Hoe het balletje rollen kan…

Vorig jaar kregen wij te horen dat onze Uk een mogelijk talentje in de dop was. Dat hij goed kon voetballen en aardig kon meekomen met gasten die zo’n beetje allemaal twee jaar ouder zijn dan hij konden wij ook wel zien. Maar dat de scouts van de KNVB hem wel zagen zitten wisten wij toen nog niet. Des te blijer (lees uitzinniger) waren wij toen er een brief op de mat viel waarin stond dat Uk uitgenodigd werd voor een selectiewedstrijd. Hij worstelde zich door de eerste twee wedstrijden heen en uiteindelijk werd hij uitgenodigd voor een derde. Dat lees je HIER en HIER.

Diezelfde week kregen we al bericht dat hij door de eerste selectieprocedure heen was. Tot en met de winterstop was hij verzekerd van een plaatsje in het team. De eerste wedstrijd speelden ze tegen Excelsior, waarbij Uk het laatste doelpunt maakte en de eindscore op 0-3 bracht. Er volgden nog een aantal andere wedstrijden, zowel bij de KNVB als bij zijn eigen club, voor de winterstop zich aandiende. Bij de laatste thuiswedstrijd werd Uk gevraagd even mee te komen naar de kantine. Daar stond een man, gehuld in een donsjack en een baseballpet op zijn knar, hem op te wachten. Hij stelde zich voor als één van de scouts van FC Dordrecht. Hij vertelde Uk dat hij, na het zien van zijn acties op het veld, hem graag wilde uitnodigen om eens wat trainingen mee te doen aan de andere kant van de tunnel.

In een jubelstemming verlieten we dat jaar voor de laatste keer het voetbalveld. Wat een super leuk nieuws!! En voor Uk direct een eyeopener, Scouts lopen niet alleen maar in blauwe jassen met KNVB op de rug maar zijn vermomd in verschillende soorten kledingstukken waardoor ze er uitzien als “supporter”.

2015 was nog maar net begonnen of de officiële uitnodiging van FC Dordrecht lag al op de mat. Uk mocht vier trainingen bij de Voetbalschool voor jongens onder de 13 jaar bijwonen. De voetbalschool is een verzameling van talentvolle jeugdspelers van 11 tot 13 jaar, geselecteerd bij de clubs uit de regio. Met deze groep jongens wordt eenmaal per week getraind op techniek en tactiek. Daarnaast is het een kennismaking met de club zelf. De trainingen gaan er daar mogelijk anders aan toe dan bij een eigen club. Na vier weken wordt er gekeken of je de komende vier weken weer mag komen  of dat het ophoud. De samenstelling van spelers zal dus per vier weken kunnen wijzigen.

Gelukkig had hij al wat ervaring opgedaan met de wedstrijden bij de KNVB. Dus echt zenuwachtig was hij niet. Nieuwsgierig was hij echter wel. Wat staat mij te wachten? Wie kom ik tegen? Wat moet ik doen en vooral, wat ga ik leren? Uiteindelijk vond hij het erg leuk. Hij kon goed meekomen met de andere jongens. Het is een uitdaging om met onbekenden een partijtje te spelen, elkaars ervaringen af te tasten en te kijken of het niveau haalbaar is.

Na de derde training, die hij helaas niet heeft kunnen volgen omdat hij een wedstrijd had van de KNVB, lag er een brief op de mat. Uk maakte hem open met de verwachting dat hij was uitgenodigd voor de komende vier trainingen. Maar toen hij hem las werd hij even stil… “Euh… Ik begrijp het niet… Staat hier wat ik denk dat er staat?” Vroeg hij lachend. Uk is uitgenodigd om volgend jaar te gaan spelen in het team onder de 14 jaar bij FC Dordrecht. Dit betekent een overstap naar een andere club, van de D vervroegd naar de C en landelijke wedstrijden in plaats van regionale. Als klap op de vuurpijl verscheen er twee uur later een mail van de KNVB met de mededeling dat hij geselecteerd was voor één van de twee teams van de KNVB. De eerste vijf wedstrijden staan reeds gepland.

Onze kanjer staat aan het begin van twee heel mooie uitdagingen. En voor ons… Een spannende tijd…

37 gedachtes over “Hoe het balletje rollen kan…

 1. Nu is het aan hem om het waar te maken. Ik hoop dat de druk die op hem gelegd wordt niet te groot is, want dat zie je dikwijls bij die goede, jonge spelertjes.
  Van jou zal het ook wel een extra inspanning vergen? Naar de trainingen en naar de wedstrijden brengen, taxi mama…

  • Daar was ik in het begin ook wel bang voor. We hebben daarom de keuze ook helemaal bij hem gelaten. Wat wil hij zelf? Hoe ziet hij het zelf en hoe denkt hij dit te gaan doen? Van daaruit steunen wij hem. Zodra hij aangeeft het niet meer te willen dan is dat ook helemaal prima. Het is en blijft tenslotte een hobby. En een hobby moet leuk blijven.

 2. Echt super hoor! Het is ook nog een ‘snoepje’ om te zien…dus binnenkort allemaal gillende meiden die om een handtekening vragen, hihihihi

 3. Wat geweldig voor UK. Zo goed kunnen voetballen en nog een knapperd ook 🙂 Wat zullen jullie trots zijn!

 4. Zo is zo´n UK opeens niet zo´n ukkig meer …
  Leuk zeg! Volgens mij vraagt zoiets ook wel een en ander van de ouders ..

 5. Wat een geweldig leuk nieuws!! Ik hoop dat hij vooral het plezier mag houden bij alles wat hij gaat doen!

 6. Wat leuk voor hem. Wat zul je trots zijn.
  Mijn eerste ex was ook een hele goede voetballer. Hij is uiteindelijk nooit (semi)prof geworden omdat zijn ouders dat een beetje tegenhielden omdat ze vonden dat hij zijn studie af moest maken. Hij speelde wel in het Nederlands amateur team toen we eenmaal samen woonden.
  Toen verdiende je echt niet zoveel, zeker niet bij Haarlem, AZ , Volendam of Vitesse.
  Echt leuk voor je zoon. Het is een gezellig wereldje. (Maar ook soms best een heel hard wereldje).

 7. Dat zal zeker een uitdaging voor hem zijn en ook voor jullie. Natuurlijk heeft dit ook zijn minder mooie kanten. Meer trainen per week, wedstrijden op landelijk vlak, dus voor de ouders verre verplaatsingen. Maar voor ieder kind is dit een droom die werkelijkheid wordt.

  • Inderdaad. Ik ben ook heel benieuwd hoe dit allemaal zal gaan lopen. Dit seizoen blijft het nog bij trainingen, maar na de zomervakantie mogen we aan de bak 😂 je zult het wel lezen tegen die tijd…

Reacties zijn gesloten.