Tot het laatst…

“Tot het eind heeft ze gevochten. Tot het eind was ze sterk. Tot het eind ben ik bij haar gebleven. Ik heb gebeden en ik heb gesmeekt. Toch moest ik haar laten gaan.” Zijn woorden galmen door de volle zaal. De mensen zijn stil. Ze zijn zo stil dat je een speld kunt horen vallen. De man voor in de ruimte vertelt over het leven van zijn vrouw. Wie ze was, wat ze deed. Ze is gestorven aan kanker. Aan die vreselijke rot ziekte. De ziekte die sneller dan verwacht bezit van haar lichaam nam. Haar ziel heeft hij nooit gekregen. Dat is hem niet gelukt. Tot het laatst was ze de vrouw die ze altijd is geweest. Met geheven hoofd, trots en vol liefde. “Ze was mijn rots in de branding. Mijn steun en toeverlaat!” Het besef dat ze er echt niet meer is lijkt plots tot hem door te dringen. Hij moet verder. Alleen. Zijn verdriet is voelbaar. Uit respect laat ik even mijn camera zakken.

Het laatste muziekstuk word gespeeld. De mensen krijgen de gelegenheid om nog één keer langs de kist te lopen. In colonne gaat de stoet door naar een volgende ruimte waar de condoleance plaats zal vinden. Als de ruimte bijna leeg is draait de man zich naar mij om. Hij kijkt mij vriendelijk aan en vraagt of ik nog even wil blijven. “Zoals mijn vrouw aan mijn zijde stond tijdens alle ups en downs in dit leven zo wil ik haar nu tot het laatst begeleiden.” Mijn verstand snapt prima wat deze man zo gaat doen. Mijn gevoel kan er alleen niet helemaal bij. “Ik breng haar straks naar de ovenruimte en druk zelf op de knop. Ik zou het fijn vinden als je dat voor mij wil vastleggen.” Ik pers een gepaste glimlach op mijn gezicht. Alsof dit verzoek voor mij de normaalste zaak van de wereld is. “Natuurlijk doe ik dat.” Hij knikt mij toe en draait zich om.

Een kist zien zakken in de grond is geen plezierig gezicht. Een kist in de ovenruimte… Tja, ik hoef niet eens aan te geven wat voor gevoel mij dat bezorgd. Ook dit is zo’n moment dat mij niet onbewogen laat. Ze laat mij twijfelen. Kan ik dit wel? De uitvaartbegeleidster kijkt mij aan. Ze heeft door dat ik het er moeilijk mee heb en knipoogt mij geruststellend toe. Ze laat weten er ook bij te zijn. Door haar aanwezigheid word ik weer met beide benen op de grond gezet. Er is nu geen tijd voor mijn emoties. De knop moet om! Straks mag ik mij laten gaan.

De ovenruimte was geladen met alle vormen van emoties. Die van mij meegerekend. Toen alles achter de rug was en wij weer in de aangrenzende zaal stonden kwam de man mij persoonlijk bedanken. Hij vond het erg fijn dat ik dit, onaangekondigd, toch heb willen doen. Als de uitvaart is afgelopen praat ik na met de uitvaartbegeleidster. Ze laat het moment zijn zoals het is. Ik krijg van haar alle tijd om mijn emoties te laten gaan en mijn nieuwe ervaring met haar te bespreken. Ze stelt vragen maar verteld ook haar eigen ervaring. Het is je werk, wat niet wil zeggen dat het je niet raakt. En het mag je raken. Je bent en blijft een mens. En daarmee heeft ze het goed verwoord. Je bent en blijft een mens, tot het laatst…

16 gedachtes over “Tot het laatst…

 1. Absoluut blijf je mens. En zeker in deze situaties….
  Mooi beschreven. En goed dat je het na hebt kunnen bespreken met de uitvaart verzorging. Dat is gewoon fijn.

  • Misschien wel juist in deze situatie…
   Het napraten met de uitvaartbegeleider(s) vind ik altijd erg fijn. Even relativeren. Weer met twee benen op de grond.

 2. Zo mooi wat jij doet. Ik zou zoiets ook graag willen doen. Als ik ooit de kans krijg, doe ik het. Wat een prachtig mooi werk, hoe zwaar het ook is. Het is het waard om dit te kunnen en mogen doen voor iemand.

  • Doen!! Al is het maar een klein stukje dat je kunt bijdragen. Het geeft je zelf veel voldoening en helemaal wanneer je een ander in deze moeilijke tijd kunt helpen.

 3. wat jij doet is ook niet makkelijk, ik kan me best voorstellen dat het je telkens raakt. Ook al sta je er eerder professioneel bij

 4. Prachtig verwoord weer en idd, je bent en blijft mens tot het einde.
  Mij lijkt het vooral moeilijk om ‘af te schakelen’; ik geloof, dat ik een paar dagen maar moeilijk in slaap zou kunnen komen 😉

  • Ja dat is het soms ook wel. Wanneer een uitvaart mij zo raakt doe ik vaak de eerste week helemaal niks met de foto’s. Daar ga ik mee aan de slag wanneer de meeste emotie er wat vanaf is. Door na te praten met de uitvaartbegeleider(s) of de dragers lukt het ook om het los te laten. Het sneller een plekje te geven. Dat het je raakt is niet erg. Er in blijven hangen wel. Het is immers mijn verdriet niet.

 5. Bewonderingswaardig hoe jij heel
  Professioneel met deze situatie bent omgegaan. Je hebt heel menselijk gereageerd. Respect

 6. Om zo dichtbij het verdriet van een ‘vreemde’ te komen en te weten dat je tegelijkertijd bijdraagt aan zijn of haar verwerkingsproces… heftig en dankbaar werk.

Reacties zijn gesloten.