bandje waar mijn kluissleuteltje aan vast zit als mijn oog valt op het wedstrijdbad. Ik heb geen idee waar en wanneer die volksverhuizing tot stand is gekomen maar het ziet er werkelijk zwart van de mensen. Dus… Ik moet even op mijn eerdere gedachten terug komen, dat wordt toch niet alleen baantjes trekken.

Ik wacht tot de meute in het water ver genoeg van mij af gezwommen is en duik dan met een sierlijke (daar ga ik dan maar even vanuit) boog het water in. Ik laat mij uitdrijven onder water en als ik adem te kort kom zwem ik weer naar boven. Ik moet uitkijken waar ik naar boven kom om niet tegen mijn mede zwemmers aan te botsen. Het eerste wat mij op valt is dat het water helemaal niet zo koud is als in mijn herinneringen. Dat is in ieder geval een plus puntje voor deze avond.

Terwijl ik tussen de mensen door laveer raak ik bij baantje drie al bijna buiten adem. Ik ga veel te snel. Ik wil iedereen inhalen die voor mij zwemt en ga ze eerst links en daarna rechts voorbij. Na 10 minuten vraag ik aan een wat oudere vrouw die er uitziet alsof ze hier dagelijks komt of het altijd zo druk is op een doordeweekse avond. Ze antwoord: “Normaal niet, maar als je nog een kwartiertje wacht wordt het al wat rustiger!” Als ik zo door ga ben ik over een kwartier dood en moet ik gereanimeerd worden door één van de vooral-niet-knap-uitziende-badmeesters. Na een paar minuten aan de kant gehangen te hebben om weer op adem te komen besluit ik mijn tempo iets te verlagen. We moeten immers niet te hard van stapel lopen. Hoe was het gezegde ook alweer: Hardlopers zijn doodlopers? En ik denk dat er in dit geval geen uitzondering voor zwemmers gemaakt wordt. Ik kijk vol bewondering naar de mensen die al borstcrawlend en vlinderslagend door het water glijden. Alsof het ze geen moeite kost. Ik houd het braaf bij de schoolslag. Het enige nadeel vind ik dat die mensen denken het bad voor zich alleen te hebben. Als nieuwkomer in het bad eis ik bij deze mijn plek op. Ik heb nota bene ook entre moeten betalen om binnen te komen. Dus ook ik zwem stug door met mijn neus in de lucht (anders verdrink ik). Al snel lijkt mijn verwaande houding te werken en wordt er plaats voor mij gemaakt. Aha, zo werkt het dus in de zwembadscene…

Als ik op de klok kijk ben ik aangenaam verrast. Het half uur is al voorbij en ik ben niet eens zo moe. Ik voel mijn spieren en vooral die in mijn nek toch wel en dat is een goed teken. Ik heb weer wat gedaan… Hopelijk wordt dat geen spierpijn. Als ik uit het bad stap voel ik mij zo vreselijk zwaar dat ik bang ben om te vallen. Ik doe heel nonchalant of ik mijn spieren losmaak en loop vervolgens in een waggelpas naar de kleedruimte.

Na een heerlijke warme douche rijd ik moe maar zeer voldaan terug naar huis. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik vond het heerlijk en neem mij stellig voor minimaal één keer in de week een half uur te gaan zwemmen als vervanging van het hardlopen. 

 

 

14 gedachtes over “Mag het ietsjes minder?

 1. Zeker een goed voornemen. Nu nog proberen vol te houden 🙂

  @ Laura: het probleem is meestal dat er altijd wel een excuus te verzinnen is. Tenminste, bij mij. Uiteindelijk ben ik gewoon gegaan.

  @ Liann: Dat is pas goed voor je spieren 🙂 Hoelang duurt een les?

 2. Goh wat toevallig, ben net terug uit het zwembad nu ik je blog lees. Ik vind het knap dat volhoudt met al die mensen om je heen. Ik ben daar allergisch voor en dus doe ik trim zwemmen. Alles keurig netjes in banen en RUSTIG 😀

 3. lekker he zwemmen? heb dat ook een aantal keren gedaan, waar ik me het meeste aan erger is dat mensen niet rechts houden! die gewoon stug tegen je in komen zwemmen! en daar dan ook blijven…zullen ze op de weg ook spookrijden?

  Probeer wel op te passen met je nog lopende blessure he?

 4. @ Joyce: dat is handig. Is dat puur alleen baantjes zwemmen of moet je dan ook nog oefeningen doen? Hier is het chaos haha.

  @ Diana: Ja het is heerlijk. Ik had niet verwacht dat dit mij zoveel voldoening zou geven. Bedankt voor de tip. Maar ik ben juist gaan zwemmen ivm mijn nog lopende blessure… Vd week ga ik weer eens proberen om een rondje te rennen. Kijken hoe dat gaat.

  • Ja het is wel opdrachten volgen, zie het een beetje als wedstrijdzwemmen voor mensen met minder conditie hahaha. Is 45 minuten maar dan gebruik je ook werkelijk iedere spier in je lichaam en het doet je conditie ook verbeteren. En last but not least ik ben nu na 5 weken al 2.5 kilo afgevallen 😀

 5. Ik ben bang van het zwembad in mijn nieuwe woonplaats 😛 Ik sleep mijn vriend eerst maar eens mee voor ik mij er alleen waag.

  Gosh, wat klinkt dit erg! Hahaha!

 6. Zwemmen is een sport waarbij je vrijwel alle spieren gebruikt. Persoonlijk vind ik topzwemmers ook een mooi lichaam hebben, het is niet overdreven gespierd maar juist genoeg.

 7. Ik heb ook een hele tijd 2 keer per week gaan zwemmen, deed echt goed. Nu heb ik met school niet meer de tijd om 5 keer per week 2 uur te gaan trainen of fitnessen, dus ik denk dat vanaf binnenkort zwemmen bij mij weer de sport zal worden, langer dan een half uur ga ik toch meestal niet zwemmen 🙂

 8. Pingback: Gooi die bal… « Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.