Doelen bereiken…

Als je doelen wilt bereiken zul je er iets voor moeten doen. En aangezien ik al enige tijd een aantal doelen open heb staan voor wat betreft het hardlopen, vond ik het tijd worden om de daad bij het woord te voegen en hier mee aan de slag te gaan.

Toen ik vanmorgen heerlijk in mijn warme bedje lag wist ik precies hoe ik het zou gaan aanpakken. Op de planning stond de “bruggenloop”, zoals ik hem zelf voor het gemak genoemd heb. Hij gaat over minimaal één brug (de mogelijkheid bestaat om hem uit te breiden naar vier) en onder één tunnel door. Rustig beginnen en een kilometer meer lopen dan vorige week. Van de week heb ik 1.20 minuut sneller gelopen dan de keer daarvoor. Dus nu was het de beurt om meer afstand af te gaan leggen.

Als ik de tien kilometer uit wil kunnen lopen moet ik toch echt simpelweg meer kilometers gaan maken. Dat komt niet zomaar aanwaaien. Daar moet iets voor gedaan worden. Tot nu toe ben ik nooit verder gekomen dan zeven kilometer. Door verschillende omstandigheden heb ik het hardlopen even moeten laten voor wat het was. Maar we zijn terug en hopelijk voor een langere periode.

Aangezien Mr. Hamstring  zo nu en dan nog steeds aanwezig is sta ik tegenwoordig ook voor het rennen een flinke warming-up te doen. Al rekkend en strekkend onderaan de trap wordt ik gade geslagen voor vriendlief. Die overigens sinds vorige week ook aan start2run begonnen is. Weliswaar op zijn eigen manier in plaats van die van Evy (of hoe ze ook mag heten) Ondertussen probeer ik verbinding te krijgen met de satelliet voor het bijhouden van mijn tijd, afstand en snelheid. Helaas laat mijn horloge het afweten. Dus besluit ik dit keer Back to Basic te gaan en zonder extra “behang” te vertrekken.

Met een rustige pas vertrok in van huis. “Denk licht, loop licht” was mijn mantra voor deze loop en ik had hem nodig. Hoe lekker ik de voorgaande keren vertrokken ben, zo zwaar voelde het nu. Het leek wel of mijn benen van lood waren en ik werkschoenen met stalen neuzen aan had. Ik was nog geen halve kilometer op pad en de brug diende zich aan. Heel even schoot het mij te binnen dat ik ook voor de brug naar rechts kon gaan, via het park, langs de vijver en vervolgens bij de voordeur weer naar binnen. Maar Lin beschreef het in haar stukje:  “Just do it” Er valt voor iedere keer wel een excuus te verzinnen: niet zeiken gewoon gaan!! Ook al voelen mijn benen moe aan, lukt het niet zoals ik verwacht had, ook dan komen mijn doelen niet vanzelf aanwaaien. Ook dan zal ik moeite moeten doen. Is het niet dat het gevoel van overwinnen (al is het op jezelf) een stuk fijner is als je er nog meer moeite voor hebt gedaan? Precies. Dat dacht ik dus ook…

Met dat laatste in gedachte betrad ik de brug die over het rangeerterrein liep. Zonder muziek, GPS en horloge voelde ik mij wel erg kaal. Ga ik niet te hard? Misschien gaan we nu te zacht? Ik ren inmiddels twee jaar met GPS en ik ben er aan verslaafd geraakt te weten hoe hard ik ren en hoeveel kilometer ik al achter de rug heb. Dat werkt namelijk beter dan je te bedenken hoeveel je nog moet. Maar dit keer moest ik het zonder stellen.

Uit ervaring weet ik dat een variërend tempo vermoeiender werkt dan een constant tempo. Ik koos ervoor mijn tempo expres rustig te houden. Zowel de brug op als de brug af. Liever wat langer onder weg zijn maar wel de zes kilometer uitlopen, dan afhaken omdat ik geen adem meer over zou hebben.

Ergens halverwege de route kon ik mijn mantra langzaam laten varen. Mijn spieren waren gelukkig wat losser dan bij vertrek en het rustige gelijkmatige tempo werkte goed. Ik besloot mijn “zware” benen nog een keer te rekken voor het laatste stuk. Ik moest immers nog een tunnel zien te overwinnen.

Bij vijf kilometer kon ik afhaken en via het park door naar huis. Maar ik liep stug door. De zes moest toch ook te doen zijn? Wat is nou één kilometer? Dus ging ik om het park heen. Mijn lichaam had zich helemaal ingezet op het halen van de zes kilometer. Het eindpunt was al inzicht. Bij het halen van de in mijn hoofd gemarkeerde finish werden mijn benen plots zwaar en het lichte gevoel van zo even was direct verdwenen.

Uiteindelijk heb ik het gehaald. Zonder buiten adem te zijn. Wel met benen zo zwaar als lood. Ik heb nog wat trainingen te gaan wil ik de tien kilometer kunnen lopen zonder dit zware gevoel in mijn benen te hebben. Maar ik ben trots op mijzelf dat ik niet gekozen heb voor de weg van de minste weerstand.

Op naar de volgende training…

 

 

16 gedachtes over “Doelen bereiken…

 1. Goed gedaan! Ik ben ook weer begonnen met hardlopen (na een hele tijd niets gedaan te hebben) en het viel me ook wat zwaarder dan ik had gehoopt 😛 Succes met je doelen!

 2. @ Tiny: Utopische afstand lijkt het wel ja!! Maar gisteren weer een rondje van vijf gelopen, dat ging al weer beter. Van het weekend proberen we weer om het met een km te verlengen.

  @ Hans: De halve marathon lijkt mij prachtig om eens te kunnen lopen. Voorlopig moet ik het doen met mijn 5,6 en 7 km.

  @ Appelig: dat is niet altijd even makkelijk. Maar we doen ons best.

  @ Nicolle: op hoeveel km zit jij nu ongeveer? Ook nog een doel voor ogen?

  @ de rest: bedankt voor jullie reacties!!

 3. Wauw ik vind het super knap dat je telkens toch doorging in plaats van afhaken!
  Als ik wil hardlopen dan begin ik verkeerd in en uit te ademen waardoor ik na 200 meter al buiten adem ben. Heel irritant dus. Dus ik hou het bij fietsen.. En misschien rolschaatsen, dat moet ik nog even uitproberen 😉

  Ga zo door!

 4. Ik kom ook even hier kijken. Ik vind mensen die kunnen lopen zo knap. Laat mij maar lekker op de hometrainer zitten. 😉

  Je leest ‘het tere kind’ momenteel. Hoe is het? Ik ben gek op de boeken van Picoult, dit heb ik nog niet gelezen.

  • Dank u 🙂

   Ik ben er pas in begonnen en zit op pagina 105. Het leest heel erg vlot. Korte hoofdstukken die iedere keer vanuit een andere verteller verteld wordt met betrekking op één persoon. Ik heb geen idee hoe haar andere boeken zijn opgebouwd, of ze dezelfde structuur hebben? Het is wel een boek om over na te denken. Ethisch gezien… Lastig onderwerp. Maar volgens mij zijn al haar boeken zo? Ik ben benieuwd wanneer het “jank”gedeelte gaat komen haha.

 5. Knap hoor! Ik doe het je niet na, ik loop alleen in de sportschool op de crosstrainer of loopband ;p Maar zo’n gpsdingetje lijkt mij inderdaad ook erg leuk, zeker als je je route en alle gegevens later terug kan zien! Ik zou er ook lichtelijk verslaafd aan raken om dat telkens te bekijken en vergelijken, haha.

Reacties zijn gesloten.