Roti wat?

Ik ben nou niet bepaald een keukenprinses. En daarmee druk ik mij nog heel zacht uit. Ik heb een bloedhekel aan koken. Ondanks dat vriendlief en ik elkaar afwisselen in de keuken blijft het een saaie, vervelende en tijdrovende klus die ik liever uit handen geef. Maar goed, een mens moet nou eenmaal eten. Als ik ooit een loterij zou winnen zou ik het geld gebruiken om een kok te kopen. Hij mag iedere dag het lekkerste van het lekkerste voor mij klaar maken. Een kok die het leuk vind om uren achtereen in de keuken te staan, terwijl ik het met bloed, zweet en tranen bereidde avondmaal binnen 20 minuten naar binnen prop. Toen ik mijn vriend leerde kennen noemde hij mij wel eens een nep of albino pinda. Je bent (half) Indisch maar je verbrand in de zon en koken? Daar doe je niet aan… Dat eerste heb ik te danken aan een über Nederlandse moeder, rossig haar en blauwe ogen. Waar ik dat tweede aan te danken heb? Te veel keuzes in het leven denk ik…

Voor koekjes, muffins en taart wil ik wat koken betreft wel eens een uitzondering maken. Een heel kleine uitzondering en dan eigenlijk ook alleen als ik het af kan met kant en klare pakken a la Dr. Oetker. Dat is net zoiets als iedereen kan schilderen van Ravensburger! Simpel, makkelijk en snel.

Mijn tante werd afgelopen week 50 jaar. Dat moest gevierd worden. Om de dag voor mijn tante een nog specialer tintje te geven dan het al had besloten we om verschillende Indische hapjes te (laten) maken. Mijn nichtje vroeg mij om Roti Kukus te maken. Rottie wat?? Hoor ik sommige lezers al denken. Roti kukus. De betekenis van kukus is stomen. Het is dus een gestoomde Indische cake. En werkelijk om je vingers bij op te eten. Het ziet er niet uit als het de stomer in gaat. Eigenlijk ook niet als het de stomer weer uit komt. Maar de smaak maakt alles goed. Het is helaas niet een recept ala Dr. Oetker, maar echt heel moeilijk is het nu ook weer niet.

Daar stond ik dan in de keuken met alle potjes, pannetjes, keukenmixer en al wat nodig was om tot onderstaand eind resultaat te komen. Voor de zoete kauwers onder ons: er gaat 500 gram suiker in. Dus ben je op dieet dan zou ik mij verre van dit heerlijke gerecht houden!

Wat gaat er nou precies in en wat heb je nodig:

 • 4 eiwitten
 • 8 eidooiers
 • 500 gram witte suiker
 • mespuntje zout
 • 1 dl spa rood/ 7-up of ander bruisend bron water
 • 500 gram zelfrijzend bakmeel
 • zakje vanillesuiker
 • 2/3 eetlepels Droste cacao poeder
 • 1 stoompan
 • 1 schone (oude) theedoek

Er zijn heel veel verschillende recepten voor dit gerecht en het is bij heel veel, zo niet alle Indo families bekend. Ik heb het recept van mijn moeder, die het weer van haar (schoon)moeder heeft, aangehouden.

Hoe maak je dit klaar:

Splits de eieren. Mix de eidooiers samen met de witte suiker, vanillesuiker en het zout tot een egaal mengel. Voeg beetje voor beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Het is nog beter om dit te zeven zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg het spa water toe als het beslag te dik wordt. Het moet er luchtig uit zien. Hoe luchtiger het beslag, hoe lekkerder het eindresultaat. Klop de eiwitten stijf en schep dit door het beslag. LUCHTIG… Dus niet mixen!! Verdeel het beslag nu over twee schalen. Voorzie één van de schalen van de cacaopoeder.

Nu komt het:

Deze cake gaat niet in de oven maar in een stoompan. Voorzie de stoompan (de pan met de gaatjes, voor de niet keukenprinsessen onder ons) van de natte (uitgewrongen) theedoek. Spatel het beslag om en om in de stoompan. (laagje wit, laagje bruin enz.) Zorg dat de pan niet meer dan de helft vol zit met beslag. Het hele zwikkie gaat namelijk nog rijzen. Plaats een deksel op de pan, de uiteinden van de theedoek kunnen onder het handvat van het deksel geplaatst worden (anders vliegt de boel in de hens, ik spreek uit ervaring!!) Breng het water in de onderste pan aan de kook en laat alles ongeveer een uur op matig vuur staan. Controleer wel regelmatig het water in de onderste pan. (zorg er voor dat de bovenste pan niet onder water staat)

Als het goed is zul je gaan voelen dat de pan steeds zwaarder wordt. Let op: kijk pas in de pan als het uur voorbij is. Anders bestaat de kans dat hij in zakt. Steek een satéprikker in de cake om te kijken of hij gaar is. Blijft er beslag aan plakken dan moet je cake nog even blijven stomen.

Als je het goed gedaan hebt zal de cake zich aan de bovenkant openen in de vorm van een bloem, ster of hoe ver je fantasie dan ook reikt … 

Eetsmakelijk!!

 

 

 

 

 

 

 

 

37 gedachtes over “Roti wat?

 1. Knap hoor, dat je het durfte te maken. Ik ben 9 jaar met n indo getrouwd geweest maar als echte blanda heb ik het nooit gewaagd om indisch te koken. De meeste indo’s vinden het eten van hun moeder toch het lekkerst en dat is bijna niet te evenaren. 🙂

  • Toen ik nog thuis woonde maakten we dit heel vaak. Maar sinds ik op mijzelf woon heb ik het niet meer zo vaak klaar gemaakt. Verder dan dit, en de simpele sajoer boontjes kom ik ook niet hoor. Daar hebben we de toko voor hahaha.

 2. Deze blanda is gek op Indonesisch koken, gelukkig hebben lieve moeders van vrienden mij heel veel blikken in de keuken, familierecepten en zelfs kookboeken gegeven.
  Ik maak voor de verjaardag van de buurman lumpur omdat hij dat zo lekker vindt.
  Jouw “stoomcake” ga ik zeker ook eens proberen 🙂

  • Mijn vriend had sinds afgelopen weekend nog nooit lumpur op.
   Hij vind het heerlijk. Het lijkt mij wel lastig om dat klaar te maken. (net als spekkoek, ook zo’n hels karwei, maar erg lekker)

 3. Heerlijk! Dat brengt herinneringen uit mijn jeugd terug 😀 Moet hem toch maar weer eens maken, dank je voor het recept 😀

 4. Nanda :

  Haha..ja sajoer boontjes maakte ik ook nog weleens. Maar dan met een pakje boemboe van Conimex ;-)

  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Ik ben fan van dit soort kant en klare pakjes.. 🙂

 5. Die cake ziet er overheerlijk uit! Bakken is ook niets voor mij, al wat uit de oven komt is een bakstaan 😦 Spijtig dat ik geen stomer heb…

 6. Oh hier nog een (halve) Indo die niet van koken houdt, je bent niet de enige 😉 Koken duurt me altijd te lang en het eten verdwijnt daarna sneller dan dat goed is :p

  • haha dezelfde manier, en zelfs dezelfde theedoek 🙂
   Ik moet de volgende keer alleen nog iets langer mixen. (en meer 7-up gebruiken) want hij was nog iets te compact. Ik heb de familie overigens niet horen klagen. Hij was binnen no-time op…. 🙂

   • Het is ook heeeerrrrrrlllllijk 🙂
    en vooral warm….
    met boter….
    hmmmmmm
    (Ik krijg trek)

    🙂 wel grappig zelfs dezelfde theedoek! 🙂

 7. euh….het ziet er inderdaad ook nà het stomen niet écht hemels uit, Deborah. En ik ben zo al geen echte zoetebek, dus ik zou passen…
  Maar koken doe ik wél graag, en het liefst improviseer ik met wat er in de koelkast beschikbaar is.
  En eten doe ik nog liever…

 8. I.p.v. een theedoek kan je bakpapier gebruiken om de bodem te bedekken.
  En bij mijn recept omwikkel ik de deksel met een droge theedoek.

Reacties zijn gesloten.