Mijn eerste baantje…

Meer dan 20 jaar geleden werd het tijd om zelf voor wat zakgeld te zorgen. Tante F. wist dat ze bij haar op de zaak nog een vakantiekracht zochten. Ze hielp mee met de sollicitatiebrief, want internet was toen nog een schaarste (haha, dat was alleen mogelijk met een inbelverbinding via de huistelefoon, als je geluk had!) Diezelfde week mocht ik al op gesprek. Waarbij het onderwerp salaris overigens niet eens ter sprake is gekomen. Ik kreeg een rondleiding en werd aangenomen. Vanaf dat moment was ik queen of de vaatwasser. Mijn aller eerste baantje in de keuken van een verpleegtehuis in Dordrecht.

De hele zomervakantie stond in het teken van werken. Ik wilde een goede indruk maken en vooral mijn tante niet teleurstellen. Dus deed ik mijn stinkende best. In rap tempo werd ik ingewerkt. Want een lopende band vaatwasser is niet zo makkelijk als men denkt. Daar kwam bij dat elke afdelingen zijn eigen kar met serviesgoed had. Alles was ook nog eens voorzien van een eigen kleur. Enige systematiek was dus vereist. Voor de lunch moesten de karren schoon en klaar staan om gevuld te worden met de maaltijden voor de bewoners. Na onze eigen lunch kwamen de karren ranziger terug. ’s Middags had ik als taak om naast alle karren, ook het keukengerei van de koks weer schoon te krijgen.

Ik zat iedere dag tot aan mijn oksels in de etensresten en had toch de tijd van mijn leven. De koks vonden het een beetje sneu dat ik alleen maar heen en weer aan het rennen was tussen vuil- en schoon serviesgoed. Dus werd ik ook ingedeeld om andere klusjes te doen. ’s Morgens het eten bereiden en ’s middags de mise-en-plas. Zelf vond ik dat allemaal iets minder. Een koksmes hanteren om 10 kg ui te versnipperen is niet mijn ding. Evenals het afwegen van voedingsmiddelen. Gaat altijd verkeerd! Het maken van toetjes en uitlepelen van de bakken slagroom was dan wel echt mijn ding. Ik leerde wat HACCP inhield en hoe ik correct en hygiënisch schoon moest maken. Ik leerde ook wat een terug-koeler was en dat de steamer echt heel heet is. *au*

Het beviel zo goed dat ik besloot te blijven. Vanaf dat moment werkte ik naast alle vakanties ook twee weekenden in de maand. Ik zat in het tofste weekend, met de leukste collega’s. Maar moest mijn tante missen. Die zat helaas in een ander weekend. De radio stond vaak op standje kneiter hard. Soms kwamen ze van de kerk vragen of het misschien iets zachter kon. Wij kwamen boven het orgel uit.

Op warme zomerdagen zorgden de Technische Dienst voor de nodige hilariteit. Er stonden geregeld emmers water op het dak, om iedereen tijdens de koffiepauze (wanneer deze buiten gehouden werd) van een verfrissende douche te voorzien. Wie de dans ontsprong werd in de middag achterna gezeten met de brandslang. Met alle protocollen van tegenwoordig is dit nu ondenkbaar…

Na drie jaar afwashulp werd het tijd om op te stappen en opzoek te gaan naar een vaste job. Het afscheid viel mij zwaarder dan ik had verwacht. Ik heb nog heel vaak gedroomd over dit werk. Dan rende ik rond met serviesgoed of waren mijn karren opeens weg. Die karren hebben nogal indruk gemaakt. Ik denk dat ik geen leukere eerste werkervaring op had kunnen doen dan daar.

Was jullie eerste baantje ook zo leuk als dat van mij?

34 gedachtes over “Mijn eerste baantje…

 1. Ik was kamermeisje in een hotel op zondag ochtend… eigenlijk vooral omdat we de overgebleven lekkernijen van het ontbijt buffet mochten opeten 😀

 2. Ja, mijn eerste baantje (vakantiewerk) was in de Makro in Delft, op de schoenenafdeling. Daarna een week op ‘boeken en platen’ en de derde week ging ik naar de speelgoed- en campingafdeling. En daar stond Peter (een corpsbal die Rechten in Leiden studeerde) op wie ik na een uur al knetterverliefd was. De derde week was het leukst, dat hoef ik niet te vertellen, toch?
  Daarna lukte het me om voor de zaterdagen aangenomen te worden (restaurant en kantine, ook spoelkeuken… heerlijk!). Een heel fijne tijd gehad bij de Makro. En met Peter… is het nooit wat geworden.

   • Ha Deborah en als ik je dan vertel dat ik uiteindelijk de opleiding tot verpleegkundiige ben gaan doen en later psychologie en veiligheidskunde ben gaan studeren en nu al weer jaren als arbo en veiligheidsadviseur werk in de zorg. Geen dag is hetzelfde …. sport is altijd wel een hele leuke hobby gebleven. Het houdt me van de straat 😉

 3. Waar is den tijd naartoe dat het internet pas op kwam en we inderdaad met een inbelverbinding moesten inbellen? Man, man, man, ik voel me oud als ik er aan terug denk.

 4. Mijn eerste vakantiebaantje, postbode bij de PTT, een baantje dat ik combineerde met iets veel leukers, het begeleiden van volleybalkampen. Mijn eerste baantje in het archief bij het Rijkskadaster …. er is veel veranderd in al die jaren.

 5. Of het net zo leuk was weet ik niet, maar er was niets mis mee. Wel duurde het maar 3 weken. Toen was de vakantie van haar die ik verving over.

 6. Leuk om te lezen! Mijn eerste vakantiebaantje had ik toen ik 13 was, aardappelen rapen bij een boer. Rotwerk, maar wel heel gezellig en voor een 13-jarige 20 jaar geleden verdiende het best oke.

 7. Oh, heerlijk zo’n eerste baantje! Lekker dollen met elkaar. Ik werkte als bijbaantje bij de Albert Heijn. Alleen op zaterdag want ik was pas 16 en dan mocht je nog geen koopavonden werken. Ik herinner me dat er ooit een pallet gebak omgevallen was en dat wij ons dapper door al die verpletterde vruchtentaarten heen aten. De kantine-juf was groot fan van Ti Sento van Matia Bazar. Als dat nummer voorbij kwam op de radio ging het volume ook fors omhoog. Nog steeds als ik dat nummer hoor, denk ik aan die tijd. Ook onvergetelijk; ik bij de bank om geld op te nemen. Ik was niet zo rijk dus ik zei ‘Doe alles maar wat er op mijn rekening staat’. Begon de bankmedewerker briefjes van honderd (gulden) neer te tellen. Bleek dat ik vakantiegeld gehad had. Ik wist helemaal niet dat dat bestond! 🙂

  • Oh heerlijk, ik zie je al zitten daar tussen al het gebak hahaha.
   En uiteraard verbaasd bij de bank door al het geld 😎 Heerlijk die extra guldens (toen nog)
   Het is bijna niet meer voor te stellen dat je voorheen naar een baliemedewerker ging om geld van je rekening te halen he?! 🤣

 8. Mijn eerste job was helemaal niet leuk. Ik ging aan de slag in een woonzorgcentrum waar de bewoners niet op een correcte manier behandeld werden. Ik heb daar dan niet lang gewerkt omdat ik me niet kon vereenzelvigen met het gevoerde beleid.

  • Aah ja, kan mij voorstellen dat dit geen leuke ervaring is. Jammer he, als je merkt dat iets niet strookt met hoe het voor je gevoel zou moeten.

 9. Ik werk nog steeds bij hetzelfde bedrijf als waar ik mijn eerste vakantiebaantje had: alleen wel op een andere locatie en in heel andere functies

 10. Pff 55 jaar geleden begon ik al met baantjes, maar het zijn er zo ontiegelijk veel dat ik eigenlijk niet meer weet wat het eerste was 😩
  Maar schoonmaken tevens oppassen , Dovina soverniers kleedendracht. Supermarkt Knijff achter de kassa, Jamin, Modinette , Karton fabriek , Parfumerie winkel maar had moeite met al die moeilijke namen🤪 bij Bank Mees & Hoop koffie meisjes.
  Kamermeisje in het Hilton …pffff

  Inmiddels was ik 18 jaar -na zoveel verschillende baantjes… stond er een advertentie in de krant serveersters gevraagd voor op cruise schepen voor
  op de Rijn , tja leek ons wel wat..
  Ik, samen met Mn vriendin.. ervaaring 0,0
  maar toch gereageerd .. leuk spannend een week van huis, zomaar weg van huis.. wouw !! Yes we waren aangenomen .. natuurlijk kan ik daar heel wat verhalen over vertellen.. maar dat doe ik jullie niet aan 😉
  Maar al je me vraagt wat was je leukste en langste baan.. een Reisje op de Rijn
  Veel geleerd, gelachen , en genoten .. zou het zo weer overdoen 👍

 11. Mijn allereerste baantje was meehelpen in een groentekwekerij. Daar is bij mij denk ik toch de liefde voor zelf groente kweken ontstaan….

 12. Mijn eerste baantje was de modeartikelen voor de winkels op de luchthaven labelen. Het jaar erna heb ik in de winkel zelf gewerkt en dat vond ik veel leuker

 13. Mijn eerste baantje was in de winkel van Lidl. Als kassamedewerker en vuller. Het is niet iets wat ik snel weer zou doen, maar het was een leuke tijd

 14. Zo’n eerste baan blijft je denk ik altijd wel bij toch? Mijn eerste baan was hasj pijpjes en accessoires verkopen op het Waterlooplein haha. Ik heb het nog best lang volgehouden maar ik vond het zo zo zo koud. Ik heb nog steeds altijd diep respect voor mensen die op markten werken of in zo’n bloemkraam ofzo.

 15. Mijn eerste baantje was oppassen op een gezin van 3 kids waarvan de baby hartproblemen had, ik was pas 16!

Reacties zijn gesloten.