Wax on, Wax off…

“Ik heb je snowboard opgehaald. Die hebben ze in de winkel voor je gewaxt.” Zegt vriend terwijl hij ondertussen mijn geliefde plank uit de auto plukt. Zonder bindingen weegt het stukje hout niet zo veel. Ik pak hem aan en werp een blik op de onderkant. “Is dit gewaxt?” Vraag ik hem? Het belag heeft nog hele witte uitgebeten plekken. Ineens herinner ik mij de irritatie van de wintersport van vorig jaar. Waarbij ik op dag twee letterlijk stilstond op de piste terwijl iedereen mij als een “Razende Roeland” voorbij kwam. Toen zag mijn board er precies zo uit als nu. Alsof ik er al een week snowboarden op heb zitten. 

Mijn kennis over het goed onderhouden van een snowboard is nihil. Dit laat ik normaal gesproken doen. Maar na mijn tweede ergernis bij deze shop was ik er klaar mee. Ik besloot mij er in te verdiepen. Is mijn board op en versleten of kan ik het zelf misschien beter dan in de winkel? Zo moeilijk kan zelf waxen toch helemaal niet zijn bedacht ik mij? Om er zeker van te zijn las ik diverse sites en zocht ik youtube af over het hoe en waarom. 

Het waxen van je board is voor meerdere redenen goed. Zo blijft het belag gevoed en raakt minder snel uitgedroogd. Wax zorgt ook voor een goede afvoer van het water en voor meer boardplezier en snelheid. Tevens doe je langer met een goed onderhouden board. In winkels worden ski’s en boards vaak machinaal gewaxt. Met de juiste materialen is het volgens de pro prima zelf te doen. 

Mijn arme plank blijkt dus gewoon finaal uitgedroogd!! Dat hadden ze in de winkel best wel even mogen zeggen! lekkere service maar niet heus. Vanaf nu besluit ik wat beter voor mijn board te zorgen. Ik bestel een strijkbout, wax, schraper en een slijpset. Op mijn vrije dag wordt alles geleverd en kan ik aan de slag. 

Als eerste haal ik wat bramen weg en vijl ik de staalkant. Dat is geen overbodige luxe merk ik. Daarna is het belag aan de beurt. Normaal moet je de onderkant schoonmaken. Maar die van mij is al gepoetst in de winkel. Zodra het speciale waxijzer (vooral niet de normale strijkbout gebruiken) op temperatuur is houd ik de wax er tegenaan. Ik druppel een heel spoor over de onderkant van mijn board. Het lijkt op gestold kaarsvet. Als ik er met het ijzer overheen ga wordt alles weer vloeibaar en smeert het lekker uit. Ik ga net zolang door tot er een mooie egale laag op ligt. Met mijn hand voel ik aan de andere kant van het board. Zodra dat op temperatuur is stop ik. 

Met een speciale schraper haal ik alvast de waxlaag van de staalkanten af, de rest moet nu intrekken en uitharden. Als ik later op de dag een blik op mijn board werp weet ik niet wat ik zie. Wat een verschil en dat na 1 keer. Het overtollige wax moet er afgeschraapt worden. Dit doe ik met een speciale schraper en is het minst leuke aan deze hele klus. Alles zit onder het schraapsel dat ook nog eens lekker overal aan blijft plakken en de vloer spekglad maakt. 

Voor we met vakantie gaan zal ik hem nog een keer onder handen nemen. Het is best een leuke bezigheid en hopelijk word ik er op de piste voor beloond. 

 

Snowboard ongewaxt en gewaxt

24 gedachtes over “Wax on, Wax off…

 1. van dochterlief weet ik dat het waxen van ski’s en snowboards echt belangrijk is en niet goedkoop. heel handig als je dat zelf kan!

 2. Wat een mooi snowboard. Nu dat ik je blog las begon mij iets te dagen dat ik weleens iets heb gehoord over het onderhoud. Goed dat je het zelf kan waxen/onderhouden! Wel slecht trouwens van die winkel waar je je snowboard aanvankelijk naartoe had gebracht. Misschien een andere zoeken? Of als je het straks zelf hebt gedaan jezelf afvragen of het de moeite waard is dat je zelf het onderhoud doet of dat je het toch laat doen?

 3. Wat een verschil: voor en na! Jeetje, een hoop gedoe, maar dan heb je ook wat. Die beloning op de piste komt vast! (als er geen negatief reisverbod komt, en dat hoop ik voor je – zonder te weten waarheen je vakantie gaat)

  • Inmiddels weer terug van weg geweest. Gelukkig geen last gehad van reisverboden en gekke dingen. De reis ging naar Oostenrijk. Wat een verschil he!
   We hebben een fantastische week gehad. Heerlijk geboard op mijn zelf onderhouden plank haha. Vanaf nu doen we het lekker zelf.

   • Ah, fijn om te lezen – dat je een heerlijke week hebt gehad en geen gedonder rond het c-woord… En mooi dat al je ‘poets’werk goed resultaat (op de piste) heeft gegeven 🙂

  • Het is inderdaad erg jammer. Had deze winkel best hoog staan en ben er tot dan toe altijd goed en netjes geholpen. Maar nu weet ik wel hoe het zelf moet en doen we het gewoon zelf. 🙂

 4. Ja .. daar wordt je niet vrolijk van, zeker omdat je het al eerder meegemaakt hebt …kan me voorstellen dat je het heft in eigen handen neemt, wel een uitdaging zeg, maar zo te zien prachtig resultaat .
  Inmiddels heb je het ook uitgeprobeerd, was je tevreden ?
  Leuke groeps foto!

 5. Had geen idee dat het zo intensief was, maar het resultaat mag er zijn. En … good for you!

 6. Ik kan me voorstellen dat als een winkel aangeeft het te hebben gedaan je denk, fijn, maar dan moet het wel goed zijn. Je wil tenslotte wel met een beetje snelheid naar beneden die pieste af. Goed om zelf in handen te houden.

 7. Ik zou nog wel contact opnemen met die winkel, want dit is natuurlijk niet de service die je mag verwachten van zo’n zaak. Alvast veel plezier met je bijna nieuwe board!

 8. Goed bezig jij! Waarom zou je het inderdaad niet zelf kunnen doen? Ik denk dat je zometeen extra fijn van de berg glijdt. 🙂

 9. Oh, dat lijkt me een heerlijk werkje! Ik was als kind ook al dol op het inwrijven van de sjoelbak met meubelolie 😉 Ik hoop dat je straks als een speer gaat!

  • hahaha de sjoelbak. Ja ook die moet je onderhouden.
   Nou precies dat dus, eigenlijk een heerlijk en vooral voldaan werkje 🙂
   En het snowboarden ging super!!

 10. Pingback: Het zit er weer op… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.