Thank god I’m a country girl…

Ongeveer 17 jaar geleden werd ik door mijn tante mee op sleeptouw genomen. “Kom eens gezellig mee. Het is hartstikke leuk!” Tante dulden geen tegenspraak. Een tijdje later zat ik naast haar in een zaal naar mensen te kijken die aan het dansen waren. Ze stonden in rijen naast, voor en achter elkaar. Duimen achter hun riem gehaakt terwijl hun voeten iets deden dat leek op hakken-teen, hakken-teen. De beste stuurlui staan aan wal, dus nam ik plaats tussen al deze mensen om zelf te ervaren of dit “hakken-teen” iets voor mij was. Mijn tante had mij heel subtiel kennis laten maken met het countrydansen. Ik kon toen nog niet weten dat dit een hobby zou worden die ik met grote passie een aantal jaar heel intensief zou uitvoeren.

Voor ik het wist ging ik iedere week mee. Ik kwam er achter dat country dansen helemaal niet duf was. En ook niet alleen maar bestond uit hakken-teen. Er werd en wordt nog steeds, gedanst op alle soorten muziek. Er zijn daarom ook veel stijlen in het countrydansen zelf. De chachacha, salsa en wals zijn zomaar wat voorbeelden. Funky en pop zijn inmiddels ook niet meer weg te denken.

Het duurde niet lang voor we kennis maakten met onze buren op de dansvloer.  Een groep indo’s met een gemiddelde leeftijd van rond de 50 jaar. We konden het direct met elkaar vinden. Ik was met nog geen 20 jaar de jongste van het gezelschap, dat niemand iets leek uit te maken. Deze mensen werden mijn nieuwe dansfamilie waar ik heel veel uren mee heb doorgebracht.

Een keer in de week dansen werd al snel twee keer en daarna drie keer. De groep vroeg ons mee naar andere dansscholen, die als paddenstoelen uit de grond schoten. Ook de weekenden waren we op pad. Er werd altijd wel ergens een cd-avond georganiseerd en anders waren er nog de grotere country evenementen zoals de Western Experience in Den Bosch of Rijswijk.

Op één van deze evenementen werd ik door Bob de Jong  (de organisator en producent van De Heilige Koe, Als je van paarden houdt en Veronica strandrace) gevraagd om mee te dansen in zijn theater show: “The Country Music Hall of Fame”. Vanaf toen maakte ik deel uit van de groep: The Country Line Dance Machine die meermaals NL en Europeeskampioen waren. Ik werkte oa samen met wereldkampioene en altijd enthousiaste Ivonne van Loon. In die periode danste ik gerust vier keer in de week plus een avond in het theater ergens in het land.

Na jaren zo intensief te hebben gedanst begon ik het plezier te verliezen. Ik besloot radicaal te stoppen. Het werd tijd om mij bezig te houden met andere dingen in mijn leven. Hoewel ik de groep soms best wel miste had ik er geen spijt van. Tot kort geleden. Ik hoorde een bekend liedje en zocht de dans erbij. Tot grote vreugde bleek de dans na 12 jaar nog steeds in mijn geheugen gegrift te staan. Na wat oefenen danste ik zo mee.

Ik trok de stoute dansschoenen aan en vroeg of ik weer eens mee mocht met mijn tante, die nog steeds iedere week een uur of wat aan het dansen is. Het weerzien van de groep en hun lieve reacties, brachten mij letterlijk tot tranen. Ze waren niets veranderd. Alleen wat ouder geworden. Wij allemaal. Inmiddels dans ik alweer een aantal weken mee. Ik ben nog steeds de jongste, wat wederom niemand uitmaakt. Zo intensief als vroeger zal het niet meer worden. Maar wat heerlijk om als van ouds met zijn allen op de vloer te staan.

17 gedachtes over “Thank god I’m a country girl…

 1. Wat een heerlijk verhaal zeg! Mooi geschreven… leuk dat je tegenwoordig weer mee doet, dat zijn echt dingen om blij van te worden!

 2. Ik vind het wel mooi om naar te kijken, dat country dansen. Vrolijke muziek ook.
  Maar om het zelf gaan te beoefenen ben ik niet de geschikte persoon. Links, rechts, voor, achter, ik zou helemaal in de knoop geraken….

  • Vroeger…. haha. Toen ik nog vier keer in de week de hele avond dansten had ik inderdaad heel veel energie en een goede conditie. Maar toen moest ik ook nog iedere dag roeiend naar mijn paard (die stond op een eiland) en fietste ik heel vee. Dus dat zal ook mee spelen. Energie krijg ik er in ieder geval wel van 🙂

 3. Leuk!
  Ik heb het wel eens op afstand bekeken, het Linedancing op zich lijkt me wat ééntonig. Ik persoonlijk ben meer van de pittige dansen. Zelf deed ik vroeger veel aan Latijns Amerikaanse dansen. De Jive, de Chachacha, de Paso doble en de Rumba. Haalde daarmee zelfs nog goud met ster haha! Dansen is leuk!

  • Wauw, wat gaaf 🙂
   Dat lijkt mij ook heel erg leuk om te doen. Maar dansen op zulke (mooie) hakken lijkt mij een hel voor mijn voetjes haha… Oh enne een geschikte partner vinden lijkt mij ook niet zo makkelijk. Mijn vriend moet nl niets van dansen hebben haha.

 4. Mijn zus heeft dat een aantal jaren ook zo intensief gedaan, was denk ik in dezelfde tijd waar jij het over hebt toen wat het echt een hype. Maar wel leuk om het weer op te pakken toch.

 5. Wat grappig, dat had ik nooit achter je gezocht. 😉
  Ik heb zelf ook een keer meegedaan met Line dancing op een bedrijfsfeest en ik vond het hartstikke leuk. Veel plezier!

Reacties zijn gesloten.