What Sup: H-Veld G-dam… 

Jacoba, dochter van Holland is een historische roman van Simone van der Vlugt. Na het lezen had ik er weer een verfrissende geschiedenisles opzitten. Zoals dat gaat bij het lezen van historisch romans, moest ik weten hoe het zat met bepaalde feiten. Dus zocht ik het een en ander op en voor ik het wist was ik bezig met het lezen van de geschieden van Hardinxveld Giessendam. Of zoals wij het noemen: H-veld G-dam. 

Als je dacht dat de windmolens in Kinderdijk oud waren dan heb je het mis. Hardinxveld is een van de oudste nederzettingen in de Alblasserwaard. Het is ooit ontstaan aan de monding van de Giessen. Het schijnt zelfs al in 1105 een kerk gehad te hebben. Giessendam is ontstaan bij een dam in de Giessen. Zoals dat vroeger ging werd het daar gewoon naar vernoemd. De samenvoeging van deze twee dorpen is nog niet zo heel oud en dateert van 1957. 

Wat, of beter gezegd wie, dan wel weer erg oud is, is Trijntje. Bij bodemonderzoek voor de aanleg van de Betuweroute werd deze vrouw gevonden. Er was na 7500 jaar niet veel meer dan een skelet van haar over. Naast Trijntje, vonden ze ook een boomstamkano. Toen werd er dus al gevaren op en rond de Giessen. Mijn zoektocht, die inmiddels niks meer van doen had met het boek van Simone, stopte bij Kasteel/burcht Giessenburg. Iets voorbij Hardinxveld. 

Als kasteelliefhebber moest ik ook hier meer van weten. Dit kasteeltje werd aan het begin van de 15e eeuw gebouwd door de graaf van Holland. Het moest als versterking dienen in de Arkelse oorlogen. (samen met de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Mensen, dat waren nog eens tijden!!) Helaas is er niets meer van over. In Giessenburg vind je nog wel de cirkelvormige vorm van het kasteel omsloten door een smalle gracht. 

Hoewel het kasteel er niet meer is en de grond ook niet zomaar te bezoeken is kunnen we er wel langs varen. De bedoeling was dan ook midden in H-veld G-dam te starten met onze vaar/SUP tocht, over de Giessen en in de richting van Giessenburg, tot aan het kasteel dat er niet meer is. Een retour van ongeveer 10 km. Dat moest te doen zijn. 

Helaas kan ik jullie voor nu geen mooie (historische) foto’s laten zien. We kwamen niet heel erg ver. De hele route dacht ik met zorg te hebben gekozen, maar Googlemaps liet voor het gemak achterwegen dat we door een sluis moesten. Het schutten gebeurd op vaste tijden en wij waren net tien minuten te laat. De aardige sluiswachter wilde voor ons nog wel een keer schutten. Maar dat zou een probleem opleveren als we terug zouden willen. Tot zover mijn SUP-avontuur richting Giessenburg. 

We besloten om terug te keren en het water rond Hardinxveld te verkennen. Halverwege onze tocht gingen we voor “anker” om te lunchen. Daarna voeren we verder langs alle leuke huisjes aan het water. Bezochten we de andere sluis die uitkomt op de Merwede om daarna weer richting ons startpunt terug te keren. Uiteindelijk hebben we een tocht van ruim 6.5 km gemaakt en zijn we twee uur onderweg geweest. De dag is niet helemaal verlopen zoals gepland maar we zijn toch lekker bezig geweest. Volgend jaar starten we aan de andere kant van de sluis…

Suppen in Hardinxveld

Geraadpleegde bronnen:
Geschiedenis van Zuid Holland. 
Archieven.nl
Kasteel Giessenburg

33 gedachtes over “What Sup: H-Veld G-dam… 

 1. Ik heb al veel over suppen gehoord de laatste tijd. Ziet er interessant uit! Lijkt me best leuk om een keer te doen.

 2. Wat leuk dat je zo H-veld hebt ontdekt. Ik lees graag van Simone van der Vlucht, maar een historische novel heb ik van haar nog niet gelezen.

 3. Ik ken het verhaalvan Trijntje niet. Nooit geweten dat er al zo ‘ n oud vrouwtje bestond.

 4. H-G (ik ben lui)… in die regio liggen de roots van mijn moeder. Zij vertelde wel eens over zwemmen in de Giessen. En nog veel meer..

 5. Leuk zoals je geïnspireerd door een historische roman tot een sup route komt. Heb je een winters alternatief in gedachte nu het suppen te koud gaat worden?

 6. Dat suppen, overal komt het voorbij en ik denk alleen maar: dat kan ik dus echt nooit 🙂 Misschien toch maar eens aan wagen want het ziet er zo leuk uit!

 7. Ik heb dat nog nooit gedaan he,suppen
  ..heb wel het idee dat het de laatste jaren steeds populairder wordt…

  • Uiteindelijk is het iets meer dan 6 geworden. We hadden gelukkig wel goed weer 🙂 Ja jammer genoeg zat die net in de weg. Volgende keer starten we vanaf de andere kant haha.

 8. Wat leuk. Dat heb ik ook.. weten van hoe en wat .. geweldig om in de geschiedenis te duiken ..
  Zo heb ik me tijd geleden in Hendrik de Vlll
  Verdiept, en z’n zes vrouwen . Later kreeg z’n zoon Edward op negenjarig kind de zware kroon van Engeland op zn hoofd gedrukt .. ja dan wil ik weten hoe het verder is gegaan . Pfff ben er aardig mee zoet geweest .. maar van genoten ..

  Wat ook zeker de moeite waard is , is “Giethoorn” wat apart en prachtig .

  Maar ook Schiedam met de fluisterboot .. leuke en intresante tocht !

 9. Ik heb helaas niks met historische romans haha. Maar dat suppen lijkt me wel leuk om een keer te doen.

 10. Dat suppen lijkt me ook leuk, al ben ik denk ik zo’n iemand die gelijk in het water valt, ha ha ha.

 11. Pingback: RIB… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.