live life to the fullest

Als uitvaartfotograaf kom ik veel verdriet tegen. Soms dat van mijzelf. Zoals bij het recent overlijden van een familielid. Maar veelal van families die een dierbaar persoon zijn verloren. Een opa of oma. Een vader of moeder. Een kind. Ik keek vanaf de zijlijn toe terwijl ik mijn werk deed. Hierdoor, en door het overlijden van mijn ouders, heb ik geleerd de dood te accepteren. Het is een onderdeel van het leven. Het heeft even geduurd voor ik tot dit besef ben gekomen. De dood is iets dat ik graag op afstand hield. Toen ik er mee geconfronteerd werd kon ik niet anders dan het te accepteren. Niet dat ik de dood omarm. Integendeel. Maar ik realiseer mij heel goed dat de dood er nu eenmaal is en er altijd zal zijn.

Inmiddels heb ik niet alleen aanvaard dat de dood bij het leven hoort. Ik kijk ook heel anders tegen het leven aan. Want leven doe je nu, hier en op dit moment. Je kunt misschien blijven hangen in het verleden. Maar je kunt niet leven in het verleden. Je kunt verlangen naar de toekomst. Maar je kunt niet leven in de toekomst. Ik heb geleerd dat de dood niet wacht. Hoe hard je ook smeekt. Hoe hard je ook bidt. De dood kent geen verschil. Hij is er voor iedereen ongeacht afkomst, inkomen of geloof. Hij is er voor jou en voor mij.

Tijdens mijn werk kom ik heel dicht bij families die zich op een heel kwetsbare manier opstellen. Het is heel intiem om tijdens dit grote verdriet aanwezig te zijn. Soms hoor ik gesprekken aan waarin gezegd wordt: “Had ik maar…”, “Hij wilde nog…”, “Kon ik nog maar…”, “Ze zou zo graag nog…”, “Nu is het te laat!” Woorden van spijt. Woorden waar niemand meer iets aan heeft. De overledene al helemaal niet.

De dood klopt veelal aan op niet geplande momenten. Wanneer je het niet ziet aankomen. Plots en onverwachts. Voor een ander is hij de verlossing van een (lange)lijdensweg. Vroeg of laat, we komen er niet onderuit. De dood maakt voor niemand een uitzondering. Zonder dood, geen leven… Het is een onderdeel van jou! Het is een onderdeel van mij! En zeg nu zelf. Zou jij volledig leven wanneer je weet dat je nooit dood zult gaan? Zou jij werkelijk alles geven, of er uithalen wat er inzit, wanneer je weet dat jouw tijd nooit komt? Zou jij genieten van ieder moment wanneer je weet dat er nooit een einde aan zal komen?

Dit leven is mij gegeven en het is aan mijzelf om er iets van te maken. Ik wil niet dat het leven als zandkorrels door mijn vingers glijdt. Ik wil geen spijt hebben van dingen die ik nooit heb gedaan maar wel had willen doen op het moment dat het mijn tijd is. Want de tijd tikt wel door. Voor jou, voor mij. Start daarom met leven. In het hier en nu. Omarm het. Wacht niet tot het te laat is. Spendeer tijd met mensen die er toe doen. Die je aan het lachen maken, die er voor je zijn. Haal alles uit het moment en zelfs meer. Geniet van de kleine en simpele dingen in je leven. Droom niet alleen je droom, maak hem waar. Grijp je kans en ga er voor.

Dit blog verscheen eerder op: familieberichten.nl

15 gedachtes over “live life to the fullest

    • Als uitvaartfotograaf ben ik aanwezig bij de uitvaart (soms al daarvoor) en maak ik een beeldend verslag van deze droevige dag. Denk hierbij aan de opbaring, sluiten van de kist, bloemstukken, dragers, sprekers tijdens de dienst. Maar ook details en de sfeer van die dag. Een uitvaart gaat vaak in een roes aan je voorbij, omdat er zoveel verdriet is, omdat er al zoveel geregeld moet worden… Door een verslag te maken (kan ook dmv een film, maar dat doe ik zelf niet) kan de familie, op een later tijdstip, de dag nog eens terug zien. Het kan helpen bij een stukje rouwverwerking. Of voor mensen die er niet bij konden zijn. Kleine kinderen waarvan een ouder is overleden kunnen hier later, wanneer ze wat groter zijn, ook wat aan hebben.
      Zelf heb ik hier heel veel aan gehad bij de uitvaart van mijn beide ouders. Ik spreek uit ervaring. En vind het erg fijn dat ik een stukje kan bijdragen op zo’n dag, waar de familie dit niet zelf kan.

  1. het is zo, Deborah. Veel mensen stellen vaak leuke dingen uit, tot later, om dan vast te stellen dat het later niet meer lukt…
    Ik geniet van het leven… 😉

  2. Zo is het precies! Die gedachten dat je nog veel wilde doen zijn ook echt naar. Daarom vooral genieten en léven! Voor nu hele fijne feestdagen gewenst!

  3. Prachtig heb je het weer neergepend. Ten volle leven, dat was echt het thema voor mij dit jaar. Al besef ik dat nu pas. En ook van de diepe dalen heb ik genoten. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar.

Reacties zijn gesloten.