In de tussentijd… Yin Yoga.

Een tijd terug vertelde mijn stalgenoot dat ze een opleiding tot Yin yoga docente aan het volgen was. Bij yoga denk ik altijd aan vreemde houdingen en uberlenige lichamen. Matjes op de grond en mensen in kleermakerszit die volkomen zen zitten te wezen. Ik heb nooit aan yoga gedaan en heb dan ook geen idee wat het allemaal met je (lichaam) doet. Mijn beeld van yoga is dan ook niet uit eigen ervaring opgebouwd maar meer een interpretatie van wat mijn geest er in de loop van de tijd van heeft gemaakt… 

Door het enthousiasme van mijn stalgenoot werd ik toch wel nieuwsgierig en nu mijn interesse gewekt is wilde ik er, zoals bij alles, meer van weten. Er zijn heel veel verschillende yogavormen. Ik ga je niet vermoeien met wat yoga is, dat zoek je zelf maar op. Yin Yoga is er dus een van. De houdingen worden bij deze vorm langere tijd aangehouden. Gemiddeld een minuut of drie. Meestal gebeurd dit zittend of liggend. Yin yoga is er op gericht om gewrichten, pezen en bindweefsel te versoepelen, te ontspannen en te versterken. Je bent minder bezig met aan- en ontspannen van spieren. Die moet je zoveel mogelijk loslaten. 

Mijn stalgenoot zou in het voorjaar een aantal proeflessen gaan geven en het leek mij leuk om daar aan mee te doen. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met (deze manier van) yoga. Maar corona gooide jammer genoeg roet in het eten. De proeflessen gingen niet door. Uiteindelijk besloot ze de lessen thuis op te nemen en digitaal te delen. Kon ik toch meedoen. 

Nou, daar lig ik dan, op mijn mat in de woonkamer. Ze geeft uitleg gevolgd door de eerste houding die we moeten aannemen. Ik doe braaf mee. Op het moment dat mijn gedachte afdwaalt hoor ik vanaf de laptop om vooral de aandacht terug te brengen naar mijn ademhaling. Doe ik braaf. Bij een volgende oefening, iets met rechterarm onder lichaam door steken en vooral blijven ontspannen terwijl alles op spanning staat, vraag ik mij af of er misschien nog wat snelheid in komt. En hoe grappig, ik krijg bijna direct weer antwoord dat het niet gaat om de snelheid, maar dat het juist gaat om de rust en dat de zwaartekracht zijn werk moet doen. 

Wanneer je oncomfortabel op de grond ligt is drie minuten toch wel vet lang. Op het moment dat ik denk het niet meer vol te houden hoor ik dat pijn niet mag, maar ongemak niet erg is. Wait what?! Alsof ze naast mij in de kamer staat.Voor ik het weet zijn we met het afsluitende stuk begonnen en zijn we dus alweer meer dan een uur verder. Wauw, de tijd is echt omgevlogen. 

Het effect voel ik direct na de les. Mijn nek, rug en heupen voelen een stuk losser. Mijn schouders tintelen helemaal en het bloed voel ik letterlijk stromen. Een uur na de les voelt mijn rug alsof ik een massage heb gehad. Terwijl ik enkel als een vlinder, banaan, kind en een Sfinx op de grond gelegen heb. We zijn nu een paar weken verder en ik vind het een mooie tegenhanger van mijn intensieve sportmomenten, waarbij ik juist mijn spieren steeds aanspan en aanspreek om verder en meer te geven. Inmiddels kan ik dus ook uit eigen ervaring putten. Mijn lichaam is er erg blij mee!!

26 gedachtes over “In de tussentijd… Yin Yoga.

 1. Drie minuten een houding vasthouden vind ik lang. Maar ja, ik ben niets gewend.

  (NB. Vroeg me na het lezen van de eerste alinea wel even af wat je bedoelde met slagenoot…Autocorrect nam het denk ik even over..)

 2. Fijn, joh! Ik wilde al heel lang iets yoga achtigs gaan doen maar ik was wat huiverig voor het zweverige ervan. Inmiddels doe ik al drie jaar (trots!) aan Pilates (power yoga). Daar is niks zweverigs aan. Het is soms gewoon best zwaar. Regelmatig barst ik van de spierpijn. Maar ik vind het zooo lekker! Mijn lessen gaan nu ook niet door en ik mis het echt.

 3. Dankjewel voor de tip. Ik ben zelf niet met yoga bezig, maar je hebt mij nu wel nieuwsgierig gemaakt om meer te lezen over yin yoga.

 4. Er zijn zeker veel vormen. Als student-logopedist maakte ik er destijds al kennis mee tijdens de ontspanningsoefeningen. Voor velen was het een heerlijke les mede dankzij de voortreffelijke manier waarop het geven werd door de docent stotteren.Later ook heerlijk om zelf te geven bij o.a. stemstoornissen en stottertherapie.

 5. Leuk om je ervaring te lezen, ik heb laatst met mijn moeder meegedaan, maar wordt heel erg onrustig van de rust die erin zit, als je snapt wat ik bedoel haha. Gelukkig ervaart zij het als prettig, maar voor mij is het niks.

  • haha ik snap je helemaal. Er zit inderdaad geen snelheid in. Ben wel blij dat ik het heb vol gehouden. Ik ga vd week weer een les mee doen 🙂

 6. Een goede kennismaking dus. Ik ben zelf niet bekend met yoga, maar hoor inderdaad dat het goed voor je spieren is. Ik ben wel een keertje benieuwd.

 7. Pingback: In 2020… | Deborah Hamar

 8. Lek dat je in je jaaroverzicht nog even teruglinkt. Naar deze bijvoorbeeld. Fijn dat deze vorm van yoga je zo goed doet. Ik heb in MediYoga na jaren zoeken ‘mijn’ vorm van yoga gevonden. Niet drie minuten de zwaartekracht zijn werk laten doen, maar drie tot vier minuten zachtjes bewegen. Heerlijk!

Reacties zijn gesloten.