Steenuilen schieten…

Het duurde drie jaar voor het lukte. De eerste keer was het seizoen net voorbij en dus te laat. Het tweede jaar was het seizoen nog niet begonnen maar was ik wel te laat met reserveren en was de hut vol geboekt. De derde poging werd dankzij corona door mijn neus geboord. Maar eind mei van dit jaar lukte het dan toch. Ik stond oog in oog met een steenuil. 

De steenuil is het kleinste uiltje in Nederland en is niet veel groter dan een merel. Vergeet de kerkuil of de grote oehoe. Dit uiltje is de schattigste rover onder de vogels die er is.. Hij ziet er groter en forser uit dankzij zijn volle verenkleed. Die grote opvallende felgele ogen doen het hem. Die wilde ik heel graag eens vastleggen op de gevoelige plaat. Dus was de keus om een vogelhut die zich richt op de steenuil te huren snel gemaakt. Het duurde alleen wat langer voor we terecht konden. 

Maar toen was het eindelijk zover. Einde van de middag toog ik samen met Oom B. ook fervent fotograaf, naar België. Om 1800 uur werden we verwacht. Samen met nog een aantal fotografen hadden we ons verzameld op de afgesproken parkeerplaats. Van daar uit moesten we nog wel een stukje lopen naar de “hut”. Dat stukje bleek toch nog een kleine 1.5 km stappen te zijn. Gelukkig mochten we onze fotogear met de auto van de hut-eigenaar mee geven. Nu maar hopen dat hij er niet vandoor zou gaan… 

Gelukkig stond hij op de plaats van de hut al op ons te wachten. In totaal waren we met vijf man/vrouw. Oom en ik hadden het geluk in de vaste hut te mogen. De andere fotografen kregen ieder hun eigen fototent, die al opgesteld stonden. We kregen de tijd om ons te installeren. De eigenaar legde nog wat uit over de setting, wat we wel en vooral niet moesten doen en liet ons toen tot 21.00 uur aan ons lot over. 

De vraag was of er een uiltje genegen was om langs te komen. Ik had amper de instellingen van mijn camera gecontroleerd of het vrouwtje kwam al aangevlogen. Ze wist heus wel dat wij daar in het hutje zaten. Je kunt de natuur niet sturen maar soms werkt omkopen wel. Er lag hier en daar wat eten en daar liet ze zich graag voor fotograferen. Zeker wanneer er net kuikens uit het ei gekropen zijn. Door de aanhoudende kou en regen is het broedseizoen iets verlaat. Daar had ik met het reserveren geen rekening mee gehouden. Geen vliegende jonkies dus. In dat opzicht hadden wij ff vette pech. 

De setting was niets meer dan een stukje grond op een boerenbouwland. Achter ons zat een duiventil en stonden wat bomen. Daar bevond zich tevens het nest.. Op de setting zelf waren een paar palen in de grond geslagen, hier en daar een zit mogelijkheid en wat attributen. Simpel maar doeltreffend. Met de juiste instellingen en een goede lens creëer je een mooie zachte achtergrond. Hierdoor is er geen bouwland of simpel bosje meer te zien. 

De hele avond heb ik verrukt achter mijn fototoestel doorgebracht. Mij niet eens de kans gunnend iets te eten of te drinken. De tijd vloog voorbij maar wij hebben, ook zonder kuikens, van iedere minuut genoten. 

22 gedachtes over “Steenuilen schieten…

 1. Haha, ik dacht heel even bij de titel dat het ging om het néérschieten van steenuilen (als in: kleiduiven schieten ;)). Maar wat een mooie foto’s!

 2. Haha, ik dacht bij het lezen van de titel heel even dat het ging om het néérschieten van steenuilen (als in: kleiduiven schieten ;)). Gelukkig heb je alleen maar foto’s geschoten en wát voor foto’s!

 3. Wat fantastisch de uil op de foto. Mijn hobby is fotograferen en ik zou ook zo graag een keer naar een hutje gaan!

 4. Oh, wat een prachtige foto’s! Dat was al het wachten wel waard. Het lijkt me heel bijzonder in zo’n hut te zitten. Inderdaad: dan vergeet je gewoon te eten en te drinken.

 5. Amai die titel deed me het ergste vermoeden!!! Lijkt me wel een waanzinnige ervaring om mee te maken en dan ook nog eens zo’n foto’s als resultaat… Top!

 6. Oh, steenuilen schieten met je fototoestel! Ik dacht even dat je op jacht ging ofzo. Pfff… gelukkig. Je hebt echt mooie foto’s gemaakt. Die knipoog is echt geweldig. Die zou zo op een kaart kunnen. Ik zou ‘m kopen!

 7. Aan de titel van je blogpost dacht ik heel wat anders te gaan lezen. Gelukkig liep het voor de uil en jou goed af, haha.

 8. Dit artikel verdient echt een dikke like. Misschien weet je het wel, maar ik vind uilen echt onwijs tof. Super dat je deze foto’s hebt kunnen maken!

 9. Oh shit ik dacht echt; heb je de uilen nu dood geschoten? Kreeg even andere gedachten met je titel. Maar het zijn mooie plaatjes geworden!

 10. Wat een prachtig dier en idem foto’s. Kan me voorstellen dat je je er helemaal in kunt verliezen. Echt genieten dit soort ‘ontmoetingen’

 11. Ik schrok van de titel maar gelukkig ging het om plaatjes schieten in plaats van die mooie beestjes neerschieten. Goed gelukt hoor, die steenuilen fotograferen!

 12. Kom je mijn blog ook volgen zou ik zeker leuk vinden iedereen is welkom bedankt ik ben nieuw 🙏 🐝🍀🦋

 13. Pingback: Pauze… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.