Skiën vs Boarden…

2011 was mijn eerste wintersportvakantie. Mijn eerste ervaring in de sneeuw met een plank onder mijn voeten in plaats van een slee onder mijn achterwerk. Uk had al eerder op ski’s gestaan en vriendlief daarentegen ontelbaar keer. De keus om te leren snowboarden vonden sommige dan ook wat raar. Skiën is toch makkelijker om te leren? Daar kon en kan ik niet over mee praten. Ik vind skiën helemaal niet leuk om te zien, laat staan om het zelf te doen. Op de piste zag ik geregeld ouders met hun jonge grut op een board voorbij komen. Hoe tof zou het zijn als Uk en ik samen zo van de berg af konden?? Geregeld gingen er dan ook plagerijen tussen Uk en mij over en weer: “Mijn board ziet er veel stoerder uit dan die twee latten van jou!” “Maar ik ga harder op die latten dan jij met je board…” “Skiën is voor oudjes, boarden is voor toffe gasten!!” “Ik kan tenminste pizzapunten, jij lekker niet!!” Maar wat ik ook zei, ik kon Uk niet overhalen om te gaan boarden.

Zijn motto was: Skiën kan ik nu goed, boarden moet ik nog leren. Oké, daar had hij een punt. Maar gasten die zo flexibel en lenig zijn leren over het algemeen snel. Ook dit werkte niet. Uiteindelijk hield ik erover op. Behalve de plagerijen. Die bleven over en weer staan!

Een van onze wintersportvrienden is ook gaan boarden. Het ging hem aardig goed af. De eerste wintersport was het voornamelijk roetsjen. Maar de daaropvolgende vakanties ging het steeds beter. Hij bedwong zelfs het funpark en werden de snelheden opgevoerd tot wel 70 km per uur. Toen werd Uk’s interesse gewekt. Hoewel je met een board niet kunt pizzapunten of im schuss van de berg af kunt stuiteren, kun je er toch beduidend meer mee dan dat ik hem had laten zien. De grapjes werden minder. Een boarder kwam gelijk te staan aan een skiër qua tofheidsgraad en aan het einde van de week werd er serieus over een lesje nagedacht. Kijk… Dat bied perspectief!!

Deze zomer, toen het buiten een graad of 20 was togen wij met een klein groepje naar de indoor berg in Den Haag. Met 5 graden onder 0 was Uk bereid de beginselen van het boarden door mij aangeleerd te krijgen. Ik had hem gewaarschuwd. Ik ben geen rolmodel wat boarden betreft, maar wat evenwichtsoefeningen, bindingen vast maken en het roetsjen moest toch wel lukken. Uk’s kennende zou ie waarschijnlijk na een half uurtje toch zijn board om gaan wisselen voor een paar ski’s omdat zijn voeten, board en bovenlichaam niet geheel zouden doen wat hij in zijn hoofd had zitten.

Mijn verbazing was dan ook groot, toen hij na een half uurtje ploeteren op de beginnersbaan vroeg of ie niet ff met de sleeplift naar boven mocht. Ik vond dit in eerste instantie niet zo’n strak plan. Maar toen hij met zijn puppy ogen naar mij keek, een pruillip maakte en 100 keer beloofde heel voorzichtig te zijn was ik overstag. De baan was nagenoeg leeg dus hij kon alleen zichzelf maar in de weg zitten.

Als volleerd boarder liet hij zich omhoog trekken door de sleeplift. Waar ik minstens drie lessen voor nodig had… Klikte bovenaan zijn binding weer netjes dicht en roetsjte de eerste paar meters naar beneden. Daarna zag ik hem toch echt voorzichtig een bochtje proberen te maken. Al roetsjend, glijdend, en af en toe vallend kwam hij beneden aan. Een grote glimlach op zijn gezicht maakte plaats voor opluchting aan mijn kant. Want berg je maar als een pre puber het niet voor elkaar krijgt dat te doen wat ie wil doen… Drie uur later dan verwacht gingen we moe maar zeer voldaan terug naar huis. Missie geslaagd!!

Uk had besloten dat het boarden wel iets voor hem was. Deze wintersport zal het er waarschijnlijk nog niet van komen, maar wie weet kunnen we volgend jaar samen boardend van de berg…

19 gedachtes over “Skiën vs Boarden…

 1. Soms doe je iets voor de eerste keer en gaat het precies vanzelf!
  Ik ben inderijd zo op een verwaaide keer aan ijsschaatsen begonnen en was direct verkocht!
  De boarders hier zijn dochter en schoonzoon, maar voor niks ter wereld ga (durf) ik op zo’n plank staan, ze mogen zagen tot de sneeuw smelt! 🙂

  • Ze mogen zagen tot de sneeuw smelt haha.
   Nou, ik begreep dat er nog niet zo veel was gevallen in de plaats waar wij binnenkort naar toe gaan…
   Schaatsen is ook leuk. Deed je ook wedstrijden ed?

   • De kinderen gaan altijd naar Oostenrijk, ze hebben daar een koppel vrienden waar ze dan altijd verblijven, makkelijk en goedkoop. Tijdens de zomermaanden komen die dan een paar keer naar België.
    Ik heb een paar jaar ijshockey gedaan, was leuk, en nog zo agressief niet als nu.

 2. Ja die jonge gasten leren dat zo, mijn zoon doet het ook allebei maar vindt boarden ook leuker. Ik vind het er wel link uitzien zo nu en dan hoor zoals die gasten naar beneden komen. Je weet nooit van welke kant ze komen.

 3. Van sneeuw kan ik goed genieten.
  Een ski of een board heb ik daar niet bij nodig.

  Nu ik hier toch even reageer wil ik jou meteen mijn beste wensen geven.
  Fijne Feestdagen!

  Vriendelijke groet,

 4. Dit laat ik oomlief maar niet lezen 🙂 2 wintersportvakanties heeft hij geprobeerd het snowboarden onder de knie te krijgen en kwam beide keren met gekneusde ribben thuis…..helaas krijg ik m nu s winters niet meer mee de bergen in. Jullie veel sneeuwpret, een fijne jaarwisseling en een prachtig 2015!

  • oeh… Dat klinkt pijnlijk… Ik ben wel blij dat ik heb doorgezet. Want ik vind het echt heel erg leuk om te doen. En we kunnen de vakanties zo ook nog eens afwisselen. Jammer dat hij niet meer mee wil. Vind hij skiën ook niet leuk?
   Voor jullie ook een fijne jaarwisseling en een heel crea bea 2015 😀

Reacties zijn gesloten.