Het was het wachten waard… 

Het is pikdonker en de wereld is nog in diepe rust als mijn wekker afgaat. Gedesoriënteerd tik ik hem uit. Ben ik hem soms vergeten uit te zetten? Maar dan herinner ik mij weer waarom ik, notabene op een zaterdag, om 05.15 uur wakker wilde worden. Over een uur staat vriendin Y. voor de deur. We gaan op vogeljacht!! Ik weet niet helemaal zeker wanneer het jachtseizoen in Nederland van start gaat. En eigenlijk wil ik dat niet weten ook. Want, ook al zou het nuttig zijn om flora en fauna in stand te houden,  ik kan niet zo goed tegen dit soort menselijk vermaak. Daarom doen wij het op een vriendelijke manier. We schieten ze enkel digitaal.

Inmiddels heb ik hier al wat ervaring mee. Ik hoef niet meer, zoals de eerste keer, mijn hele hebben en houwen mee te slepen. Ik weet wat mij te wachten staat en ik weet ook wat ik totaal niet zal gaan gebruiken. Geen overload aan onnodige spullen dus. Hoewel ik nog steeds drie tassen meesleep (waarvan één voedsel-survival-kit, ik weet immers nooit wat voor grote trek ik in eens kan krijgen) ziet het er tenminste niet meer uit als een complete volksverhuizing. Mijn tassen had ik de avond ervoor al ingepakt en om 06.15 uur sta ik er helemaal klaar voor. 

Een kleine drie kwartier laten zitten we gecamoufleerd en jacht-klaar in onze hut. Het daglicht heeft eerst nog wat moeite om terrein te winnen. Maar wanneer het eenmaal door de barricade van de nacht heen weet te breken, gaat het snel. Een goudgele gloed kleurt de bomen en rietstengels voor ons. Je zou het moeten zien, maar alleen dit is al een plaatje. De ochtend wordt ingeluid met het gekwetter van vogels en het kwaken van wat eenden. Alle overige geluiden lijken wel van heel ver weg te komen nu we zo opgesloten zitten. Eigenlijk is het heel fijn wakker worden. Ik mis alleen nog een bak koffie. Maar bang om iets te missen, durf ik niks te pakken. 

Het duurt even voor het eerste vogeltje zich laat zien. Een geel kwikstaartje. Heel parmantig wipt het van de ene stronk naar de ander tot het in de poel met water staat. We proberen verschillende instellingen op ons toestel uit tot we tevreden zijn met het beeld. De kwikstaart had ik nog niet eerder gezien en is daarom een leuke aanvulling op mijn reeds gefotografeerde vogellijst. De merel, zowel het mannetje als het vrouwtje komen voorbij. Wat eendjes en een paar duiven. Het roodborstje is eveneens van de partij. De koolmees-familie is aanwezig en wat huismusjes, groenlingen en vinkjes sluiten de rij. Op de valreep is ook de bonte specht een minuut of vijf aan het werk in de boom voor ons en op een afstandje kijkt een reiger ons wantrouwend aan. (ik weet heus wel dat jullie daar zitten!!) Daarna wordt het stil. 

En het blijft even stil. Gelukkig hebben wij altijd voldoende te bespreken en komen dan ook zeker onze tijd wel door. We maken ook van dit rustmoment gebruik om wat te eten en te drinken. Net wanneer wij alles op hebben en ons beginnen af te vragen waar de rest van het gevederde gespuis blijft, het mag dan wel weekend zijn toch had ik wat meer beweging verwacht, komt het ijsvogeltje aanzetten. En dat, beste lezers, maakt meer dan goed!!

Ijvogel op tak

Geïnteresseerd in meer vogelfoto’s? Volg mij dan op instagram

 

***

23 gedachtes over “Het was het wachten waard… 

  • Sinds ik zo bezig ben met het fotograferen van vogels heb ik ook veel meer kennis opgedaan over de diverse soorten. Voorheen was alles een ‘mus” hihi. Er zijn vogelsoorten waarvan ik nog nooit gehoord had, laat staan gezien. De ijsvogel had ik tot begin dit jaar ook nog nooit in het echt gezien.

 1. Het was voor mij de eerste keer het fotograferen van vogels op deze manier en vond het helemaal geweldig! Wij hebben toch nog een paar mooie foto’s kunnen maken met als toppunt onze ijsvogel! Op naar de volgende keer…

 2. Wat prachtig! IJsvogels zijn zo mooi om naar te kijken!
  Klinkt ook alsof jullie een heel gezellige tijd hadden 🙂 En dat is ook de moeite!

 3. o wat lijkt me da t leuk, niet om te fotograveren, dat kan ik niet al kon ik mijn leven er mee redden…maar zo vogels spotten: Blissss!

 4. Wat een mooie vogel zeg! Het is een hobby die niet aan mij is besteed, maar het is vast en zeker een fijn gevoel als je je collectie met foto’s kan uitbreiden.

 5. Wauw wat een prachtige foto is dit zeg! Zelf ga ik er vaak in de lente en zomer erop uit om foto’s van de natuur te maken.

 6. Jammer dat maar weinig zich lieten zien en fotograferen, maar het lijkt me een hele belevenis om eens me te maken.

 7. Pingback: Follow that fox… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.