Foto van de maand: juli

Dit thema is niet zelf verzonnen, ik werd geïnspireerd door Patricia van “donderdesign”.
Ik maak geregeld foto’s waar ik, afgezien van de verkoop, verder niets mee doe. Soms spam ik wat op Facebook maar daar blijft het dan ook bij. Ik ga proberen om aan het eind van iedere maand een foto, of fotoreeks, te kiezen van de afgelopen vier weken en die hier te showen. Uiteraard valt er over smaak niet te twisten. Wat ik mooi vind kan een ander oerlelijk of saai vinden. Toch zou ik het leuk vinden om onderbouwend commentaar van mijn lezers te ontvangen. Zie het als positieve feedback. Iets waar ik weer van kan leren.

De maanden mei en juni stonden nog in het teken van de sportfotografie. De laatste inhaalwedstrijden waren een feit en de toernooien konden beginnen. Daarna werd het stil. Ik kon eindelijk weer eens uitslapen en mijn zaterdag anders in gaan delen. Na twee zaterdagen niet gefotografeerd te hebben ben ik er met mijn mega telelens en monopod (een éénpoot statief) in de avond op uitgetrokken. De polder in. Op zoek naar vogels. Het voelde wel een beetje onwennig. Normaal zit ik aan de zijlijn en val ik niet op. Nu stond ik aan het riet, langs de kant van de weg waarbij ik geregeld aangesproken werd met wat ik daar ik vredesnaam aan het doen was. Het leek mij logisch met zo’n lens, maar blijkbaar besefte niet iedereen dit. Een eerst volgende keer zal ik mij in het groen verkleden, een netje met takken en bladeren over mij heen spannen ergens in het land gaan liggen om niet de aandacht te trekken van mens en/of dier. Na 1.5 uur staan en heel wat klikken verder had ik de vogels in het riet wel gezien. Het resultaat viel mij thuis een beetje tegen. Bewegende voorwerpen of mensen fotograferen is voor een “sport”fotograaf heel normaal. Maar rondvliegende vogels en slingerende rietstengels waren een ander verhaal. Geduld en veel proberen was het devies van een vogelspotter met wie ik ook nog even heb staan praten en mij direct vertelde wat voor bijzondere vogelsoorten wij in onze polder hebben.

De eerste en meest geslaagde foto van die avond vind je in mijn header. De vogelspotter vertelde dat het een rietzangertje was. Een heel klein vogeltje dat mooie geluidjes produceert (waar mijn papegaai nog wat van kan leren) en zich niet liet afschrikken. Hieronder nog drie geslaagde foto’s van die avond. De laatste is als het goed is een kiekendief. Ik had de stille hoop dat hij zich op één van die vogeltjes zou laten storten. (niet aaaah zielig! Dat is de natuur!!) Dan had ik in ieder geval een paar mooie actie foto’s. Maar dat gebeurde niet. Hij vloog éénmaal over, keek in de camera en daarna heb ik hem de rest van de avond niet meer gezien…

IMG_2994kopiekopie

Rietzangertje

IMG_2877kopie3

23 gedachtes over “Foto van de maand: juli

 1. Ik lees het al, ik heb geen verstand van vogels. Die rietzanger zou ik gewoon een rare mus noemen. 🙂
  Ik vind de foto in je header zeer geslaagd. Grappig hoe het riet je foto opdeeld in vakken.

  • haha ja ik ook hoor. Dacht dat het een koolmeesje oid was.
   Ah dat was mij nog niet eerder opgevallen. Maar nu je het zegt, zie ik de foto in drie delen.

 2. ik ken ook niks van vogels, maar die in je header vind ik ook magnifiek, net als de voorlaatste. maar de max is voor mij die laatste, de vliegende arend 🙂 prachtig!

  • Bijzonder he. Ik heb de Kiekendief (wat een naam voor zo’n vogel) een keer eerder gezien bij ons in de polder. Het blijkt dat er twee koppeltjes zitten in dat gebied. Dus ik moet eens vaker gaan “spotten”

 3. Onze zoon is vrijwilliger in de Oostvaarders Plassen (Lelystad, en hij maakt veel foto’s daar. Vogels, vossen, herten, heckrunderen, paarden, afijn alles wat hij maar voor de lens krijgt.
  Hij is ook een paar keer naar de streek Extremadura in Spanje geweest. Veel vogels daar, o.a. een paar soorten gieren. Prachtig!

  • Wauw, daar kun je nog eens mooie foto’s van maken.
   Ik ben erg jaloers op de mensen die bepaalde dieren, en vogelsoorten zo prachtig kunnen fotograferen. Ik heb het geduld niet om uren achtereen te blijven zitten om ze te fotograferen. Maar deze winter ga ik in ieder geval een serieuze poging wagen bij ons in de achtertuin. Die hang ik vol met vetbollen en andere lekkers. Daar moet dan toch wel wat op af komen lijkt mij.

 4. Ik vind de foto’s ansich mooi. Maar kan het zijn dat je een flinke uitsnede/crop hebt gemaakt? Ik vind de kwaliteit niet zo goed. (sorry). Als je kleine uitsnedes vergroot laat zien, gaat ten koste van de kwaliteit. Maar de composities zijn goed.

  • Klopt Carpe Diem.
   Ik heb ze aardig moeten croppen aangezien hier anders een flinke foto kwam te staan. Het komt de kwaliteit inderdaad niet ten goede. Daarom ga ik een tweede poging wagen waarbij ik mijn converter wil gebruiken. Zo kan ik nog een paar meter dichterbij komen, zonder dat ik de foto moet croppen om tot dit resultaat te komen.
   Bedankt voor je reactie!!

 5. Positief en wellicht onderbouwd commentaar. Tja, wie dat kan geven moet verstand van fotografie hebben. En ik doe het met een 10.1 Samsung die meestal op auto staat. Veel meer dan wauw en mooi moet je van mij niet verwachten want je staat lichtjaren voor mij in de rij van fotografen. Maar ik doe een poging terwijl ik, zonder jouw aanwijzing, de rietzanger gewoon voor een brilmus zou hebben aangezien. Ik vind de foto’s helder, mooi scherpgesteld tegen een weggeveegde achtergrond. Ik zou niet weten wat er beter kan of moet.
  Wel weer wat geleerd vandaag: croppen. Tjonge.

 6. Oh die onderste!!! Die is gaaf!!! qua scherpte diepte is die verreweg het beste. Denk dat je kleurcontrast in de bovenste twee net niet sterk genoeg is waardoor ze wat minder scherp overkomen. Zijn overigens geen slechte platen, in tegendeel zelfs!

 7. Leuk, zo’n foto van de maand. Misschien pik ik je ideetje wel. Altijd leuk om commentaar op je foto’s te krijgen.
  Mijn voorkeur bij jou gaat uit naar de kiekendief. Vooral vanwege de scherpte. Op zo’n groot scherm zie je de foto toch korrilig worden door het croppen. Ik ben benieuwd naar de originele foto.

 8. ‘k Ben geen vogelkenner (alhoewel ik een rietzanger wel zou kunnen onderscheiden van een mus ;-)) en heb me ook nooit écht verdiept in fotografie. Maar de plaatjes hier zijn alvast prachtig! Dat mag ook wel gezien de moeite die je moet nemen om ze te schieten. De volgende keer dus in camouflagekleuren het veld in 😉

Reacties zijn gesloten.