Opeens heb je het…

… Je wordt schilder!! Nee hoor, niets van waar. Ergens in december schreef ik een blog dat ik een eigen werkplek in huis aan het creëren was. Met alleen wat nieuwe meubels vond ik de kamer nog steeds te kil. Ik besloot na een nachtje slapen de kamer ook een andere kleur te geven. Het witte bureau viel namelijk in het niet tegen een zandkleurige muur. Ik wilde dat twee muren er uit zouden springen dus die moesten bordeauxrood worden. De andere twee muren zouden, net als het bureau en de kast, stralend wit worden. De radiator kon niet achterblijven en moest ook wit geverfd worden. De kamer zou een metamorfose ondergaan maar vervolgens paste de luxaflex, eveneens zandkleurig, weer niet bij de rest van de kamer. Dus ook die werd weg gehaald en er kwam een prachtig nieuw rolgordijn voor terug.

In de kerstperiode was ik vrij en besloot mij bezig te houden met het schilderwerk. Ik beschik wel over een timmermansoog, maar helaas niet over een “vaste hand”. Ik riep vriendlief er bij en samen hebben we de kamer afgeplakt. Ik kwam er achter dat dit een tijdrovende rotklus was. Maar het zou mij daarna wel een hoop ander werk besparen.

De vrouw van de Gamma, dat zeg ik, Gamma, vertelde mij dat ik de muur waarschijnlijk twee keer moest schilderen voor de kleur dekkend zou zijn. Rood schijnt namelijk een erg lastige kleur te zijn. Dit had ze niet gelogen. De eerste keer was de muur niet rood, maar roze. Hoewel ik dit verwacht had, was het effect toch wel erg schokkend. Dit komt noooooit meer goed, dacht ik. Dat wordt een schilder inhuren!! De tweede keer schilderen was hij donker roze en zagen we alle strepen, vegen en banen van de eerste keer er doorheen. Want, zo neurotisch als ik ben moest ik namelijk overal aanzitten, vlekjes wegstippen, banen van links naar rechts en boven naar beneden uitrollen. Het enige patroon dat zichtbaar was, was chaos. Jammer, dat moest dus nog een derde keer. Schilderen is een vak apart.

Van mijn oom kreeg ik een paar tips en sloot hierna de neuroot in mij op. Ik ging systematischer te werk en warempel het hielp. Een derde keer schilderen maakte de kleur donkerder maar de patronen van de voorgaande keren waren her en der nog zichtbaar. Een vierde keer (en een tweede pot verf verder) begon het er echter al op te lijken. Ik kreeg weer hoop dat ik het toch zelf kon doen en die “echte schilder” overbodig was.  Als finishing touch schilderde ik de muur nog één maal. Na het drogen had de muur de kleur die hij hebben moest en was hij streep loos en veeg vrij.  IMG_0103kopie

De twee aangrenzende muren moesten nu nog wit geschilderd worden. Met grote zorgvuldigheid had ik de rode muur afgeplakt en met een nog grotere zorgvuldigheid hanteerde ik de kwast en roller. Ik wilde er niet aan denken om die rode muur nog een zesde keer te moeten doen… De witte verf kreeg ik met gemak op de (juiste) muur en na elke muur twee keer gedaan te hebben (in plaats van vijf keer) zat mijn klus er op.

De kale vloer heb ik opgevuld met een schapenvacht. Aan de rode muur moeten nog drie witte fotolijsten met sportfoto’s van eigen hand komen te hangen. Ik heb al twee mooie platen uitgekozen. Nu nummer drie nog. Aan de witte muur moet het logo van uitvaartfotografie Hamar komen te hangen. Ik ben er alleen nog niet over uit of ik dit op canvas laat drukken of dat hier ook een fotolijst voor moet komen.

Leuk om er achter te komen dat je soms meer kunt dan jezelf denkt en die irritante pietje-precies- genen heb ik dus duidelijk van mijn vader geërfd…

Een kleine impressie...

Een kleine impressie…

35 gedachtes over “Opeens heb je het…

 1. En nu moet je er vooral nooit meer aan denken om nog ooit over dat rood een andere kleur te verven, ik spreek uit ervaring, dat blijft er dus doorkomen !
  Maar waarom zou je daaraan denken, het is echt MOOI !

  • Als het ooit een ander kleurtje zou moeten krijgen, dan huur ik wel een schilder in!! Je moet er toch niet aan denken om deze muur weer wit te maken? Hihi.

 2. Heel geslaagd!
  Als er een klus is waar ik een gloeiende hekel aan heb is het schilderen. Dat is een gave, geloof mij…en ik bezit die niet. Behalve om mijn eigen volledig onder te kliederen, daar ben ik goed in. Als hier muren moeten geschilderd worden laat ik een vakman komen, dat is maar eens om de twintig jaar en zo komt het goedkoper uit dan liters en liters verf te kopen 🙂 Heel goed gedaan Deborah, het mag gezien zijn en ik prijs je engelengeduld 😉

 3. Nou ja, dat is toch hartstikke goed gelukt! Met een heel mooi resultaat! Als je wilt kun je echt meer dan je denkt. Zo heb ik (25 jaar geleden ongeveer …) samen met manlief ons hele huis verbouwd. Ik deed weliswaar de kleine klusjes als de geverfde cementmuren afbikken, behang afhalen, schuren en plamuren, maar ik deed het toch maar mooi 🙂

 4. het ziet er goed uit, Deborah
  Maar als je 5 lagen nodig hebt om een afdoende resultaat te bekomen, verdenk ik de verf van mindere kwaliteit…

 5. Haha, ik ken dat zo pietje precies zijn. Bij schilderen moet je dat niet teveel doen, anders komt er niets van terecht 🙂 Maar blij dat ik weet dat rood zo lastig is. Ik kies andere kleuren 😀

 6. Ziet er heel netjes uit. Die muur lijkt wel een beetje op de kleur muur die ik heb. Ik heb er ook zeker 3x overheen moeten schilderen.

 7. jaja, dat is nog een hoop werk hoor! Goed voorbereid, dat ben je, en dan kan er weinig meer mis gaan! En eenmaal ingericht en alles, zal het er prima opstaan!

 8. Mooi geworden. Ik mis op slag mijn bordeauxrode muur (met vegen en vlekjes, ben nogal makkelijk uitgevallen)

 9. Dapper hoor, zoveel kluswerk. Maar het zal er zeker perfect uitzien nu. Want dat is dan weer het voordeel van pietjes precies.

  Ik heb overigens (zo te zien) dezelfde kleur rood gebruikt. Alleen had ik voordien een donkergrijze grondlaag aangebracht. Dan hoef je er minder vaak met rood overheen. Maar evengoed lukte het mij niet met twee verfbeurten. Inderdaad, rood is niet alleen in de politiek opstandig 🙂

 10. Geen rood dus, bedankt voor de tip ;-). Ik heb al gemerkt dat het eerst altijd schrikken is en dat de laag erna altijd beter resultaat geeft, maar zo erg als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Maar het mag gezegd worden: heel mooi resultaat.

 11. Heel mooi! Hou ook zelf, en bij ons is het ook zo geschilder, één muur in een accentkleur en de rest stralend wit! Een mooi contrast.

  Prachtig gedaan, Deborah!!!

  • Al een aantal weken bedacht ik mij om er een blogje aan te wijden. Maar ook dat is er niet van gekomen. Ben erg druk geweest. Veel fotoreportages, druk op te zaak en een bezoek aan Rome. Ik hoop snel weer wat ruimte te hebben voor wat schrijfsels.

   Bedankt voor je belangstelling. Erg leuk!!

 12. Dat (zowel de fotoreportages als Rome) klinkt behalve druk, ook erg interessant. Lijkt me leuk om daar wat van terug te lezen. Maar ‘druk’ is begrijpelijk.
  Ik wacht rustig, geïnteresseerd, af.

 13. Hey Hans…
  Ik loop een beetje achter met schrijven. Zal snel weer eens wat plaatsen en moet ook hoog nodig weer bij gaan lezen.
  Alles goed verder?

Reacties zijn gesloten.