Zien lopen, doet lopen: N.O.A.D.

Op het programma stond een fartlek, een vaartspel. Oftewel enige vorm van tempolopen, waarbij het terrein en de omgeving onder andere bepalend is voor je tempo. Heuveltje op, heuveltje af, sprinten, dribbelen en dat ongeveer 1,5 uur lang. Het is uiterst vermoeiend en het zal niet in mij opkomen om deze vorm van lopen te integreren in mijn eigen training wanneer ik alleen de straat op ga. De atletiekvereniging daarentegen, laat zijn lopers graag zweten. Je wordt er sneller en sterker van. En moe!!!!

Na iets meer dan 1.5 kilometer rennen hebben we het park bereikt en krijgen we de opdracht ons in een cirkel op te stellen. Terwijl de grondige warming-up stelselmatig wordt afgewerkt tel ik het aantal aanwezige personen. In totaal zijn we met 28 man. Een grote opkomst voor dit warme weer en de vakantietijd. We hebben met het losdraaien van de schouders, heupen en knieën de aandacht getrokken van de mensen en kinderen die in het park aanwezig zijn. Het moet er natuurlijk ook wel erg stom uit hebben gezien zoals we daar stonden en dat met die hitte.

De trainer zette met behulp van pionnetjes een rechthoek uit op het grasveld. Op de lange zijde versnellen en op de korte zijde dribbelen. Alsof ik mijzelf tegen mijn paard hoorde praten. Iets wat wij in de rij-bak ook wel eens oefenen om hem “aan het been” en dus sneller te maken. 15 minuten lang. Het zweet gutste bij de eerste lange zijde rennen al van mijn voorhoofd. Op gras lopen kost meer energie met het ontwijken van kuilen en hobbels. De jeugd vond het niet alleen amusant om ons te zien rennen, ze deden zelfs met ons mee. Na een rondje sprinten hielden ze het echter al voor gezien. Veel te warm voor die onzin. Toen het eindsignaal klonk moesten we, om bij te komen, een rondje dribbelen op verhard wegdek om het park heen. Mijn benen voelde aan als lood maar wat een verademing om weer op asfalt te kunnen rennen.

Terug op het grasveld had de trainer twee tegenover elkaar liggende lijnen uitgezet. In drietallen moesten we nu om en om gaan sprinten. Acht minuten lang. De eerste paar minuten werden er onderling nog wedstrijdjes gehouden wie als eerst aan de overkant was. Maar naarmate de tijd vorderde liep ook het tempo bij de snelste lopers een heel stuk terug. Het sprinten en stilstaan is erg vermoeiend maar opgeven is geen optie. Daarom is lopen in een groep zo motiverend.

Na deze sessie hadden we wel wat drinken verdiend. Dorstiger dan ooit greep ik naar mijn drinkgordel. In een lichte dribbel liepen we daarna naar het einde van het park. Daar volgende nog een estafette run. Geen idee wat ik mij daarbij voor moest stellen, afgezien van het “stokje” doorgeven. Het stokje bleef dit keer achterwege. Persoon één liep een rondje om het kikkerbadje, persoon twee bleef wachten tot hij aan de beurt was om de taak over te nemen. Ik was erg blij met dit rustmoment in de training. Maar eenmaal bezig besefte ik dat dit nog vermoeiender is dan te blijven rennen. De eerste helft van iedere ronde ging perfect. Een mooie snelle tijd. Maar halverwege begonnen mijn benen te verzuren en werd ik links en rechts ingehaald door de andere lopers. Een loper riep in niet mis te verstane woorden: NOAD naar me. Het vraagteken dat boven mijn hoofd verscheen kon zo’n beetje het park verlichten als het donker was geweest. Hij moest lachen en vertelde mij waar het voor stond: Nooit Opgeven Altijd Doorgaan!! Dus draafde ik achter de groep aan om daarna de beurt aan mijn nichtje over te dragen.

Toen dit kwartier ook voorbij was en iedereen zijn veters had gestrikt, een slok water had genomen en er weer klaar voor was, liepen we in een rustig tempo met zijn allen door het park terug naar de atletiekvereniging. Daar volgden nog een relaxte cooling down. Het was een korte trainingsavond met maar 6.5 kilometer op de teller. Maar wel een explosieve 6.5 kilometer. Ik heb mijzelf er door heen geNOAD en hoop dat het afzien op dit soort avonden resulteert in een snellere tijd op de wedstrijd in augustus.

20 gedachtes over “Zien lopen, doet lopen: N.O.A.D.

 1. Poeh, en bij dit warme weer. Ik word al moe als ik het lees, dus des te meer bewondering heb ik er voor. Wat zul je je voldaan voelen achteraf 🙂

  • Normaal voel ik mij heel voldaan. Maar ik heb sinds tijden eigenlijk niet echt lekker gelopen. Het zal de combinatie van het warme weer en de fartlek geweest zijn. Ik was dus iets minder voldaan dan anders. Maar zoals een medeloper tegen mij zei: “Je had ook languit op de bank kunnen liggen en dat heb je niet gedaan!!”

  • Ben er nog niet helemaal over uit Tiny, of ik het een leuke training vind 🙂
   Maar dat het werkt, dat is zeker. Ik loop nu veel makkelijker een snellere tijd en kan dit ook een stuk langer volhouden. Dat is zo leuk aan hardlopen, je ziet zo snel resultaat!

  • Ammenoadniet…. haha die moet ik onthouden als ik het er een keer niet mee eens ben.
   Afgezien van deze hitte, loop je nog wel? Of heb je je schoenen aan de wilgen gehangen?

   • Die hangen dus lekker aan de wilgen. 😦
    Ik haal ze er weer af als de temperatuur daalt ergens in september ofzo. Dan moet ik alleen weer opnieuw beginnen met opbouwen.

 2. Respect, want ik weet hoe zwaar dit is met deze temperaturen,…..maar dit zijn geweldige goede conditietraining, iets wat je volgende keer duideljik gaat voelen!!

 3. ja goewere noad, in zo’n weer! chapeau! als ik een uurtje wandel aan 6.5 op de loopband ben ik al pompaf…..en krijg ik van dat lui zweet! 🙂
  fijn weekend!

 4. Respect! klinkt als zwaar bezig zijn met deze temperaturen. Ik ga NOAD ook maar eens introduceren met karate, mooie uitdrukking met veel waarheid!

 5. het zou niks meer voor mij zijn, al heb ik ooit wel dergelijke afwisselende looptraining gehad. Ik vond het zelfs heel aangenaam, veel beter dan het gewone rondjes lopen.
  Maar sinds ik de fiets ontdekte, heeft die fiets zoveel meer voordelen dan lopen!

 6. Juichend, want blij dat ik dit niet hoef, heb ik dit stukje gelezen en me verwonderd over die meer dan pittige oefeningen. Ik zou het niet meer kunnen. Weliswaar heb ik de hele ochtend in de tuin gewerkt (ook hier gutst dan zweet) maar daarbij kun je af en toe even uitrusten onder het mom van praten met de buren. Jullie hebben geen ontsnappingsclausule. Enfin, vandaag ook geleerd dat NOAD meer is dan een voetbalvereniging (waarvan de afkorting overiges dezelfde betekenis heeft).

Reacties zijn gesloten.