Iemand koffie??

“Heeft een van jullie misschien een idee hoe dit werkt?” Ik verplaats mijn blik van mijn pc naar mijn collega die bij de koffieautomaat staat. In haar handen heeft ze een strip met pijnstillers, een emmer en iets wat lijkt op een handleiding. We zitten midden in de zomervakantie. De helft van de collega’s is dus ook met vakantie. Heel toevallig zijn dit ook de collega’s die iets af weten van de koffieautomaat. Het bijvullen lukt ons allemaal wel. Maar een grondige reiniging is niet iets waar we ons allemaal mee bezig houden. “Ik dacht dat het met de handleiding erbij wel zou lukken, maar ik kom er echt niet uit!” Zegt mijn collega om haar hulpvraag kracht bij te zetten. 

Ik laat mijn pc met opdrachten voor wat het is en loop naar haar toe. “Zo moeilijk kan dit toch niet zijn?” Zeg ik tegen haar. Ondertussen pak ik de gebruiksaanwijzing van haar over. “Dat dacht ik dus ook. Toch snap ik het gedeelte tussen stap 4 en 5 echt niet.” Ik werp een blik op de tekening. Ik draai het blad een keer om en herhaal dit nog twee keer. Ik snap haar. Het blad had net zo goed volgeschreven kunnen staan met hiërogliefen. Van rechts naar links of van onder naar boven. Ik snap er ook geen hol van. 

Collega drie komt er bijstaan en pakt de handleiding van mij over. Ze komt ook niet verder dan stap 4. Ondertussen frommel ik wat aan de bak met koffiebonen en haal de voorraadbak eruit. “Thuis moet dit onderdeel ook eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden. Is het dit niet?” Ik kijk naar de opening en vervolgens naar de strip met pillen. Die er overigens uitzien als paracetamolletjes. Maar dat lijkt ook niet logisch. Ik plaats de bonen weer terug en klik eea weer vast. 

We bellen collega 4 die thuis aan het werk is. Die weet het vast wel. Na een kort overleg blijkt dat ook zij niet helemaal zeker is hoe dit werkt. Ergens moet dat pilletje in. Maar waar?? “Weet je wat? We wachten wel tot maandag. Dan is 1 van de 3 weer terug”. Als we het deurtje dichtdoen blijft het systeem op de error-stand staan en dat betekend geen koffie meer TOT MAANDAG!! Niemand komt tussen mij en mijn bakkie cappuccino. Dit probleem moet dus nu verholpen worden. 

Collega drie duikt achter haar PC. Youtube to the rescue. Al snel komt ze er achter dat er nog een paneel is dat open kan. Daarachter moet het reservoir zitten met een opening voor paracetamol-achtige pilletjes. Wonderbaarlijk. Had dit nu echt niet duidelijker op de handleiding gezet kunnen worden? Wie schrijft die dingen? De automaat is inmiddels helemaal van slag en reageert niet meer. We besluiten de schoonmaak opnieuw te starten maar eerst moet de automaat gereset worden. 

Als we na vijf minuten weer bij stap 4 aankomen openen we het “geheime deurtje”, proppen het pilletje in het vakje en toetsen wat codes in op het paneel. De automaat begint spontaan te pruttelen, slangen worden schoongespoeld en de brewer is even later ontkalkt (of wat het pilletje dan ook doet). De automaat is weer klaar voor gebruik.  

In een klap weten niet 3 maar 6 personen hoe de automaat werkt. Kijk, zo los je ook problemen op. Maar nu eerst een bakkie koffie!!

14 gedachtes over “Iemand koffie??

  1. YouTube heeft al menig kopje koffie gered. En niet alleen kopjes koffie. Zo fijn dat er mensen zijn die de moeite nemen de rest van de wereld iets te leren.

  2. Wat een gedoe, soms of eigenlijk regelmatig vraag ik me af waarom kan de handleiding niet simpeler?

  3. Matroos was me voor: ik dacht hetzelfde! Maar gelukkig is er nog YouTube inderdaad… Het is nog mijn enige verslaving: 1 bakkie koffie ’s morgens… (en soms als ik in de winkel ben en er niet meteen klanten zijn, nog een 2e, zoals nu) En het gehannes bij een automaat… ik ben blij dat ik dáár vanaf ben!

  4. Oh gelukkig, hij deed het weer!

    Over het algemeen ben ik best goed met handleidingen, maar deze klinkt wel heel ingewikkeld. Wat Rianne zegt: zo fijn dat mensen de moeite nemen dit op youtybe te zetten!

  5. Hahaha! Geweldig! Wij hadden ooit thuis zo’n ingewikkeld apparaat. Ik vond een kind opvoeden minder werk dat het onderhouden van zo’n koffiezetter. Fijn dat iedereen nu weet hoe het werkt.

  6. Wat mooi geschreven!! Ik heb dat soms ook op werk hoor, eerst staan kutten, uitvinden, ontdekken en als je er niet uit komt, pech. Als het je lukt, weet je voor de volgende keer hoe het moet en stelt het niks voor. Mooi meegenomen dat in jouw geval in 1 klap 6 mensen het nu weten haha!

Reacties zijn gesloten.