Kerstver(p)lichting of toch niet…

December…. De maand van de feestdagen. Eten. Gezelligheid. Liefde. Saamhorigheid. Cadeautjes. Die f*cking boom. Had ik eten al gezegd? Ergens kwam er een omslagpunt. Ik begon met steeds meer tegenzin naar deze maand toe te leven. Dat omslagpunt kwam waarschijnlijk toen ik oud en wijs genoeg was om te beseffen dat wat ooit was, nooit meer zal zijn. Wat heel veel mensen met de maand januari hebben, heb ik met de maand december. Van mij mag hij geschrapt worden. Als kind niet. Nee, als kind was december DE maand van het jaar. Het mocht van mij wel iedere maand december zijn.

Dat kwam omdat moeders, ondanks haar karige inkomen, er altijd een feest van maakte. Dat begon met Sinterklaas. Jute zak met cadeaus. Zwarte piet die langs kwam. Zelfs toen we er niet meer in geloofde zat er altijd wel iets in onze schoen. Maar kerst was voor mij speciaal. Het hele jaar spaarden mijn moeder de zegelboekjes van de Albert Heijn zodat ze aan het einde van het jaar flink kon uitpakken. Ieder jaar een echte kerstboom. De ramen versierd met sneeuw, stickers en linten. Zelf gemaakte kerststukjes. Overal lampjes en kaarsen. Het had iets magisch.

Met eten werd ook niet moeilijk gedaan. Voor haar eigen familie. Voor haar ex-schoonfamilie. Voor alle vrijgezellen in beide families. Het maakte haar niet uit. Ze stond soms dagen in de keuken om een complete rijsttafel en ander lekkers klaar te maken. Maat houden was voor haar lastig. Dus werden de kleinigheidjes onder de boom vaak flinke cadeaus. Toen zus en ik ouder werden deden we hier graag aan mee. We kochten voor iedereen die kwam een cadeautje en legde dit, wanneer niemand keek, ook onder de boom. 

Ondanks mijn tegenzin in de feestdagen probeer ik er ieder jaar toch iets van te maken. Ik moet niet vasthouden aan wat ooit was, maar toegeven aan wat nu is. Ik ben immers niet alleen. Ik heb een familie. En zij vinden december wel een toffe maand, ondanks dat er gewerkt moet worden met kerst. Dus toen ik uitgeziekt was besloot ik naar zolder af te reizen om de kerstspullen op te snorren. Samen stonden we de boom te versieren terwijl de kerstmuziek uit de radio schalde. Na een uurtje stond de boom in al zijn glorie te shinen in de hoek van de kamer. 

Wanneer de boom staat en het huis versierd is, is het toch eigenlijk ook best wel leuk. Het brengt sfeer en gezelligheid. En hoewel we ons ieder jaar voornemen om geen cadeaus te kopen gebeurt het toch. Gewoon een kleinigheidje. Die ik dan stiekem mee naar binnen smokkel. Ik leg hem pas onder de boom wanneer er niemand thuis is. Ik vind het leuk om de verbaasde gezichten te zien wanneer er iets nieuws bij is gelegd. Wat zou daar nu inzitten?? Vriendlief doet overigens precies het zelfde.

Ik zou heel graag weer eens een kerst vieren zoals vroeger. Niet voor de cadeautjes. Maar voor de saamhorigheid. De eenheid als familie. Met eten. Veel eten. Dat dan weer wel. En herinneringen ophalen aan toen! En op een bepaalde manier ga ik dat ook doen. Geen kerstfeest maar een ander groot feest. Mijn tante is namelijk jarig en wordt 65 jaar. In plaats van kerst, vieren we haar verjaardag. Groots en met familie. Vanuit hier wens ik jullie allemaal mooie en warme kerstdagen toe 💞

 

eekhoorn op boomstam.

 

 

*🎄*

22 gedachtes over “Kerstver(p)lichting of toch niet…

 1. 🎼Jingelbel, 🎼 jinglebel
  Je hoort het iederedag in de maand dec wel op de radio, je zingt het automatisch mee.. wie kent het niet !! Het klinkt vrolijk and happy …

  Maar als ik om me heen kijk en naar al die gehaaste mensen die al afgepeigerd zijn “voor dat de kerst moet beginnen “ en stressvol nog met winkelwagensvol de laatste boodschap uit de schappen of dat er een hongersnood in opkomst is !

  Ja dat is kerst voor de meeste.. eten in overvloed, alles mooi versiert, de kerstboom is het Pronkstuk ..we kleden ons allemaal op het mooist, liefst iets nieuws.. daarna hangt het ongekeken in de kast..

  Eigelijk willen we het liefs languit met een paar warme geitensokken, openhaard aan, wegkruipen tot het weer 2 jan is !!
  Maaaaarrrr dat gaat helaas niet je hebt zo je verplichtingen.. is ook niks mis mee .. december is en blijft altijd bezondere maand, voor sommige verdrietige voor andere vreugdevolle dagen. Ieder heeft zijn verhaal!

  De juiste keuzen heb je al gemaakt de kerstboom staat te shine, pakjes liggen klaar.. kaarsjes
  aan .. geniet van jullie tante’s feestje.. ( 65) joepie!
  En daarna het komende nieuwe jaar 2020…✨✨✨⭐️
  Gezondheid, gelukkig, liefdevol!! 💕wens ik
  Jullie alle toe! 💋

 2. Mooie herinneringen aan ‘toen’! Verder voel ik mee in je omslaggevoel, en wat J de Wolff hier beschrijft… kerst zoals het vroeger was, is het al lang niet meer. We zullen inderdaad onze eigen draai, onze eigen (nieuwe) waarden er aan moeten geven, en zelf nieuwe tradities beginnen. Ik wens je fijne, gezellige dagen toe, op een manier die voor jou goed voelt!

 3. Mooie kerstherinnering heb je.
  Ik koester tegenwoordig die van mij ook al heb ik niets met kerstmis. Waarom die ene kerstster dan toch haar weg in mijn huis heeft gevonden… Ik weet het niet.

  Ik wens je een genoeglijke dag op je Tante’s 65ste verjaardag. Dat is een (kerst)feestje waard.

 4. Ik snap heel goed wat je bedoelt, ik heb een beetje hetzelfde. Onze kerst ziet er dit jaar ook erg anders uit, en heb er ook een ander gevoel bij. Was het maar weer zo als vroeger.

  • Wat Anuscka hierboven al zegt: we moeten er onze eigen draai aan gaan geven. Zelf tradities maken. Vind ik wel een hele mooie. Zoals het was, zo wordt het nooit meer. Maar het kan nog steeds erg fijn en gezellig zijn. Mooie dagen met je familie gewenst Rachel 🤗

 5. Hier staat kerst gelukkig wel in het teken van saamhorigheid en niet zozeer in het teken van cadeau’s etc krijgen.. Dat is ook iets wat wij graag meegeven 🙂

  Hier vieren we het gezellig met schoonbroers en hun lieve vriendinnen 🙂

 6. Ik snap jouw zo goed dat ik je wel kan knuffelen! Bij mij is het veranderd nu ik samenwoon maar ik had er een bloedhekel aan, aan al dat gezellig doen en moeten. Ik ben een aantal jaar geleden gewoon stopt met doen wat iedereen verlangde dat scheelde voor mij. Sterkte de komende dagen;)

  • Wat een lieve reactie Villa!! Dank je wel daarvoor. Het verplichte gedoe altijd he! Waarom niet gewoon op een normale zaterdag iets gezelligs doen met elkaar? Ondanks alles, gezellige dagen met het thuisfront en de dieren 🤗

 7. Ik krijg juist steeds meer zin in Kerst. Geen idee waarom. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt. Wel fijn om terug te kunnen kijken op zulke mooie Kerstfeesten. Maak er wat van de komende dagen. Liefs!

  • haha dat is maar goed ook. Anders blijven alle mooie versiersels achter in de winkels 🙂 Dank je wel, gaat goed komen. Jullie ook mooie dagen met elkaar gewenst 🤗

 8. Bij ons is Kerst juist even samen zijn met familie en een kleinigheidje. Eten doen we ook niet overdreven. Gewoon lekker rustig aan zonder stress. Moet wel leuk blijven. Fijn dat je toch nog een beetje van de sfeer en gezedlligheid geniet.

 9. Leuke woordspeling in je titel. Ik vind het heerlijk om samen te zijn, maar vorige week had ik echt nog geen zin hoor.

 10. Hier altijd wel rustig met Kerst en meestal zo min mogelijk verplichtingen. 🙂 En als iets een verplichting is, dan wordt het meestal wel gezellig als je er eenmaal bent.

Reacties zijn gesloten.