Een winterse middag…

Halverwege januari had ik wat moeite om op stal te komen. Naast een aantal geplande afspraken stond met enige regelmaat de A16 muurvast. Gelukkig heb ik nu niet meer de verplichting om iedere dag op stal te zijn. Poownie wordt goed verzorgd. Ondanks dat gaf het mij geen fijn gevoel om hem een hele week niet gezien te hebben. Hoewel de agenda gevuld was met afspraken en administratieve verplichtingen dwong ik mijzelf minimaal een paar uur op stal door te brengen. Achter die computer weg en lekker naar buiten. Nu had ik het geluk dat het buiten prima te doen was. Een mooie blauwe lucht, zonnetje en bijna windstil.

Hier op het Brabantse platteland lijkt het vaak een paar graden kouder. De gure wind in combinatie met de regen van de afgelopen dagen zorgen er voor dat je (poownie in dit geval) snel een virus te pakken hebt. Daarom staat Poownie sinds enige tijd onder dek. Voor mij is dat ideaal. Normaal ben ik een uur bezig om mijn onder de modder en mest zittend paard weer een beetje toonbaar te maken. Nu dus niet. Ik gesp zijn dek af, prop een wortel in zijn bakkes en nog voor hij klaar is met kauwen ben ik klaar met poetsen. Bij wijze van spreken… Als ik uiteindelijk klaar ben met poetsen kan onze wandeling beginnen.

Dat weekend was er voor de verandering geen enkele boer in de buurt aan het werk. Er waren geen fietsers, wandelaars of auto’s. Het enige dat ik hoorde waren de vogels die van boom naar boom vlogen en de ganzen in het land. Verder was het nagenoeg stil. Het was koud, dat wel. Maar ik was gekleed alsof ik een bezoek ging brengen aan Antarctica. Mijn handen gestoken in dikke handschoenen en een sjaal tot over mijn oren. Het zonnetje verwarmde alles dat ik niet kon bedekken. Wat kan ik genieten van dit soort momenten. Terwijl Pony naast mij rustig aan het grasmaaieren was dwaalden mijn gedachtes af. Ik sloot heel even mijn ogen. Poownies gemaal werkte ook nog eens hypnotiserend. Wanneer hij prompt ophoudt met kauwen open ik mijn ogen. Hij stond als aan de grond genageld naar iets te kijken aan de overkant van de sloot. Ik volgde zijn blik en stond vervolgens net zo stil als hem.

Wauw!! Hij zat muisstil op nog geen vier meter bij ons vandaan. Hij hield ons waarschijnlijk al even in de gaten. Ik keek recht in de ogen van een buizerd (gok ik…) Poownie verloor zijn interesse en ging weer grazen. Ik durfde mij niet te bewegen. Bang de vogel weg te jagen. Uiteindelijk besloot hij te verkassen. Hij klapte zijn vleugels open waardoor Poownie geschrokken opzij sprong en van mij naar de vogel keek. Nog een keer WAUW! Hij heeft misschien wel een spanwijdte van meer dan een meter. Zonder moeite en met grote elegantie trok hij zich los uit de modderkluiten en vloog naar een rij bomen een stuk verder bij ons vandaan.

Toen we weer alleen waren hopten we van het ene stukje groen naar het volgende. Staken kriskras de weg over. Het zal er voor omwonende grappig uitgezien hebben. De gemeente heeft enige tijd terug de sloten gebaggerd en de rommel in het gras achtergelaten. Daar zijn wij, bermgrazers, helemaal niet blij mee. Nu moeten we zoeken naar stukjes eetbaar gras om toch ook in poownie’s hobby te voorzien. Als we een uur verder zijn komen we al grazende weer terug op stal. Het was nodig, even de boel de boel laten en er op uit te gaan. Mijn hoofd was weer lekker leeg. Van mij mogen winterse dagen er uitzien als deze heerlijke middag. Veel beter dan het smerige regenachtige weer van de afgelopen dagen.

laan, polder, boom

17 gedachtes over “Een winterse middag…

  • Nadat ik deze gezien had, ben ik gaan zoeken op internet. Het blijkt dat er daar heel veel zitten. Dus ik ga, wanneer het weer iets beter is, een keer met mijn camera op pad om te kijken of ik ze kan fotograferen 🙂 Niet zo ver bij stal vandaan zat vorig jaar een nest. Misschien komen ze wel terug dit voorjaar! Zou prachtig zijn ze te kunnen fotograferen wanneer de jongen leren vliegen haha.

 1. weer erg mooi verhaal, ik voel de rust, heerlijk heel even alleen op de wereld met de dieren om je heen.

 2. Ik ben heerlijk relaxt na het lezen van je stukje, alsof ik erbij was. 🙂
  Hier in de omgeving zie ik ook vaak roofvogels, indrukwekkend om te zien.

 3. Wat een magisch gevoel is dat inderdaad zo oog in oog met zo’n pracht vogel te staan. Heb het een keer gehad in onze vorige woonplaats; ook ongelofelijk indrukwekkend.
  Poownie zal ook blij zijn geweest met je bezoek, toch wat vaker tijd voor maken hoor 😉
  X

  • Bijzonder he… Ik wist tot voor kort niet eens dat er zoveel van deze vogels bij ons te spotten waren. Met beter weer ga ik met mijn camera op pad. Verdekt opgesteld haha.
   Zo heb ik gisteren ook weer heerlijk genoten van een middag op stal. Iedereen was carnaval vieren dus het was heel rustig. Dan kom ik weer helemaal “zen” thuis haha.
   X

   • En dan heb je de volgende keer de camera bij en dan zie je er geen 😉
    Als ik merk dat mijn energie onrustig wordt, ga ik met mijn honden op pad. Nu is het met een jonge hond die van muizenhol naar muizenhol wilt springen niet altijd relaxed haha….Maar ik begrijp helemaal hoe jij dan ‘zen’ kan worden 🙂

Reacties zijn gesloten.