Vroege vogels…

Een groot gedeelte van de dag zou ik mij stil moeten houden. Met stil houden bedoel ik: niet praten, niet druk doen en vooral geen onverwachte bewegingen maken. Want dat zou ze wel eens af kunnen schrikken. Een hele uitdaging voor mij want zelfs in mijn slaap ben ik geregeld heel druk. Maar, als je iets graag wilt moet je er wat voor over hebben. Al zeker 1.5 jaar staat er een puntje op mijn photo-bucket-list waar ik pas een paar weken terug echt werk van heb gemaakt. Ik wil heel graag vogeltjes fotograferen. En dan bedoel ik niet zomaar een plaatje van een vogel. Maar portretten van (het liefst kleine) vogels. Beeldvullend. Uiteraard in hun eigen omgeving.

Met een park en polder als achtertuin heb ik verschillende soorten vogels voor het uitkiezen. Ik kwam er al snel achter dat er heel veel voorbereiding en doorzettingsvermogen bij kwam kijken om dicht bij deze vogels te kunnen komen. Ik joeg de dieren enkel voor mij uit in plaats van ze in hun eigen doen en laten op de plaat te zetten. Sommige natuurfotografen zijn wel een jaar bezig om zich te verdiepen in hun project. Om één met de natuur te worden zodat er niks verstoord zou worden. Want dat is natuurlijk het laatste wat we willen. De dieren en rust verstoren enkel voor een mooie plaat. Maar sjeez, waar ging ik die tijd vandaan halen?

Gelukkig kan het ook anders. Oom B. eveneens hobbyfotograaf en ik huurden een dag lang, een vogel-hut. Het grote voordeel van een hut is dat de vogels zich niet bewust zijn van onze aanwezigheid, of ze zijn zo vriendelijk om in ieder geval te doen alsof. Zo krijgen we de kans heel dicht bij te komen en ze te fotograferen in hun eigen, al dan niet gecreëerde, omgeving. Zonder ze verder te storen tijdens het badderen, eten, vechten of wat vogels allemaal nog meer doen in hun vrije tijd.

Vorige week was het dus zo ver. Al heel vroeg in de ochtend reden we naar de hut. Voor ons bevonden zicht een twee tal waterpartijen, boomtakken, wilgenschuttingen, gras en diverse soorten struiken. Tussen dit en ons enkel de (geblindeerde) ramen van het hutje. Hier moest ik mij dus stil houden. De natuur is niet te sturen dus ik moest gewoon geduldig wachten op dat wat zich voor mijn neus zou laten zien. Het feest begon al voor we goed en wel geïnstalleerd waren. Ik had niet eens tijd om druk te doen of te praten. Of koffie te drinken. Er waren zoveel verschillende soorten, kleuren en formaten vogels. Ik kon mijn geluk niet op toen zelfs de ijsvogel zich vier keer liet zien. Als klap op de vuurpijl was daar ook nog heel even de sperwer.

We hebben echt genoten van deze bijzondere dag! Wanneer alles in bloei staat komen we zeker nog eens terug. Hieronder een zeer kleine selectie van de veel te veel geschoten platen.

Ijsvogel, Kingfisher op takSperwer Bonte specht op boomVinkje op takVlaamse gaaiIJsvogel met vis in bek.

 

***

33 gedachtes over “Vroege vogels…

 1. Oohh wat een mooie platen. Knap hoor zulke prachtige foto’s en ik begrijp dat het een hele voorbereiding en opgave is geweest voor je. De ijsvogel met vis vind ik helemaal mooi. Super.

 2. Heej Boor en weer mooi geschreven. Samen heel wat vogels boor de lens gehad en mooie platen afgedrukt. Je kan dus wel heel rustig en stil zijn. De volgende keer ga ik graag weer mee.

  Groet oom B😎

  • Ja we hebben een mooie dag gehad!! Ben er nog steeds erg blij mee. Leuk dat jij het ook zo ervaar. Heb nog een andere mooie locatie gevonden. Met uilen!! Is helaas maar vier maanden per jaar open en nu al volgeboekt 😱 Maar ik houd de site in de gaten!!

 3. Wat een prachtige en rustgevende foto’s! Zelf woon ik ook in de polder en hoor ik mijn moeder regelmatig zeggen; wat fijn dat ik de vogels zo in de tuin op de foto kan zetten. En dat is een geluk. (ze fotografeert ook super graag vogels overigens, net als jij) Wel gaan we er vaak ook op uit om wat moois te spotten en heeft mijn moeder zelfs een tentje gekocht voor de ‘lastigere’ vogels. En het resultaat mag er dan gelukkig ook wezen. Net als jouw foto’s, heel erg mooi!

  • Oh wat tof, een eigen vogel-tentje. Dat zou hier in de polder ook erg handig zijn! Ik zag laatst een drijvende fototent zodat je dichter bij watervogels kunt komen. Maar dat is nogal aan de prijs 🙈
   Dank je wel voor je leuke reactie!!

 4. Prachtig Deborah! Hier vlakbij staan her en der van die kleine vogelspot-huisjes op palen..heb er eigenlijk nog nooit iemand in gezien…terwijl ik zoveel mooie vogels regelmatig voorbij zie vliegen.

 5. Pingback: Fotograferen maakt zen… | Deborah Hamar

 6. Wowwww hoe mooi zijn die! De ijsvogels en de specht zijn mijn favorieten. Schitterende kleuren en loeischerp (dat zijn ze allemaal trouwens).

  • Dank je wel Tink!! Vorige week zijn we naar een andere hut geweest waar we roofvogels hebben mogen fotograferen. Ook zo’n mooie belevenis. Foto’s hiervan zijn te vinden op mijn instagram (deborah_hamar)

 7. Pingback: Zomaar een half jaar verder… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.