In de tussentijd: Binnen de lijntjes…

Met het opruimen van mijn werkplek, enige tijd geleden, had ik ze al bijna weggegooid. Ik deed er toch niet zo heel veel mee. Twee kleurboeken, een setje potloden en een map met stiften. Maar de krent in mij vond dat toch wel wat zonde dus gingen ze in een doos met de gedachte: misschien leuk voor ooit. 

Ik was mijn kleurboeken alweer helemaal vergeten tot ik op Pinterest, die ik in tijden van Corona weer heropend heb want verveling, een aantal waanzinnig mooie platen voorbij zag komen. De combinatie van kleuren en patronen die in elkaar overliepen deed mij gehypnotiseerd naar mn scherm staren. Ik bedacht mij geen moment. De tijd van ooit is nu gekomen. 

Het was even zoeken en uiteindelijk vond ik de doos achter het schot op zolder. Een mooie manier om deze lethargische periode door te komen. Iedere dag een momentje van zen en bewustwording in combinatie met al die mooie kleuren…. 

Het kleurboek is nagenoeg leeg. Hier en daar had ik ooit al een begin gemaakt maar was er blijkbaar vrij snel weer mee gestopt. Ik vind een simpele plaat en trek een aantal stiften uit de verpakking. Enthousiast begin ik wat strepen te trekken. Nadat de eerste kleuren op papier staan vraag ik mij af what the fack ik aan het doen ben. Ik bedoel, het lukt mij niet eens om normaal binnen de lijntjes te kleuren. De neuroot in mij besluit toch wel eerst ff al die blaadjes groen te kalken. 

Het boek wordt tig keer gedraaid want normaal van links naar echts werken kan ik (blijkbaar) niet. Dus ik schilder van boven naar beneden en van rechts naar links om dan van linksonder naar rechtsboven verder te gaan. Het ziet er een beetje ongestructureerd uit. En dat is het ook. Maar ach, wie ziet dat nu, in deze quarantaine periode? Ik draai het boek weer een kwartslag om de laatste blaadjes in te kleuren. Mijn vingers en handen zijn in ieder geval schoon. Toch nog iets geleerd van mijn knutselmiddagen op de lagere school. 

Na een paar minuten ben ik de blaadjes en bloemen met stiften eigenlijk alweer zat. Ik zoek iets nieuws uit en pak de potloden er bij. Fout gedacht. Na de eerste drie krassen merk ik het al. Dit zijn van die goedkope crisis dingen. Ik snap nu ook wel waarom ik eerdere kleurplaten maar voor een kwart heb afgemaakt. Ik rot die potloden weer in hun etui en graai naar de stiften. Nieuwe bladzijde, nieuwe kleurtjes… Niet bepaald een rustgevend werkje dit!

Vroeger had ik nooit last van kramp in mijn vingers. Ik kliederde schrift na schrift vol en schreef brieven naar penvriendinnen waar geen einde aan kwam. Nu heb ik na vijf minuten al zo’n kramp in mijn handen dat ik besluit eerst maar eens een pauze in te lassen. Tijd voor koffie.

Inmiddels zijn we twee weken verder. Mijn stiften zijn voor de helft opgebruikt en het kleurboek is wat meer gevuld. Met neurotisch ingekleurde platen, dat dan weer wel. Ook heb ik mijn aquarelpotloden teruggevonden. Die ga ik van de week uitproberen. Zennn word ik er niet van en rustgevend is het ook niet bepaald. Maar een prima tijdverdrijf is het wel. Zeker nu we nog een weekje of wat “Coronona tijd” te gaan hebben…

 

Kleurboek voor volwassene

 

ps: niet alle kleurplaten hierboven zijn door mijzelf ingekleurd hoor 🙂

19 gedachtes over “In de tussentijd: Binnen de lijntjes…

 1. ik heb ook een tijdje gekleurd maar weer mee gestopt want werd er niet bepaald zen van haha. degene die ik wel afgemaakt heb was ik wel trots op 😀

 2. Ik heb te weinig geduld om te kleuren maar ik houd er wel van om te tekenen. Gewoon uit de losse pols, ver van perfect, geen planning, gewoon wat in me opkomt. Daar kan ik enorm van tot rust komen.

 3. Kleuren heb ik geen zin in, maar ik kan mij voorstellen dat je daar ontspanning in vind. Heb gisteren toevallig bij de Action een bulletjournal gekocht. Een beetje kunnen tekenen is wel handig, maar ook dat kan ik niet. Ik weet niet of het wat wordt met mijn bulletjournal.

 4. Ik haak gewoon zoals altijd voor stichting Still en omdat ik vrijwel de deur niet uit kom en de wol opraakte krijg ik het van medehaaksters aangerijkt.Binnen de lijntjes blijven daar hebben veel mensen last van op het moment😉

 5. het fijne van kleuren is dat het redelijk snel gaat…ik speel graag met kleuren als ik quilt, brei of haak, maar dat duurt allemaal zo lang. Het nadeel van zo’n kleurplaat vind ik dan wel weer dat je er niks mee kan…op de muur prikken…

 6. Wat leuk dat je er toch nog wat aan heb gehad. Ik vind potloden en stiften echt verschrikkelijk haha. Doe liever alles op de ipad.

 7. Geweldig, natuurlijk perfectie werk want eenmaal uit het lijntje, dan is het eenigzinds verknald… inderdaad al die combinatie kleuren heel facineeren..
  Na dit misschien een idee om te gaan schilderen hele uitdaging, en tijdrovend . proberen waard😉😉

 8. Ik kleur best wel vaak maar dan samen met mijn kinderen. Voor mezelf is dit geen bezigheid om te ontspannen dan ga ik liever yoga doen of mediteren.

 9. Ik vind dit ook altijd wel een leuk bezigheidje! Ook al is het niet heel rustgevend, je kan wel lekker even je gedachten verzetten.

 10. Ik heb 4 jaar terug twee van deze boeken gekocht en ze liggen nog steeds onderin de kast. Hartstikke zonde, eigenlijk. Ik denk… Dat ik er misschien deze week een pagina uit ga proberen. Bedankt voor je inspiratie!

 11. Haha, leuk dit! Voor jou werkt het niet helemaal hetzelfde als voor mij;). Wel leuk om te lezen. En oefening baart kunst hoor, die zere handen gaan op een gegeven moment echt over. Kwestie van heel veel kleuren:).

 12. Pingback: In 2020… | Deborah Hamar

 13. ‘Zeker nu we nog een weekje of wat “Coronona tijd” te gaan hebben…’ Little did we know… Leuk om dit blog nu even alsnog te lezen! Ik vind kleuren (vooral mandala’s maken en inkleuren) heerlijk! Maar inderdaad: je moet wel goeie materialen hebben….

Reacties zijn gesloten.