Stilte na de storm…

Druk, drukker en drukst. Zo is de afgelopen periode bij ons op de zaak het best te omschrijven. Er is meer werk bijgekomen, maar de deadlines zijn het zelfde gebleven. Om de georganiseerde chaos in goede banen te (blijven)leiden is er een blik oproepkrachten open getrokken. Zijn de teams nog meer op elkaar aangewezen om er voor te zorgen dat alles bleef lopen zoals het zou moeten lopen. En werd er een beroep gedaan op onze eigen creatieve geest om zaken nog efficiënter af te handelen. Uiteindelijk bleef de geoliede machine lopen zoals het moest. Baas blij, klanten blij en wij genoeg overuren op onze kaart om daar, waar nodig, van het zonnetje te kunnen genieten.

Je raakt gewend aan een bepaalde werkdruk als je een tijd lang op één en het zelfde tempo door racet. Ook aan je werkzaamheden die langzaamaan, ook-al-wil-je-het-niet-maar-het-gebeurt-toch, steeds meer worden. Soms mopper je eens wat, maar veelal doe je gewoon wat er van je verwacht wordt. Nu we per team een aantal vaste helpers hebben is het werk beter te verdelen waardoor we toch de kwaliteit kunnen leveren zoals iedereen dat van ons gewend is.

Zoals ik al zei raak je gewend aan de werkdruk en deadlines. Als dan opeens, zo uit het niets, de zomervakantie voor de deur staat is het een vreemde gewaarwording als je van de chaos en hectiek in eens stil staat. Het is net zoiets als de wildwaterbaan in de Efteling overleefd hebben waarbij je probeert niet nat te worden en dus halsbrekende toeren uithaalt waardoor je bijna dat rubberbootje uit lazert en daarna in de gondoletta belanden (je weet wel, die saaie witte bootjes die in een gezapig tempo door het water worden voortgetrokken) S T I L  &  S A A I.

De eerste week was het dan ook even wennen. Ik had iedere dag het gevoel iets over het hoofd te zien. Ik maakte lijstjes om te voorkomen dat ik daadwerkelijk iets zou missen. Alsof mijn dagindeling niet meer klopte. Ook de extra helpers werden een stuk minder ingezet en konden genieten van hun vrije dagen, zodat we elkaar niet om 12.00 uur wezenloos aanzaten te gapen.

Gelukkig vieren niet alle bedrijven vakantie deze zomer dus draaien we op een rustig tempo door. Naast de normale werkzaamheden hebben we nog wat zomerklusjes op onze 2-do lijst staan. Helemaal stilstaan doen we niet. Het fijne van deze periode is dat we nu bij kunnen komen van de afgelopen paar maanden. Even een tandje terug schakelen en rustig opstarten. Aan het einde van de middag zijn de meeste bureaus ook daadwerkelijk leeg in plaats van de stapels papierwerk dat in de drukke periode blijft liggen. Maar als ik heel eerlijk ben hoeft zo’n rustige periode niet al te lang te duren. Ik word er zo verveeld van en heb vervolgens moeite om het beetje werk dat er ligt in de juiste volgorde weg te krijgen.

Voor nu moet ik maar niet al te veel klagen en het er even van nemen.
Ik vraag mij af hoe de baas tegen siësta’s aan kijkt…

 

21 gedachtes over “Stilte na de storm…

 1. De dagen lijken tien keer langer te duren in zo’n langzaam tempo, nietwaar? Maar ach…geniet er maar even van, voor je het weet is de vakantieperiode voorbij en loopt iedereen weer te stressen 😉

  • Inderdaad… De dagen duren langer en ik kan mij minder makkelijk er toe zetten om het werk af te maken dat er ligt. Gelukkig is het maar een weekje of vier/vijf 🙂

 2. Zo zie je maar dat snel gewend bent om op een hoog toerental te draaien. Terugschakelen gaat vaak wat minder vlug. Ik mocht er twee jaar over doen om terug te schakelen van 60 uur werken in de week naar nul.

  • Dat is helemaal waar. Het opschroeven van het tempo gaat sneller dan andersom.
   Maar gelukkig kunt u uw tijd optimaal besteden aan al het lopen en begeleiden hiervan 🙂

 3. Ik heb veel te veel van die periodes,………en ja, je hebt dan veel mogelijkheden om te internetten, bloggen en je rekeningen te betalen, maar je raakt enorm gedemotiveerd,…..en het envoudigste taakje kost je dan moeite,……..maar voor even op adem te komen kan het nog net 🙂

 4. gelukkig heeft een mens een serieus aanpassingsvermogen!
  en misschien moeten jullie siësta houden terwijl de baas de zijne houdt? 🙂

  • Het afgelopen jaar was het inderdaad bij meerdere afdelingen erg druk. Komt niet ten goede van de sfeer op de werkvloer kan ik je vertellen. Maar nu kunnen we allemaal even op adem komen.

 5. Even gas terugnemen is echt omschakelen opeens ja, maar na een dag of 2 ben je meestal wel gewend aan de rust die er over je heen komt. Sommigen doen er langer over natuurlijk….!!!

 6. Oh, heel herkenbaar. Liever heb ik ook het wat drukker, de tijd gaat razendsnel vergeleken met de rustige momenten waar de tijd vervelend vooruit kruipt en waar je zo loom van wordt….en lui. Het beetje werk dat er is, is dan precies een hele opgave om te doen. Ik hou wel van dat druk, drukker, drukst. Positieve stress noem ik dat 🙂
  Een siësta…hmmm…als uw baas is zoals vele bazen dan denk ik dat hij liever heeft dat je constant uw bureau opruimt (zelfs als er niets op te ruimen valt) dan dat je even uw ogen dicht doet 🙂

 7. Het is fijn om even iets minder stress te hebben, voor je lichaam althans;)! Ik kan me voorstellen dat de dagen veel langer duren als er minder werk is. Heb je zelf helemaal geen zomervakantie dit jaar?

 8. Normaal zouden we het nu ook ongeveer 4 weken rustiger moeten hebben maar dit jaar gaat die vlieger helaas niet op, dus het is nog steeds behoorlijk aanpoten en dat in een pand zonder airco! En het ergste is dat de drukste periode van het jaar bijna weer aanbreekt, dat is namelijk altijd oktober t/m maart! Pfff…

 9. Daar zal de baas dan wel bezwaar tegen hebben. Maar als ie verstandig is laat hij jullie even bijkomen. Voor wat hoort wat al denkt de baas van mijn zoon daar totaal anders over. Maar ja…
  Geniet er maar van. Nu schijnt de zon nog lekker.

Reacties zijn gesloten.