Krontjong…

“Sorry, waar hield hij van?” Vraag ik mijn tante nogmaals. “Je Opa hield van Krontjong muziek”. Eerst lig ik in een deuk om de term. Haha wat is dat nu voor naam voor muziek?! Daarna gaat er vaag een belletje rinkelen maar het is nog te ver weg om het te herkennen. Het belletje wordt luider zodra mijn oom via internet wat muziek opzoekt. Verdraaid, ik herken het van vroeger. Van heel lang geleden weliswaar, maar toch herken ik het. “Vooral de elektrische gitaar vond je opa geweldig. Het was maar goed dat hij daar het geld niet voor had, anders had hij die zeker gekocht. In plaats daarvan tokkelde hij geregeld op zijn ukelele en speelde hij op zijn mondharmonica.”

Geweldig toch? Weer een stukje geschiedenis waar ik niets van afwist. Dit keer ben ik met mijn andere tante om de tafel gekropen om wat meer familiegeschiedenis op te rakelen. Dat mijn ooms en tantes van muziek houden wist ik wel. Maar dat ook mijn opa een voorliefde had voor muziek wist ik helemaal niet. De ukelele en mondharmonica zijn zelfs nog in de familie. Toen mijn tante voordeed hoe mijn opa er bijstond wanneer hij op zijn ukelele aan het tokkelen was moest ik lachen. Ik zag hem namelijk zo voor mij.

De volgende dag, wanneer ik het huis voor mij alleen heb, besluit ik mij onder te dompelen in de lievelingsmuziek van mijn opa en oma. Ik struin rond op Youtube tot ik geen krontjong muziek meer kan horen. Echt er komt geen einde aan. Van het ene liedje val ik in het volgende en voor ik het weet ben ik een hele middag verder. Internet leerde mij dat de naam Krontjong afkomstig is van de Indonesische naam voor een combinatie van een vijfsnarige gitaar en een tamboerijn of voetbelletjes. De gitaar komt oorspronkelijk uit Portugal. De Portugezen brachten dit mee naar Batavia nog voor het van Nederland was. De muziek van deze mensen was afkomstig uit verschillende delen van Portugal. In de loop van de tijd kreeg dit steeds meer Maleise en uiteindelijk ook Nederlandse woorden en uitdrukkingen.

Ik word een beetje weemoedig van het luisteren naar deze muziek. Ik verlang naar een tijd die ik nooit gekend heb. Naar het land en leven van mijn opa en oma. Ik kan er niks aan doen dat ik niet kan mee praten over “vroeger”. Ik heb heimwee naar een tijd die ik niet ken en nooit heb meegemaakt. Hoe meer ik daar aan denk hoe gekker dit klinkt. Maar toch kan ik het niet anders omschrijven. Natuurlijk speelt ook “het verhaal” mee. Een stuk geschiedenis van mijn familie dat ik samen met hen op papier aan het zetten ben.

Juist daardoor wordt ik steeds weer mee getrokken naar vroeger. Heen en weer geslingerd tussen toen en nu. Naar lang vervlogen tijden. Wat ik heerlijk vind, daar niet van! Ik geniet er van om te horen hoe het vroeger was. Juist omdat ik daar niet over mee kan praten. Ik zuig de informatie op als een spons en vind het geweldig om naar oude foto’s te kijken. Maar het maakt het gemis ook een stukje groter. En daarom is het fijn dat ik nu weet wat Krontjong muziek is. Want bij het horen van deze muziek ben ik er toch een beetje bij. Maak ik deel uit van wat ooit was en nooit meer zal zijn…

Youtube staat vol met krontjong muziek. Ik weet niet helemaal zeker of Manise van Rudi van Dalm ook onder “krontjong” valt. Het geeft mij in ieder geval het gevoel van “vroeger”.

16 gedachtes over “Krontjong…

 1. Oezja…ging bij mij ook een belletje rinkelen en moest meteen ook aan kretek-sigaretten (geen idee hoe je het schrijft) denken 😉

 2. Nog nooooooit van die term gehoord. Heel erg leuk om nu te weten, want die muziek ken ik ook nog wel van heel vroeger. Vraag me niet waarvan, maar het roept gevoelens op van lang geleden. Heel bijzonder dit!

 3. Deborah, hebben opa en oma vroeger in Assen gewoond? Hedy is dat een tante van jou? Kwam vroeger vaak bij hun thuis.

  • Ha Ruud.
   Welkom op mijn blog.
   Wat leuk. Mijn opa en oma hebben nooit in Assen gewoond. Maar zijn broer wel.
   Hedy is een nicht van mijn vader. Woont nog steeds in Assen voor zover ik weet.

 4. Mijn vader speelde op een mondharmonica en mijn moeder zonder ooit les gehad te hebben op een orgeltje, ze doet het nog steeds, alle noten kloppen niet meer, ze kan het niet meer zien maar ze doet het zo graag. Ik merk ook dat ik de oude verhalen van mijn moeder zo mooi vind, niet als een verlangen daarnaar maar gewoon om te ontdekken hoe ze vroeger was.

 5. Gek hè, dat je heimwee kunt hebben naar de tijd voordat jij er was. Ik herken dat wel, hoor. Geen makkelijke tijden maar het klonk zo warm en geborgen of zo…

 6. Ik kende de term wel, maar kan me de bijpassende muziek niet voor de geest halen op het moment. De eerste keer dat ik krontjong las, jaren geleden, dacht ik dat er ‘strontjong’ stond, ik dacht toen, wat is dat nu weer voor rare bandnaam…

 7. Heerlijk nostalgisch. Ook ik krijg een beetje zo’n opa/oma gevoel erbij. En dat terwijl ik helemaal geen Indonesische invloeden vroeger had.

 8. Ook voor het eerst dat ik hier van krontjong hoor, lees. Geen misse muziek, een beetje melancholish. Ooit ga jij toch eens naar Indonesië moeten gaan, een reis naar je roots 😉

Reacties zijn gesloten.