De paden op de lanen in…

Een klein gelukje voor mij dat de boot nog niet te water is. Daarom ligt de verrekijker ook nog thuis en voor het grijpen. Toen de koude ochtendlucht begon op te trekken en de eerste zonnestralen zich langzaam lieten zien toog ik er op uit. De paden op de lanen in. Of nou ja, zoiets…  

Zodra ik de auto uitstap snuif ik de zilte zeelucht op die met vlagen mijn kant op komt. Geen idee hoe dat mogelijk is want ik bevind mij midden in de polder. Maar met de zeemeeuwen krassend boven mijn hoofd lijkt het net of ik mij op de parkeerplaats van een strand bevind. Er zijn meerdere paden die het gebied in gaan maar ik start bij het schelpenpad dat gevoelsmatig richting de niet bestaande duinen voert. 

Het gebied ken ik enkel van naam en locatie. Maar ik ben er nog nooit doorheen gelopen. Het is heel rustig op dit moment. Een hardloper en een wandelaar. Verder hoor ik alleen maar het gakken van de ganzen, de eenden en het gefluit van de vogels in de bomen.  

Aan boord heb ik altijd wat moeite met de verrekijker. De deining op het water in combinatie met het turen maakt mij binnen no-time zeeziek. Hier op het land is dat anders. Ik stel hem scherp op mijn eerste object, een rover in de boom. Gelukkig blijft hij zitten zodat ik wat kan klungelen en draaien om de boel scherp te krijgen. Het lukt daarna zelfs nog om met mijn telefoon een foto te maken door de verrekijker. (Hoezo slepen met je camera? Zo kan het ook hihi)

Daarna laat ik mij verrassen door de leuke slingerpaden en bruggetjes in dit mooie gebied. Het voert mij langs Hollandse wateren met eenden en hun kroost. Ik kom langs de “vogel”muur. Waar naar zeggen ijsvogels zitten. Die zie ik niet maar wordt uitbundig begroet door heel veel zwaluwen. Ik loop tot aan het bord waar staat dat ik niet verder mag en laat mij er tegenaan zakken. Vanuit hier heb ik door mijn verrekijker echt een prachtig zicht. Het lijkt wel 3D. Een tijd geniet ik van de vogels die af en aan en zelfs over mij heen vliegen. 

Ik ben op zoek naar het baardmannetje en de blauwborst die hier hun territorium hebben. Ik heb alleen geen idee waar. Wanneer ik een bocht om ben, vind ik tussen de bosjes het begin van een sprokkel-pad. Het is niet breder dan een halve meter en de boompjes zijn ook niet al te hoog. Waar voert dit pad naar toe? Iedere keer als ik denk dat de slinger ophoud gaat hij via een bocht of onder de bomen verder. Ik voel mij net Alice in Wonderland. Wanneer twee grote hazen links en rechts voorbij schieten is het beeld compleet. Aan het einde van het pad kom ik er achter dat dit de kabouterroute is. Leuk gevonden!

Via het schelpenpad kom ik weer bij het water en loop via de andere kant terug naar mijn auto. Op het einde waag ik mij van het gebaande pad en kom zo bij een stel loslopende koeien met kalfjes. Schattig!! Ik heb pas 3.5 km gelopen en nog niet alles gezien. Het gebied is dus groter dan ik dacht. Zeker de moeite waard om nog eens terug te komen. Want het baardmannetje en de blauwborst heb ik vandaag niet kunnen spotten.

20 gedachtes over “De paden op de lanen in…

 1. Dat pad ziet er wel mooi uit zo zeg! Met die blauw lucht en dat water erbij en wat heb je dit ook weer mooi geschreven! Schattig he al die jonkies, eendjes en kalfjes enzo! Love it

 2. Deborah in Wonderland… ik zie het helemaal voor me! Mooi beschreven. Klinkt als een heel fijne plek om inderdaad nog eens naar terug te keren!

 3. Heerlijk er even tussenuit de natuur in. Zo ga ik vaak naar de Schotse hooglanders even hoofd leeg maken

 4. Dat klinkt als een mooi plekje om helemaal tot rust te komen na een drukke week. Heerlijk!

  • We hadden eerst ook twee van die crisis-kijkers maar daar kregen we niks mee scherp 😵‍💫 nu hebben we een Steiner. Heel mooi en scherp zicht. Lijkt soms echt 3D.

 5. Fijn he, zo lekker naar buiten? Ik heb geen verrekijker, maar misschien toch maar eens eentje halen.

 6. Mooi. Een tijdje terug hebben we gelogeerd in een natuurhuisje in Leusden en dat lag vlak aan een klompenpad. Dat was ook heel bijzonder om te lopen. Iedere ochtend (want mijn man moest werken. Maar of hij dat nu vanuit huis of een vakantieadres moest doen maakte ook niet uit) gingen mijn dochtertje en ik een ander pad lopen. Bijzonder wat je om je heen ziet als je de moeite neemt om echt om je heen te kijken.

  • Heerlijk om in de natuur wakker te worden 🙂 En het maakt inderdaad niet uit vanwaar je werkt. Zolang de internetverbinding maar goed is 🤣 Ik zeg win-win!!

 7. Wat een leuk paaltje. Is dat van een kabouter route? Dt hebben we laatst voor het eerst met onze dochter gelopen. Zo leuk!

  • Ja klopt, dat bleek achteraf de kabouterroute. Ik vond t leuk bedacht en wanneet t straks allemaal vol in bloei staat is het een grappig wandelpad.

Reacties zijn gesloten.