Langs de zijlijn…

“Boor ga je morgen mee naar de voetbal?” Werd mij gevraagd terwijl ik naar de dwarrelende sneeuwvlokjes stond te kijken die wederom onze tuin omtoverde tot een wit sprookjeslandschap. Als er geen andere fotoreportages gepland staan ga ik meestal mee om foto’s te maken van mijn favoriete voetbalteam. Maar de afgelopen twee weken waren, met een aantal uitvaartreportages achter elkaar, best pittig geweest. Ik wilde er dit weekend de tijd voor nemen om er iets moois van maken zodat ik de families de cd-rom met foto’s kan overhandigen. Een frisse neus halen langs het sportveld zou als afwisseling op het binnen zitten en turen naar de pc wel erg lekker zijn (mits het niet zou stormen of regenen natuurlijk…). Ik besloot mee te gaan maar dit keer, en dat is echt een uitzondering, zonder fototoestel. Dit vonden de heren ook geen probleem.

Het geluk stond aan mijn zijde. De wedstrijd was weliswaar uit, maar de aftrap was pas om 10.30 uur. Een klein beetje uitslapen kon dus. Het zonnetje was ook aanwezig. Heel even had ik er spijt van dat ik mijn fotospullen thuis had laten liggen. Dat was maar voor even. Want nu had ik de tijd om op een heel andere manier naar de wedstrijd te kijken dan anders. Als ik foto’s maak zie ik namelijk heel veel details. Waarschijnlijk meer dan de mensen die aan de zijlijn mee staan te kijken. Maar als fotograaf mis ik het complete overzicht. Dat zien de andere toeschouwers dan weer wel. Nu kon ik ook eens genieten van de mooie acties die uk maakt. De acties waar ik vaak maar de helft van mee krijg.

Ondanks de zon voelde het aardig fris aan. Ik was blij met mijn extra laagje kleding en sjaal. Het viel mij direct op dat we drie spelers misten. Twee waren er bijna te laat en kwamen op de valreep aanrennen om nog snel een warming-up te kunnen doen. Een derde speler was gevraagd met een ander team mee te doen. Ik snapte daar de logica niet helemaal van. Want ons team had juist bij deze wedstrijd zijn punten moeten (en kunnen) pakken om de andere helft van het jaar nog in de top 4 mee te kunnen draaien. Terwijl het andere team zo ongeveer kansloos onderaan stond.

Onze kanjers begonnen direct al goed, binnen een paar minuten viel het eerste doelpunt. Je had ze moeten zien rennen over het veld! Het samenspel, de één tweetjes, het vrijlopen… Alle ingrediënten voor een leuke wedstrijd waren aanwezig. Zo ook bij de tegenpartij, die eveneens leuk aan het ballen was. Eigenlijk iets te leuk. Ze waren hier en daar een kop groter en daarmee ook net iets sneller en sterker dan ons team. Maar als één van onze spelers zich fel inzette kwam de tweede speler mee doen en dit werkte aanstekelijk op de rest van het team.

Wij konden na een half uur op ons gemak een bak koffie halen want we stonden met 1 doelpunt voor. De eindstand was hiermee nog niet in zicht. Het kon nog alle kanten op. En dat ging het ook. Met iets van trots kwamen de spelers het veld weer op. De scheidsrechter vloot en de bal vloog richting doel. Ons doel wel te verstaan. Hiermee scoorde de tegenpartij 2-2. Onze jongens moesten flink aan de bak. Na iedere sprint over het veld zagen ze er weer een stukje vermoeider uit. Het werd lastiger om de bal in eigen bezit te houden. De rust had de tegenstander goed gedaan. Wij stonden te juichen en te springen langs het veld om ze op te peppen en net dat beetje meer te laten rennen. De uiteindelijke stand was 5-4. Onze kanjers hadden alles gegeven. Maar het mocht niet baten.

Nog even bleven we kijken hoe de jongens hun vrije trappen namen. De zon was langzaam achter de bomen en het sportcomplex weggezakt en de wind had zijn plek ingenomen. Het werd akelig koud. We zagen Uk langzaam wit weg trekken en uiteindelijk stond ie over zijn hele lijf te rillen als een chihuahua. Snel onder de douche en door naar huis. De rest van de dag hadden we geen kind aan hem. De kou en inspanning op het veld hadden zijn tol geëist. Hij heeft een aardige tijd liggen slapen onder zijn dekentje op de bank. Volgende week spelen ze voor de beker. Hopelijk hebben we dan ook weer een lekker zonnetje en ben ik van de partij om foto’s te maken.

Ik kan het niet laten om toch een foto te plaatsen:

Foto gemaakt aan het einde van vorig jaar, toen de mist het niet mogelijk maakte verder te kijken dan een paar meter.

25 gedachtes over “Langs de zijlijn…

 1. Een mooie actiefoto! Tja, aan die zijlijn heb ik ook dikwijls gestaan en ook nu nog (als het mooi weer is haha!). Maar wat je zegt, het kost de kids veel energie en als het dan ook nog koud is … kan je ze alleen weer warm krijgen met een kop warme chocolademelk en een dekentje (en wat troost van mams) 😉

 2. ik kan me best voorstellen dat je met andere ogen naar de wedstrijd keek, nu je er niet als fotografe naar keek…
  Spijtig van het verlies, maar eigenlijk zou bij de jeugd het resultaat niet van belang mogen zijn

  Groetjes!

 3. Mooie actiefoto, vooral met die mist op de achtergrond. En ja, als fotograaf zie je dingen natuurlijk anders dan als supporter. Ook weleens leuk natuurlijk!

  • Ja ik vond het erg leuk om de wedstrijd nu eens anders te zien. De week daarop was ik nl. weer aan het fotograferen en wist ik precies welke acties er “buiten” de camera plaats vonden.

 4. Een mooi, indringend verslag. Herkenbaar ook want ik heb jarenlang bij zoon langs de lijn gestaan. Blijf dan maar eens rustig. Het was nog in de tijd van de 3.1 camera met geen noemenswaardige zoom. Dus zie je overal stipjes die achter een stipje aanhollen. Zie daar je kind maar eens uit te pikken. Maar jouw foto is wel even van een ander kaliber. Heel leuk.

 5. Herkenbaar, dat langs de kant staan voor een wedstrijd. Al doen mijn kinderen een andere sport. Ik ben niet echt in de wieg gelegd voor langsdekantsupporter, maar doe altijd mijn best 🙂 Die foto is geweldig, zeg!

 6. Dit doet me zo erg terug denken aan de tijd dat mijn leven nog in het teken van voetbal stond 😀 En die foto, echt wauw vooral door het scherpe beeld in in het midden en de silhouetten in de achtergrond.

 7. Nu eens op jóuw blog terechtgekomen … 🙂

  De foto die je plaatst is supersterk; treft de actie volop en de gezichtsuitdrukkingen zijn heel mooi gevangen.
  De mist maakt het eigenlijk alleen maar mooier.

Reacties zijn gesloten.