Wij mogen gezien worden…

“Wat vind je er van?” Vraag ik vriendlief terwijl ik voor hem door de kamer paradeer. “Je gaat mij toch niet vertellen dat je dat allemaal aan gaat trekken?” “Hoezo?? Vind je het niet mooi dan??” “Kun je dan op zijn minst drie van die dingen uitzetten?” Ik frons mijn wenkbrauwen zo dat ze elkaar bijna raken. “Wil je dat ik voor mijn sokken gereden wordt op die dijk?”

Ik stop met lopen en kijk vriendlief bedenkelijk aan. Ik heb een reflecterend hesje aan waar rode LED-lampjes op zijn aangebracht. Om elke arm en been draag ik een reflecterende band waar eveneens LED-verlichting op zit. Maar dat in tegenstelling tot het hesje hysterisch staat te knipperen.

“Als je zo in het donker over straat gaat denken ze op zijn minst dat er een alien geland is, of een hoerentent geopend is. Alhoewel… Het is Heerjansdam he?! Dan zullen ze vast voor de eerste optie kiezen!” “Laat ze dat maar denken, dan stoppen de auto’s in ieder geval of ze maken rechts om keert en kan ik met mijn paardje rustig over de dijk wandelen zonder omver gereden te worden.”

De volgende dag neem ik alle verlichting mee naar stal voor een wandeling in het donker. We gaan de nieuw aangeschafte spullen eens in de praktijk testen. Hesje om en de verlichting aan. Armen en benen voorzien van de reflecterende banden met de lichtjes op standje hysterisch. Zelfs het paard word omgehangen met reflecterende bandages. Oké, toegegeven, het is even wennen met al dat rode licht dat we nu uitstralen. Ik voel mij eerlijk gezegd ook wel een beetje voor “aap” lopen.

We zijn de dijk nog niet op of ik hoor achter mij: “Jingle Bells, Jingle Bells… Leuke outfit dame!!” Een hardloper die, zelf onzichtbaar in het donker, mij passeert. Haha, heel leuk!! Ik roep hem na dat wij in ieder geval niet zo makkelijk over het hoofd gezien kunnen worden. Dan komt mijn eerste test object de hoek om janken. De bestuurder ziet een chaos van rode lampjes op zich afkomen en gaat vol in de remmen. Hij staat bijna stil als wij hem passeren op het smalle stukje dijk waar gerust 80 km/ph gereden wordt. Helaas is het ook deze onverlichte dijk waar wij, ruiters, overheen moeten als we naar één van de maneges rijden voor een paardrijles of de polder in gaan voor een buitenrit.

Ik bedank de bestuurder en loop door. Als we eenmaal het dijkje uit zijn begin ik er lol in te krijgen. We zoeken een stukje gras op waar we alle twee veilig staan. Paardje kan lekker grazen en ik zie van links en van rechts al het verkeer aankomen. Brommers, scooters en auto’s… Ze remmen allemaal af. Ze snappen blijkbaar niet wat ze zien. Rode zwevende lampjes die ook nog eens bewegen… Fietsers die voorbijkomen maken er grapjes over en wandelaars stoppen om een praatje te maken. Het is hilarisch om te zien hoe andere weggebruikers hierop reageren. Mijn missie is geslaagd.

De andere dames op stal grappen de eerste week nog wat over onze nieuwe outfit. Maar al snel zijn ze overstag en zien ze de veiligheid er ook van in. Als we na een tijdje met zijn drietjes inclusief onze paardjes over de dijk naar de manege wandelen, krijgen we het éne “compliment” na het andere over onze zichtbaarheid.

Kijk, daar kun je mee thuis komen!!

43 gedachtes over “Wij mogen gezien worden…

 1. Dat zal wel zijn,…..ik vind dat een GEWELDIG initiatief, want je ziet voetgangers en fietsers heel slecht in het donker,…….

 2. Jingle Bells….goed gevonden van die loper 🙂 Veel beter dat er (onschuldige)grapjes over je gemaakt worden tijdens je leven dan dat ze moeten vertellen wat een zalig mens je was tijdens je leven. Veiligheid voor alles!

 3. Laat ze maar lachen, veiligheid staat voorop, alleen loop je het risico als een wandelende kerstboom beschouwd te worden in deze donkere periode. Misschien is dat een goede tip voor mij, ik wil al zolang gekleurde knipperende lichtjes in onze boom. 🙂

 4. Hahaha, lekker humoristisch geschreven! En verder lekker lak aan het commentaar hebben, ja. Beter een rennende kerstboom dan een platte. Of zoiets 🙂

 5. Geweldig, ik moest echt even lachen bij de beschrijven. Ik vind het wel heel slim overigens, gezien worden is écht heel belangrijk en dan kan je beter een lampje teveel hebben en voor “kerstboom” lopen dan wanneer je een lampje te weinig draagt en je niet goed zichbaar bent, met alle gevolgen van dien ;).

 6. Veiligheid gaat voor alles! Ik kom ’s ochtends vaak een hardloper tegen die ook allerlei toeters en bellen op zich heeft maar daardoor wel goed te zien is. De eerste keer schrok ik me kapot maar nu weet ik het en kijk ik er niet meer raar van op…

 7. Heel belangrijk! En ook nog eens leuk geschreven.
  Ik ben nog op zoek naar zo’n reflecterend vest met lampjes er in voor het hardlopen. Die armdingen zijn helaas waardeloos buiten de bebouwde kom. Tips?

  • Dank je wel 🙂
   Je zou eens moeten kijken op agradi.nl Daar heb ik hem gekocht. Armbandjes zijn ook vanaf een afstand heel goed te zien. Het hesje weegt niks. Je kunt hem ook dmv klittenband aan de zijkant stellen. Dus met een dikke jas of alleen een t-shirtje, hij past altijd.

   • Bedankt voor de link. Die zocht ik inderdaad. Helaas tijdelijk niet leefbaar, maar ik kom er wel.
    Welke armband heb jij die ook van afstand heel goed te zien is? Ik had namelijk van die hardlooparmbanden, maar die zijn echt tien keer niks.

    • Oh jammer. Maar misschien verkopen ze die hesjes ook bij andere (paarden)winkels? Ook bij Agradi heb ik die kleine banden gekocht. Waarschijnlijk zullen ze minder fel knipperen als ze wat ouder zijn. De hardloopband die ik eerst gebruikte is nl. ook niet meer zo heel sterk

 8. Heel goed. Het is ongelooflijk hoe slecht zichtbaar mensen soms de weg opgaan, of het nou op een paard, fiets of wat dan ook is. Liever teveel lampjes dan te weinig en het staat nog vrolijk ook 😀

 9. Geweldig, maar het heeft zijn doel niet gemist. Rechtover ons is enkele gras en bomenen tijdens deze periode zie je vaak rode flikkerlichtjes die zich verplaatsen. Het zij. Honden met een lichtje aan, en ook dit mist zijn doel uiteindelijk niet.

 10. Joh, wat grappig. Ik kan me die verwarring van die scooterrijders en fietsers wel voorstellen. Ik snap ook dat jullie daar veel lol om hebben. Het moet inderdaad een aliëngevoel gegeven hebben. Of een wereldoorlog tussen vuurvliegjes. Volgende keer nog meer lichtjes? 🙂
  Ik heb het hele stuk met één grote grijns op mijn b…ehhhh gezicht gezeten.

 11. Hallo Deborah, ik kom hier via Plato. 🙂
  Ik kan alleen maar beamen dat het heel verstandig is om jezelf én je paard zo zichtbaar te maken. Wij doen ook altijd hesjes aan en de paarden reflecterende bandjes (om de benen en speciale voor aan de teugels) als we met de les een maanrit gaan maken. IJs en weder dienende gaan we dat maandagavond weer doen.
  En de mensen wennen er vanzelf aan, dat is alleen maar goed. 🙂

  • Welkom op mijn blog 🙂 Op dit moment schrijf ik wat minder. Maar hoop je vaker te mogen zien!
   De bewoners en honden uitlatende mensen in de buurt wennen er inderdaad snel aan. Hopelijk volgen ze ons voorbeeld!

 12. Safety first!! Ik heb momenteel geen fiets omdat die gestolen is, maar als ik terug één heb ga ik mij ook wel een hoop fluo en lichtjes aanschaffen om zichtbaarder te zijn. Met gewone fietslichten ben je al niet zo héél zichtbaar vind ik. En zeker met te paardrijden is het goed om goed zichtbaar te zijn!

  • Fietsers zijn, zeker als het een beetje regent, inderdaad ook erg slecht te zien.
   Bij ons zijn ze er inmiddels aan gewend dat we met die knipperende hesjes en bandjes rond lopen. 🙂

Reacties zijn gesloten.