Truste…

Vrijdag de 13e bleek het de internationale dag van de slaap te zijn… Ik had daar werkelijk nog nooit van gehoord. In 2008 is deze dag voor het eerst in het leven geroepen. Het blijkt in België iets meer te leven dan in Nederland. Er wordt onder andere aandacht gevraagd voor de gevolgen van een slechte nachtrust en wat dit kan veroorzaken. Afgelopen week was het programma van Katja Schuurman, Bodyscan, op tv waar dit onderwerp ook onder de loep genomen werd. Wat gebeurt er oa met je lichaam en je geheugen als je vijftig uur niet slaapt? Leuk om te zien, niet leuk om te ervaren. Als ik terug denk aan mijn nachtdiensten die ik ooit draaide, krijg ik spontaan koppijn. Het onderwerp van de internationale dag van de slaap kwam ik tegen op het blog van Galabria. Daar stond ook de slaap-tag, en aangezien ik slapen erg fijn vind…

Slaap-tag:

Hoe laat ga je meestal naar bed?
Ik ben een echt ochtendmens, dus houd het in de avond niet zo lang uit. Meestal lig ik tussen 22.00 en 23.00 uur wel op bed.

Wat is jouw vaste ritueel voor het slapen gaan?
Hoe laat het ook is, hoe moe ik ook ben, ik moet altijd even een paar pagina’s uit mijn boek gelezen hebben. Vriendlief is erg blij dat ik digitaal lees. Dat zorgt voor minder herrie bij het omslaan van de bladzijde. 😂

Wat doe je als je niet kunt slapen?
Daar heb ik gelukkig bijna nooit last van. Maar als het mij toch overkomt, komt dit door stress of een vervelende gebeurtenis. In dat geval probeer ik door middel van meditatie en ademhalingsoefeningen mijn hartslag en ademhaling onder controle te krijgen. Vaak werkt dit wel. En de keren dat het niet werkt? Daar heb ik mij bij neer gelegd. Als je ligt dan rust je ook. Blijkbaar heb ik op dat moment dan dan geen slaap nodig…

Wat is je favoriete slaaphouding?
Ik lig het liefst op mijn rug. Vroeger kon ik zo niet in slaap vallen en lag ik het liefst op mij zij. Maar als ik nu op mijn zij lig krijg ik na een tijdje het gevoel dat mijn been of arm “slaapt”.

Waarvoor mag je jou altijd wakker maken?
Als je leven je lief is, dan laat je mij gewoon lekker slapen. Behalve als we met vakantie gaan en in de nacht al weg moeten. Maar dat is echt de enige uitzondering.

Hoe laat gaat je wekker?
Meestal rond 06.30 uur. In de weekend een uurtje (soms twee) later in verband met de voetbalwedstrijden.

Snoozen of direct opstaan?
Een keer snoozen en daarna mijn bed uit. Meestal ben ik net iets voor de wekker al wakker.

Slaap je uit in het weekend? Uitslapen betekend voor mij wakker worden zonder de wekker. Soms is dat wel eens eerder dan op een werkdag. Hoewel ik mijn slaap echt nodig heb vind ik het sinds enige tijd zonde om tot laat in mijn bed te blijven liggen. Ik wil altijd veel doen dus sta ik het liefst bijtijds op. Dan ga ik direct aan de slag om zoveel mogelijk uit mijn dag te halen.

Hoeveel kussens liggen er op je bed?
Vroeger wilde ik heel graag een groot bed vol met kussens. Maar dat was vroeger. Ik slaap op één kussen en wil verder zo min mogelijk zooi op mijn bed hebben.

Wat heb je aan in bed?
Tot grote ergernis van vriendlief, draag ik het liefst een pyjama. Zo eentje met een broek en shirt met lange mouwen. Ik heb een grote hekel aan kou.

Slaap je met sokken aan?
Nee. Mijn sokken blijven in bed nooit zitten en gaan dan draaien. Uiteindelijk zitten mijn hiel en tenen niet meer op de plaats waar ze zitten moeten. Dat voelt zo irritant en daar kan ik dus echt wakker van liggen.

Hoe groot is jouw bed?
Groot genoeg.

Als ik ‘s morgens wakker wordt, is het eerste wat ik doe…
Mijn dromen uitpluizen. Ik heb vaak heel uiteenlopende dromen. Ook droom ik geregeld over mijn ouders en over vroeger. Verder vind ik het heerlijk om mij, net als een kat, uit te rekken en zo langzaam helemaal wakker te worden.

En jij? Is slapen ook jouw ding of breng jij het liefst zo min mogelijk van je tijd slapend door?

 

 

24 gedachtes over “Truste…

 1. Ik ben een slaapmonster 😉 Lezen doe ik ook altijd even, als is het maar 1 pagina. En hier ook een pyjama.

 2. Leuk om te lezen, Deborah!
  Ik ben geen slaper.
  Meestal ben ik de laatste thuis die ’s avonds naar bed gaat, ergens tussen 23.00 uur en 24.00 uur.
  Als ik erin lig kom ik vaak moeilijk in slaap (terwijl manlief na 2 min. al ligt te ronken …) en ’s nachts wordt ik altijd wel een paar keer wakker. Ik slaap ook licht en hoor altijd van alles. Om 05.15 uur begin de eerste vogel alweer te beppen en dan ben ik wakker. Ik dommel nog eventjes totdat manlief opstaat om 06.15 uur, dan ben ik klaarwakkker. Overdag slapen doe ik vrijwel nooit, tenzij ik ziek ben. Doe ik dat wel dan ben ik niet te pruimen als ik wakker wordt haha!

 3. Eerlijk gezegd, als Belgische hoor ik voor het eerst van de dag van de slaap:-) Ik ben niet echt een slaapster. Laat er in en vroeg er uit, zo heb je wat aan je dag….als je geen klopje van de vermoeidheidshamer krijgt 😀

 4. Ik ben echt een avond en nachtmens dus laat naar bed en liefst niet zo vroeg op. Hoewel toen ik werkte ook zonder chagrijn iedere dag om 7 uur in mijn auto zat. Maar zodra het moeten er niet meer is heb ik weer mijn oude laat naar bed ritme. Kan gelukkig goed slapen met inderdaad zo nu en dan een piekernacht zoals ik die noem. Zelfde een beetje als jij gewoon blijven liggen proberen gedachten op iets anders te brengen. Altijd even tv kijken voor het slapen.

 5. Leuke invulling van de tag. Het komt toch een groot deel overeen met mijn slaapritme 🙂 Dat lezen heb ik ook wel een beetje, maar als ik ’s avonds ben weg geweest hoeft dat bij mij niet zo hoognodig meer 🙂

 6. Leuke tag. Sommige dingen zijn herkenbaar. Zo vind ik uitslapen tegenwoordig ook echt zonde van mijn tijd. Ik heb een enkele keer slaapproblemen en dan bijna altijd door stress. Dan neem ik allergiepillen en ga ik binnen een half uur knock-out.

 7. Ik ben geen slaper, vind dat verloren tijd. 5/6 uur per nacht en gedurende de nacht word ik ook nog eens verschillende keren wakker. Mijn lichaam en geest zijn dat ondertss al gewoon.

 8. Door de week probeer ik om half twaalf in mijn bedje te liggen. Om kwart over zes loopt mijn wekker af. In het weekend maak ik het vaak heel erg laat maar dan slaap ik wel lekker uit. Wat ik verschrikkelijk vind is wakker worden vijf minuten voor de wekker afloopt. Da’s te kort om verder te slapen.

 9. Slapen is heerlijk! Ik zo ongeveer hetzelfde ritme als jij hebt. Nu ik tijdelijk wat dichterbij werk hoef ik pas om 7 uur op, dus kan ik ook een half uurtje later naar bed (tussen 22.30 en 23 uur). Ik word overigens altijd om 5 uur wakker, om te horen hoe de krant in de bus valt waarschijnlijk. 😦

 10. Slapen: hoe, wanneer en waar?
  Ik doe het graag!
  Voorkeuren heb ik dus niet.
  Maar voor leuke dingen ben ik ook ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te porren.
  Vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.