Alleen voor vroege vogels…

Mijn “gezonde gewoontes” gaan nu zo goed, dat het ook tijd werd om mijn sportactiviteiten meer ruimte te geven en deze ook daadwerkelijk in te plannen. Zeker het hardlopen heeft de laatste tijd te lijden onder mijn gemakzucht. Twee keer rennen in de week lukt prima. Maar drie of vier keer?Earlybird, vroeg hardlopen, ochtendrun Om dit toch te bereiken moest ik de knoop doorhakken. Juni werd de maand om echt in actie te komen. Daarom ging om 05.55 uur mijn wekker voor mijn aller eerste echte ochtend run ever… Een kwartiertje later stond ik buiten, mij heel even af te vragen of dit wel zo’n goed plan was. Ik had immers ook nog gewoon 1,5 uur in mijn bed kunnen blijven liggen. Maar, de zon scheen. De vogeltjes floten. En ik wil een betere conditie. Dus begon ik met mijn uitgebreide warming-up.

Mijn eerste ochtendrun zou niet langer dan 3.5 km worden. Want “hardlopers zijn doodlopers”, dus hield ik het op een verkenningsrondje. Kijken hoe ik, in de ruimste zin van het woord, hier mee om zou gaan. Tegen welke obstakels in aan zou lopen. Kleding is bijvoorbeeld al zoiets. Vanuit mijn warme bedje de koele ochtendlucht in zou er voor kunnen zorgen dat ik mijzelf nog strammer en stijver zou voelen. Een jasje was daarom wel op zijn plaats. Direct na mijn warming up had ik al spijt van mijn keuze.

Earlybird, vroeg hardlopen, ochtendrunMuziek had ik expres thuisgelaten zodat ik niet in mijn eigen bubbel zou lopen. Ik wilde zelf ervaren hoe het is wanneer de wereld om mij heen ontwaakt terwijl ik daar doorheen ren. Feitelijk had ik hier nog iets vroeger mijn bed voor uit gemoeten. De zonsopkomst tegemoet lopen bijvoorbeeld. Maar toch was er nog geen hond op straat. De ochtendlucht voelde heerlijk en werkte als een verkwikkende douche. Ik snapte niet waarom ik dit niet eerder had ondernomen. Want hoe lekker mijn warme bedje ook is… Deze run, in de stille vroege ochtend, was net zo lekker!! Sterker nog, ik had mijzelf ingesteld op dit rondje rennen dat ik het niet eens erg vond toen mijn wekker zo vroeg af ging. In tegenstelling tot vriendlief, die mij voor gek verklaarde.

Omdat het zo goed bevallen is, heb ik besloten om minimaal 1 keer in de week de wekker 1.5 uur vroeger dan gebruikelijk af te laten gaan en deze tijd te benutten voor een earlybird rondje hardlopen. Inmiddels heb ik er al vijfEarybird rondje hardlopen, ochtendrun ochtendruns opzitten. Heb ik mijn afstand van 3,5 naar 5 km verlegt en gaat mijn wekker zelfs nog een half uur eerder dan voorheen. In tegenstelling tot wat ik altijd dacht is het heerlijk om zo je dag te starten. Na het rennen volgt een douche, lekker bakkie koffie en mijn ontbijt. Zodra ik op de zaak ben hoef ik niet eerst nog op te starten want dan heb ik er al ruim drie uur opzitten. Het werkt verslavend en ik ben aan het overwegen om mijn training van drie keer hardlopen naar vier keer hardlopen in de week aan te passen. Dan kan ik mooi twee keer in de ochtend rennen.

Voor de hardlopers onder ons, lopen jullie ook wel eens in de vroege ochtenduren?

31 gedachtes over “Alleen voor vroege vogels…

 1. Hoi Deborah,

  Heerlijk geschreven weer. Ik heb het toevallig vorige week een keer geprobeerd. Ik was vroeg wakker en kon niet meer slapen. Ik moest om 8u de groep op een had nog een uur. Ik ben toen ook gaan rennen. Heerlijk bij ons het bos in. Hondjes mee! Je bent de dag dan al goed begonnen. Je hebt al iets ondernomen en dat voelt heerlijk. Helaas is het voor nu bij die ene keer gebleven, maar daar moet wel verandering in komen 😉

  Liefs x

  • Hey Ilse.
   Wat leuk om wat van je te lezen op mijn blog. Ik ben wel een beetje jaloers op je.. Jij hebt gewoon een bos achter je huis haha. Kan het je zeker aanraden om vaker te doen. Net wat je zegt, je hebt verder geen last meer van opstartproblemen en kunt direct door. 🙂
   X

 2. Wauw! Knap.
  Ik ren/sport nu 3x per week. Maar om mijn wekker 2 uur eerder te zetten als ik een dagdienst heb…. Dan moet ik 03:30u op… Dat gaat mij iets te ver. Haha
  Maar de ochtend runs zijn echt wel heel lekker!

  • Wij hebben bij ons op de zaak (tot nu toe) een flexibel rooster. Dat betekend dat je tussen 8 uur en 09.30 uur (zo uit mijn hoofd) kunt beginnen. Als ik in de ochtend ren start mijn werkdag om 09.00 uur. Dus daarvoor heb ik dan voldoende tijd om mij niet te hoeven haasten. 😀

 3. Ik loop altijd ’s ochtends! Dat vind ik echt veel lekkerder dan ’s avonds. Maar ik ben toch al uit mezelf om half zes/zes uur wakker dus zo moeilijk is het niet voor me 😉

  • Tot voor kort liep ik ’s avonds altijd het lekkerste. Maar dan had ik alleen de middag om dat hiermee te vergelijken. Inmiddels weet ik dat ik ’s avonds minder tijd nodig heb om mijn spieren op te warmen maar dat ik in de ochtend het lekkerste loop.

 4. Ik ben geen hardlopende vroege vogel, ueberhaupt geen vroege vogel, dus ik kan je vraag niet beantwoorden. Maar jouw enthousiasme klinkt als een klok. Moet wel heel goed en fijn voor je zijn 🙂

 5. Goed bezig, ik ben een avondmens kan er moeilijk uitkomen. En rennen is sowieso mijn ding niet. Maar hoor van mensen die het regelmatig doen dat het echt verslavend is. Ik hou het maar op fietsen iedere dag, ook verslavend trouwens.

 6. Wat een goede gewoonte heb je ervan gemaakt! Ik ben een avondmens en weet niet of vroeg opstaan voor mij weggelegd is. Maar sporten voordat je gaat werken, ik hoor vaak dat het je enorm veel energie geeft.

 7. Wat tof zeg! Omdat ik al om 7 uur begin met werk en de sportschool om 5 uur al open gaat (heb nog geen abonnement trouwens) bedacht ik me laatst om als ik weer ga sporten gewoon om 5 uur bij de sportschool te staan en daarna meteen door naar mijn werk. Maar om 4 uur mijn bed uit… Ik denk niet dat ik zo sterk ben als jij Haha. Dus bedacht ik me toch dat het misschien beter is om gewoon na het werk te gaan sporten. Maar nu ik dit dan weer lees. .. zodra dat abonnement binnen is ga ik t toch eens proberen zo vroeg 😉

  • Weet je wat ook een pluspunt is van vroeg sporten?? Je hebt na je werk geen “verplichting” meer. Je hebt meer tijd om je avond te besteden. Dat voelt voor mij soms ook als een cadeautje. Juist omdat alles “moet” en omdat ik zoveel “wil”. Een tip voor je, mocht je vroeg willen gaan sporten: Zorg dat alles de avond ervoor al klaar ligt. Zodat je direct uit je bed door kunt.
   Vroeg opstaan is soms al een hele klus. Zorg daarom dat de eerste paar keer dat je gaat je jezelf niet over de kop werkt. Dat was de reden waarom ik de eerste twee/drie keer koos voor 3.5 en 4 km lopen. En geef jezelf vooral de tijd om er aan te wennen. Een gewoonte moet er inslijten. Ook gezonde gewoontes 😉
   Succes iig!! en laat vooral weten hoe het je is bevallen 😀

   • Je hebt helemaal gelijk! Ik sta elke dag om 5 uur op en was daar al vrij snel aan gewend. Ben wel benieuwd wat er gebeurt met mijn lichaam en gemoedstoestand als ik nog een uur eerder op zou staan voor het sporten…

 8. Wat heerlijk!
  Ik ben geen hardlopen, maar hou wel erg van de vroege ochtend. Juist dat het nog zo rustig en stil is om je heen.

  • Het is net of de nacht alle stress en drukte heeft uitgewist van de dag ervoor. Het is zo lekker om daar doorheen te lopen. Er blijft na iedere run iets van die sereniteit in mij hangen… Alleen daarom zou het al goed zijn he?!
   Ik vraag mij alleen wel af hoe ik hier tegenaan kijk wanneer het echt nog donker is haha. Maar daar hoef ik voorlopig nog even niet aan te denken.

 9. Als ik vrij ben loop ik ook vaak s ochtends. Ik ben een echt ochtendmens en mensen vinden het ook moeilijk te begrijpen dat ik op mijn vrije dag zo vroeg uit bed ga :p maar het is heerlijk! Alleen voor een dag werken vind ik het wel wat veel. Heb get nog nooit geprobeerd, dus wie weet komt dat nog eens 🙂

  • Haha wat grappig. Ik heb dat juist andersom. Doordeweeks moet ik er toch uit voor mijn werk. In het weekend vind ik het heerlijk om toe te geven aan mijn andere hobby. Lekker wakker worden zonder wekker 😁

 10. Ik denk dat ik liever in mijn bedje zou blijven, hoewel ik me goed kan voorstellen dat het heerlijk is om zo vroeg te lopen als het nog rustig is.

 11. Oooh, zo heerlijk om ’s morgens vroeg te gaan rennen! En ik ben toch echt geen ochtendmens. Maar ’s avonds ben ik gewoon te moe en als je ’s morgens gaat, heb je de rest van de dag zoveel energie. Jammer genoeg moet ik nu op een gewone werkdag al om 6.15 uur mijn bed uit. Nóg eerder opstaan om te gaan hardlopen red ik echt niet. Zo jammer!

 12. Wauw knap dat je zo vroeg uit je bed geraakt! Uit mijn bed komen is altijd mijn grootste probleem. Motivatie genoeg om te sporten, maar opstaan… dat is iets anders.

  • Knap dat je ook in de winter zo vroeg de deur al uit gaat. Dat is mij dus niet gelukt. Ik wilde minimaal twee keer in de week wandelen (in plaats van hardlopen…) in de ochtend maar dat lukt dus alleen wanneer ik lopend naar mijn werk ga haha.

Reacties zijn gesloten.