Schaakmat…

“Leer schaken”, was één van de doelen op mijn 101 doelen lijstje, dat ik enige tijd (lees een jaar of twee) geleden bij hield. Ik ben met dit doel overigens niet echt ver gekomen. Waarom heb ik in vredesnaam willen leren schaken? Diepe rimpels sieren mijn voorhoofd als ik na denk over deze vraag. Tja, het staat wel geleerd en interessant als je mee kunt doen met een potje schaak. Maar als ik iets niet ben dan is het wel geleerd… Over interessant valt natuurlijk nog te twisten.

Na verschillende partijen schaak op de pc, Nintendo DS, of in het echt tegen vriendlief, ben ik al wel op de hoogte van de basis regeltjes. Welke pion welke stappen mag nemen bijvoorbeeld en dat de dame het hele bord over mag in tegenstelling tot de koning (ik voel mij plots bevoorrecht) en het belangrijkste van allemaal… er ging werkelijk een wereld voor mij open: Je kunt bij schaken helemaal geen DAM halen. Maar dan komen de andere, wat fijnere en geraffineerdere regeltjes om de hoek kijken. Die schijn je ook nodig te hebben om je tegenspeler helemaal in te maken. Of misschien is afmaken hier beter op zijn plaats? 

Verder ben ik er achter gekomen dat dit spel nogal wat inzicht vergt. Niet zomaar inzicht. Maar vooral wiskundig inzicht. Was het niet mijn wiskunde leraar die mij aanraadde om dat vak vooral en met veel liefde te laten vallen??? Kortom ik bezit helemaal geen wiskundig inzicht. Hoe kon ik zo dom zijn te denken dat ik dit spel zo 1-2-3 zou kunnen leren.

Een partijtje schaak is in mijn ogen één grote kansberekening. Hoe reageert je opponent op jouw zet en andersom. Iedere zet brengt consequenties met zich mee.  Daar komt ook nog eens bij dat je de pionnen niet zomaar aan mag raken. Behalve als je een pion recht wilt zetten natuurlijk. Je moet dan wel vooraf j’adoube gezegd hebben. Dat is Frans voor: “Ik raak aan” (toch??)

Zou ik ooit een potje schaken van iemand, wie dan ook, willen winnen, dan moet ik nog een hoop leren. Het spel is natuurlijk niet voor niets al eeuwen oud en menig mens heeft zich hier al over gebogen. Dus ik heb nog wel even de tijd…

14 gedachtes over “Schaakmat…

 1. Ik heb al op jonge leeftijd leren schaken van mijn oma. Ik heb ook nog eens mee gedaan aan het Hoogovens (later Corus en Tata volgens mij) schaaktoernooi, wat hier vlak bij – en redelijk bekend volgens mij – is. Ik zat toen in groep 8 geloof ik en heb het bijna 3 uur volgehouden tegen de grootmeester waar we tegen moesten. Vond ik toch best knap van mezelf 🙂
  Nu bak ik er niet zoveel meer van denk ik.

 2. Ik ben helemaal niet van het schaken, hoewel er op mijn mobiel wel een schaakspelletje zit waar ik een paar weken verslaafd aan was. Maar meiden wat is zo´n schaakbord ontzettend decoratief. Het lijkt me leuk een mooi exemplaar op de kop te tikken (of te maken van keramiek ;-)), misschien dat ik dan toch nog zin krijg om het te leren.

 3. Heey Deb,
  Ik heb vroeger ook geschaakt dus als je wilt oefenen ik ben niet ver weg.
  hihi!!

  Veel succes,

  Sabientje(L)

 4. Ik kan het niet en ik wil het niet 😛 Maar ik vond die ene jeugdserie over schaken (ik weet niet meer hoe hij heet, volgens mij leve de koningin ofzo) wel heel leuk 😛

 5. Haha ik kan ook niet schaken, maar ik wou dat ik het kon. Misschien omdat ik stiekem hoop dat er een grootmeester schaak in me schuilt, maar ik denk dat het daarvoor al te laat is 😛

 6. Ik ‘kan’ wel schaken. Dat wil zeggen, ik weet hoe het in elkaar steekt, maar eerlijk gezegd vind ik het spelletje doodsaai en maak ik het ook nooit af. Oeps! :’)

 7. @ Liann: wat gaaf zeg!

  @ Appelig: wij hadden ooit een heel mooi schaakspel voor de sier. Ik heb geen idee meer waar dat gebleven is.. Zal de zolder eens afstruinen 🙂

  @ Sabien: Joh kan jij dat ook?? Das goed dat ik het weet 🙂

  @ Laura: He wat jammer, je wilde al niet mee doen met wordfeud en nu ook al niet met schaken? waha..

  @ Ariadnes: nou kunnen kunnen? das een groot woord hoor.

  @ Hans: Nou daar ben ik nog niet zo zeker van. Als ik zie hoe goed ukkepuk al is met de pc ed? Ik denk dat een vijf jarige mij er zo uit speeld hihi.

 8. Je kan met schaken geen DAM halen, BRILJANT!! Ik kwam even niet meer bij van deze zin 😀

  Ik vind schaken te complex heb me er nooit in verdiept, dammen is logischer in mijn optiek 😉

 9. Mijn vader en vriend zijn hier beide super goed in. Ik kan het dus nooit winnen 😦 Daardoor vind ik het ook al niet leuk meer haha!

  Maar het klopt trouwens dat je voor die haunted houses apart moet betalen 😉 Dat is en blijft ook wel zo.

 10. Schaken is leuk! Vroeger heb ik het veel gespeeld (heb hier nog een met de hand gemaakt hout bewerkt schaakspel liggen) en laatst nog op mijn werk gedaan. Een van de vele voordelen van werken met kinderen 😉

Reacties zijn gesloten.