Boor’s boekenweek…

Het duurde even voor ik de serie van schrijfster Elizabeth George compleet had. Maar afgelopen zomer kon ik beginnen aan de Inspecteur Linley reeks. In de voorgaande jaren had ik al drie boeken van deze schrijfster gelezen maar iedere keer kwam er weer een andere schrijver tussendoor wiens boek dan net weer iets spannender leek, dat het er niet van kwam om de hele serie achter elkaar uit te lezen. Deze winter sloot ik af met het tot nu toe laatste deel van de reeks, Verloren onschuld.

De hoofdpersoon in de serie is Thomas Lynley. Hij is van adellijke afkomst en hoeft eigenlijk niet te werken voor zijn geld. Hij is inspecteur bij Scotland Yard. Zijn partner is brigadier Barbara Havers. Het tegenovergestelde van Lyney. Slecht gemanierd, slonzig gekleed en heeft het leven niet op een presenteerblaadje aangereikt gekregen zoals haar baas. Ze heeft moeite met gezag en doet er alles aan om niet volgens het boekje te werken. Zodra ze een mogelijkheid ziet bijt ze zich vast in een zaak om pas los te laten zodra deze is opgelost. Dit met alle gevolgen van dien. De andere hoofdrollen zijn weggelegd voor Simon en Deborah St. James, dit zijn vrienden van Lynley. Winsten Nkata, eveneens brigadier bij Scotland Yard. Taymullah Azhar en zijn dochtertje Hadiyyah, de buren van Barbara. Om het compleet te maken moet er in ieder verhaal een moord opgelost worden.

Elizabeth George is een Amerikaanse schrijfster. Het decor voor de serie is echter Engeland. Ze weet haar verhalen op een spannende manier neer te zetten. Ze geeft haar personages gevoel voor humor mee. Een tikkie sarcasme komt hier en daar ook terug. Dat mag ik wel. Ieder verhaal uit de serie had een bijzondere wending. Ook dat vind ik belangrijk. Het is niet leuk om vooraf al te weten hoe het plot in elkaar steekt. De rode draad door de serie zijn hun persoonlijke gebeurtenissen. Ik voelde mij zo nu en dan verbonden met hen, alsof het verhaal echt was. Dat zorgde er voor dat ik bleef lezen want zo nieuwsgierig als ik ben, wilde ik weten waar het verhaal heen ging en hoe het afliep. De boeken zijn overigens ook los van elkaar te lezen. Voor de niet serie liefhebber…

Sommige hoofdstukken waren wat langdradig. De schrijfster is een kei om tot in detail iemands verleden neer te zetten of een omschrijving te geven van een bepaalde kamer of locatie. Dat zorgt er voor dat het verhaal tot de verbeelding spreekt. Maar het leid ook af. Het is informatie waar je verder niks mee doet. Het boek In wankel evenwicht is hier een voorbeeld van. Tot aan de graspollen aan toe wordt de omgeving van Cornwall omschreven. Dat had van mij niet gehoeven. Een ander nadeel vind ik de vele namen die er in voor komen. Zeker bij de eerste paar delen had ik moeite om alles te onthouden en de verbanden te zien. Soms moest ik daardoor terugbladeren om een overzicht te krijgen wie nu bij wie hoort.

Ik heb niet de complete serie gelezen. Er zijn op dit moment namelijk 18 boeken, waarvan ik er nu 11 gelezen heb. Ik vind het jammer dat ik het laatste deel bereikt heb. Nu moet ik weer wachten tot het 19e deel uitkomt. Als het een beetje mee zit, is dat dit jaar. Inmiddels heb ik nu de serie van Lars Kepler op mijn reader gezet. Ik ben nu in het eerste deel bezig en vind het wat knullig geschreven (of vertaald…) Ik heb het gevoel alsof bepaalde zaken maar half verteld worden. In tegenstelling tot de boeken van George. Waarschijnlijk moet ik gewoon even wennen aan een andere manier van schrijven. De recensies zijn veelbelovend dus ik hoop dat mijn geduld beloond zal worden.

Ik zoek nu, voor mij, nieuwe schrijvers die spannende boeken hebben geschreven en waarvan meerdere delen zijn uitgebracht. Welke serie, van welke schrijver zouden jullie mij aanrader?

24 gedachtes over “Boor’s boekenweek…

 1. Heldere recensie, k weet alleen nog niet of ik me nu juist wel of niet aangetrokken voel om het te lezen. Ik kan me namelijk snel ergeren aan de dingen die jij ook noemt als minpunten 😉 Maar k hou het in mijn achterhoofd!

  Ik heb mee een poos geleden aangemeld bij Hebben.nl Eigen boekenplanken aangemaakt waar je gelezen boeken op kunt zetten (met score) en een ‘Wil ik nog lezen’ plankje. Misschien iets voor jou? K vind t vaak erg handig om ideeën op te doen voor nieuwe schrijvers/boeken die ik nog niet ken.

  • Misschien moet je eens met 1 boek beginnen. Kijken of dat wat is… 🙂
   Bedankt voor de tip. Ik heb op Bol.com een verlanglijstje staan. Daar houd ik bij welke boeken ik graag nog wil lezen. Sinds ik lezen tot één van mijn hobby’s ben gaan rekenen ben ik een lijstje bij gaan houden welke boeken ik gelezen heb. Boven in mijn blog zie je deze lijst

 2. Ik heb de televisieserie van Linley gezien die op deze boeken is geïnspireerd. Ik vond de personages altijd zo geweldig goed uitgewerkt. Ik moet anders maar eens een boek uit deze serie proberen. Omdat ik het niet kan laten om een van mijn favoriete series toch eens in boekvorm te lezen 😀

  • Aaah ik ben benieuwd wat je er van vind 🙂
   Zelf vind ik series en films gebaseerd op boeken eigenlijk altijd wat tegen vallen. Alleen de boeken van The X-files waren precies zoals de serie. Het boek vind ik meestal beter.

 3. Ik heb ooit 2 boeken in deze serie gelezen maar op de een of andere manier kon het me niet echt boeien, vooral vanwege die langdradigheid… heb je ook al iets gelezen van Camilla Lackberg? Echt een hele goede serie

 4. De Vlaamse Aspe-reeks met Pieter Van In als eigenzinnige speurder eens proberen ? De delen zijn ook afzonderlijk te lezen. Philippa Gregory schrijft lekkere historische turven en altijd goed vind ik de Cadfael-reeks van Ellis Peeters …
  Goeie recensie, en heb heb toevallig ook een boekk van George op de leesplank!

 5. Elisabeth George is idd erg leuk en fijn om te lezen. Ik vind Karin Slaughter ook heel leuk om te lezen. Maar die ken je vast al?

 6. Ik heb twee boeken van haar gelezen, maar ik vond ze destijds (heel lang geleden) wat tegenvallen, het las niet zo lekker weg. Naar de serie op tv kijk ik overigens wel graag. Ik zou je aan willen raden om in juni de VN thrillergids in huis te halen, daar staan enorm veel recensies van thriller/detectiveschrijvers in.

 7. Bedankt voor de tip, ik ga ook eens op zoek naar die boeken! Ik hou ook erg van de boeken van Tess Gerritsen. Het is wel geen serie, maar toch de moeite om eens te proberen.

 8. Ik heb haar boeken in het verleden wel eens gelezen maar vond ze vaak ook nogal langdradig. Zelf zit ik momenteel in mijn ‘Nederlandse fase’ en lees ik veel boeken van Nederlandse schrijvers en schrijfster. Ben nu boeken aan het lezen van Lieneke Dijkzeul (de Paul Vegter-serie). Niet bloedstollend spannend maar gewoon lekker leesvoer voor een avondje op de bank.

 9. Ik schrok even bij het leven van de schrijfster. Want ooit kreeg ik van dochter een pil van ik weet niet hoeveel bladzijde. Het waren ongeveer twee bakstenen op elkaar en alleen daarom al kon ik er maar niet in beginnen. Het staat nog steeds in de kast en af en toe kijk ik er naar met een schuin oog. Ik heb zelfs mijn hand eens uitgestoken maar hem schielijk teruggetrokken. Te gevaarlijk. Straks zit ik in de trein met zo’n ding dat je in een AH tas moet vervoeren.
  Maar natuurlijk wens ik je véél leesplezier met Elisabeth.

 10. Ik zag de serie van Inspecteur Linley en nu vrees ik dat ik de boeken niet zo graag zal lezen, al vond ik de serie geweldig…maar mss doe ik het toch 😉
  Ik ben alle boeken (momenteel heb ik er 25, denk dat ik ze al heb) van Harlan Coben aan het lezen. Na 9 ben ik even gestopt om aan een totaal ander boek te beginnen maar eerstdaags start ik opnieuw met Harlan 🙂 De boeken zijn bijzonder spannend, eens je er aan begint is het moeilijk om het aan de kant te leggen. Zowat de helft van zijn boeken hebben ‘Myrton Bolitair’ als hoodpersonage. Die boeken lees je best volgens dat ze uitgegeven zijn want de levensloop van Myrton raakt anders in de war 😀 In ieder geval, het zijn stuk voor stuk knappe thrillers, echt iets voor liefhebbers van het genre. Als dat geen reclame is 😉

Reacties zijn gesloten.