Poownie heeft het afgelopen jaar een hoop voor zijn kiezen gehad. Het begon vorig jaar mei met een verhuizing naar een nieuwe stal met dito kudde. Nog geen maand op zijn nieuwe plek en hij had al een flinke peesblessure te pakken waar hij heel de zomer van moest revalideren. Gedeeltelijk los van zijn nieuwe vrienden. Aan het einde van de zomer moesten ze terug naar hun winterverblijf. Ook dat was flink wennen. Geen stallen meer en zelf zorgen voor een eetplek aan een van de hooiruiven. Gelukkig allemaal met zijn lieve vriendinnetje aan zijn zijde. Dat hij afviel was voor mij niet heel gek maar binnen enkele weken was hij zo vermagerd dat we zijn ribben konden tellen. Ook zijn vacht zag er niet uit. Om over de blik in zijn ogen nog maar niet te spreken. Dat ging niet helemaal goed.
Hij werd inmiddels flink bijgevoerd. Er kwam ander hooi en samen met zijn vriendinnetje ging hij een gedeelte van de dag in een eigen paddock. Zo konden ze ongestoord eten. Hij ging er beter uitzien. Zijn wintervacht zette goed door en hij kwam weer iets aan. Maar het ging nog steeds niet zoals ik wilde.
Tandarts Josje kwam langs. Na een grondig onderzoek kwam ze tot de conclusie: EOTRH. Een ziekte waarbij de snijtanden oplossen of een teveel aan cementvorming rondom de wortels ontstaat. Beide zou ook nog mogelijk kunnen zijn. Hierbij komt de tand los te zitten of de wortel vergroeid en misvormt de kaak helemaal. Met alle gevolgen van dien. Geen wonder dat hij zo afviel, hij kon niet goed eten en verging waarschijnlijk van de pijn. Artsen weten nog niet precies hoe deze ziekte ontstaat. Er is tot op heden ook geen behandeling voor. De enige remedie is de aangetaste snijtanden te laten verwijderen. Bij Poownie, mogelijk, allemaal…
Poownie liep ook al enige tijd met deze aandoening. Dit nieuws sloeg in als een bom. Zijn vorige tandarts had dit duidelijk moeten zien. Maar gaf ieder jaar aan dat ie een prima gebit had. Ik kwam te weten dat EOTRH heel pijnlijk en ongemakkelijk is. Verder kunnen paarden prima leven zonder voortanden. Zeker wanneer ze hun (gezonde) kiezen nog hebben. Gezien de pijn die hij had moest ik echt stappen ondernemen. Ik maakte een afspraak met de kliniek in Ridderkerk. Nadat er foto’s waren gemaakt en Poownie onderzocht was wilde de arts mij niet verder helpen. Zijn tanden zaten nog veel te vast. Een operatie zou zeker 3 uur duren en een complete verbouwing van zijn kaak betekenen. Of Poownie pijn had? Dat wist ie niet.
Gedesillusioneerd keerden we huiswaarts. Weet je hoe frustrerend het is als twee doktoren lijnrecht tegenover elkaar staan en jij er tussenin zit? Poownie bleef in die tussentijd met al zijn ongemakken zitten. Ik belde Josje en vroeg haar wat te doen. Een second opinion volgde bij twee andere tandartsen. Beide kwamen met dezelfde mededeling: Tanden er uit en snel!! Terug naar Ridderkerk was voor mij geen optie. Dus belde ik Frank van Leeuwen in Utrecht, één van de twee artsen die Josje had benaderd voor een second opinion. Frank komt namelijk ook op locatie.
Het bleek dat hij kort ervoor gestopt was als paardentandarts. Alle spullen had hij overgedragen aan zijn vrouw. Ik zag het probleem niet, was het niet dat zijn vrouw werkzaam is bij een compleet andere kliniek. Jeetje, wat nu?! Even voelde ik mij terug bij af…
Hoe dit verder gaat lees je volgende week in deel II
***
Ik hoop voor Poownie dat het goed komt..
Jeetje wat een gedoe zeg. En inderdaad akelig en naar als de experts het niet met elkaar eens zijn. Ik vind het sneu voor je Poownie.
Pfff, die heeft echt een hoop voor zijn kiezen gehad. Ik hoop dat het snel weer goed komt! Niet fijn
Zalig…. die woordkeuze!
Ja ik dacht t zelfde 😂😂😂
Oh, verdorie! Wat akelig. Het laatste wat je wilt is dat je dier pijn of ongemak heeft. Ik hoop wel op een happy end, hoor.
Ik hou niet zo van open endings…. oops…. Maar ik hoop dat alles goed gekomen is.
Sorry 🙈🙈 het werd anders een veel te lang blog ….
he get, wat naar is dit zeg, je weet niet of er pijn bij is ja of nee, maar wat vervelend zeg!
Ah gossie wat ontzettend sneu. Toch altijd wel weer lastig dat dieren niet kunnen aangeven dat ze pijn hebben.
Als het om je dieren gaat is het altijd ellendig. Ik hoop echt dat je beter nieuws hebt in deel 2. Veel sterkte!
Pingback: Alles komt goed… | Deborah Hamar
Ik lees na deel II pas dit stuk… mijn IJslander heeft dus ook EOTRH, je hoor het steeds meer.
Arme Poownie… maar gelukkig is er inmiddels al veel verlichting. Maar tjezus wat een prutser was die vorige tandarts, dit is toch niet over het hoofd te zien?
Bijzonder hé dat je er nu pas steeds meer over hoort. Terwijl deze ziekte toch al even bestaat lijkt mij. Ja ik ben ook heel blij dat de tandarts die we nu hebben weet waar ze het over heeft. Ze heeft mij weer wat vertrouwen gegeven, want dat was ik echt helemaal kwijt.
He wat naar! Ik ben even niet zo actief geweest met blogs lezen, ik ga even de rest bijlezen.
Pingback: in 2019 … | Deborah Hamar
Pingback: Hoe gaat het nu met… | Deborah Hamar