Hersenwerkjes…

Weet je wat ik geweldig vind? Werken! Jullie niet? Ik kan daar echt mijn “ei” in kwijt. Figuurlijk gezien dan. Wanneer ik een echte zou leggen, zou de stress er bij haar goed in zitten. Als man leg ik natuurlijk geen ei. Ik eet ze liever. Nee, nee nee, dat is geen kannibalisme! Ik ben namelijk geen kip. Dat is direct een groot verschil tussen ons. Ik kan doen alsof ik een kip ben. Maar een kip kan niet doen alsof ie een papegaai is. Even terug naar mijn werk. Het begon een paar jaar geleden. Ze wilde mij iets leren en zei: zonder poot geen noot. Ze wilde mijn nagels vijlen en als ik mijn pootje zou geven kreeg ik een nootje. Haha voor iedere teen kreeg ik er één!!

Links en rechts. Ik gaf mijn poot zelfs als ze er niet om vroeg. Ik zwaaide er mee als ze voorbij liep. Want zonder poot dus geen noot!! Knappe birdie dat ik ben! Maar zo werkte dat truckje niet. Toen al mijn nagels weer spik en span waren viel er niets meer te verdienen. Ze zei mij dat ik meer in mijn mars had. Dus gingen we samen aan de bak en kreeg ik een eigen werktafel. Zodat ik niet afgeleid kon worden door al mijn andere speelgoed. Er werd een spaarpot voor mijn snavel gezet en eromheen lagen gekleurde muntjes. Jahaaa, dat was even andere koek! Hoe nieuwer iets is, hoe enger ik het vind. Dus ik sprong in ninja-houding van die tafel en liep al krijsend terug naar mijn kooi. Voor het geval ik door iets achtervolgd zou worden…

Een paar dagen lang heb ik mijn werktafel, met spaarpot en muntjes, vanaf een veilige afstand bestudeerd. Toen er niets geks gebeurde durfde ik het wel aan. Ze deed het een paar keer voor. Muntje pakken, in de spaarpot stoppen, heel trots zijn op eigen werk en nootje in ontvangst nemen. Dit kwartje viel heel snel! Binnen een paar dagen kon ik het zelf. Vanaf dat moment stond werken gelijk aan het verdienen van pijnboom- en zonnebloempitjes. Maar ook de onverdeelde aandacht terwijl we bezig zijn met deze hersenwerkjes vind ik heerlijk. 

Ik mag dan best snel leren maar mijn concentratie is die van een walnoot. Na maximaal tien minuten stoppen we. Zo blijft het leuk. Om de zoveel tijd wordt er langzaam iets nieuws geïntroduceerd. Zoals het spelletje “ringetjes over staafjes rijgen”. Toen dat lukte, ook nog eens op kleur! Want kleur herkennen hebben we voor het gemak ook geoefend. Sommige van jullie denken dat wij kleurenblind zijn. Daar is niets van waar. Ik zie wel degelijk kleur. Inmiddels kan ik rood, blauw en groen uit elkaar houden. Goed he!? Het benoemen van de kleur daar werken we nog aan. 

Naast het werken aan mijn werktafel kan ik ook al zwaaien, de high 5, en rondjes draaien. Sinds kort heeft ze het “targetten” ingevoerd. Een rode kraal op een stok die ergens op of in de kooi gehouden wordt en die ik op commando aan moet raken. Wekelijks zijn we bezig met dit soort hersenwerkjes. Het is leuk, leerzaam en ik leer mij te concentreren. Daarnaast bouw ik aan mijn vertrouwensband met haar en onbekende voorwerpen. Want die worden steeds iets minder eng.
En vertel mij eens, wat is jullie leukste hersenwerkje?

 

Amazone papegaai is aan het werk met gekleurde fiches

 

 

P.S.: Volg mij ook op Instagram.

 

 

***

30 gedachtes over “Hersenwerkjes…

  1. Jeeee wat ben jij knap! Sowieso door wat je allemaal kunt en hebt geleerd, maar vooral ook in het steeds overwinnen van je angst voor nieuwe dingen. Petje af voor jou en je geduldige leermeester!

    • “Dank je wel! Dit is mijn eerste gastblog, weet daarom ook niet zo goed wat te verwachten. Maar fijn dat je mijn schrijfsels leuke vind. Kom gerust nog eens terug. Want ik heb er inmiddels nog een in de planning staan. Groetjes Groene Draak :)”

  2. Wat super leuk dat je zo bezig bent met je papegaai. Eerst moest ik even goed lezen waar je precies heen ging. Leuk al die hersenwerkjes.

  3. Slimmerik! Ik doe overdag mijn hersenwerk. Dan lees ik rapporten en controleer ik cijfertjes. ‘s Avonds rusten mijn hersentjes.

  4. We keken gisteren naar de Dieren detective ( een kinderprogramma) en dit ging over een papegaai en toen heb ik wel geleerd dat je ze zeker dingen aan kan leren. Knap hoor!

  5. Jeetje wat leuk!! Mijn oma heeft een dwerg papegaai en ik ben ook steeds op zoek naar leuke dingetjes die ik hem kan leren. Met speelgoed ofzo, want we heb en wel door dat t beessie wel slim is!

    • Super leuk!! Je kunt ze echt heel veel leren. Zo zijn wij een tijdje terug begonnen met het “targetten” Het puntje van een stok die hij aan moet raken. Ik plaats hem op steeds lastigere stukken dus hij moet nu ook klimmen om er bij te komen. Dit soort spelletjes vergroten het vertrouwen. Succes en laat weten hoe het gaat 🙂

Reacties zijn gesloten.