Wie leest…

… leeft duizend levens voor hij sterft.
Wie nooit leest leeft slechts een keer…

Een mooie quote die ik tegen kwam op Pinterest. En ja, als boekenwurm kan ik mij hier helemaal in vinden. Soms ben ik verzadigd door alle verhalen, maar dat is eigenlijk nooit van lange duur. Mijn honger naar leesvoer is niet te stillen. Daarom is deze tag, die ik tegen kwam bij Saturnein, zo van toepassing. Het is overigens niet de eerste keer dat ik bij haar een tag wegpluk. Lees je mee

Wanneer en hoe lang lees je?
Zodra ik een minuut de tijd heb lees ik en lees zolang het kan. Maar zeker voor ik ga slapen. Dat is al sinds jaar en dag een ritueel. Ik lees door tot ik mijn ogen echt niet meer open kan houden.

Waar lees je?
Op het werk, in de tuin, in bad, tijdens het koken, op het strand, in de wei, in de wachtkamer bij de dokter. Eigenlijk overal.

Koop je vaak boeken?
Nee, niet meer. Ik had planken en kasten vol. De leukste boeken heb ik nog steeds. De rest heb ik weggegeven. Boeken zijn stofnesten. En als ik moet kiezen tussen lezen en afstoffen… 

E-reader of papier?
Hoewel ik graag door boekenwinkels loop en het niet kan laten om door al die boeken heen te bladeren, kaften te bekijken en omslagen te lezen, lees ik het liefst via mijn reader. Een reader weegt niks en er kan voldoende leesvoer op. Zoveel handiger wanneer we met vakantie gaan. Geen gesleep met een tas vol boeken. Hij is tevens waterdicht. Ideaal voor in bad of bij het zwembad. 

Favoriete kinderboek?
Als kind was ik lid van de bibliotheek, maar vond lezen nooit zo bijzonder. Mijn liefde voor lezen kwam pas toen ik niet meer op school zat en het geen verplichting meer was. Ik heb dus niet echt een favoriet kinderboek. Maar heb wel de complete serie van Pinkeltje. Daar las mijn moeder voor het slapengaan uit voor toen wij zelf nog niet konden lezen.

Favoriete genre?
Thrillers hebben mijn voorkeur, maar de historische romans doen het ook zeker goed. Gek op geschiedenis.

Van welke schrijver lees je elk boek?
Karin Slaughter, M.J. Arligde, Simone vd Vlugt, Dan Brown, Camilla Läckberg, Tess Gerritsen, Harlan Coben. Zal ik nog even doorgaan??!! 

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?
De Alchemist van Paulo Coelho. Zijn woorden dansen op het papier. Maar dat geld ook voor Carlos Ruiz Zafon. Hoewel sommige stukken uit zijn boeken wat langdradig zijn kan ook hij echt toveren met woorden. Niet alleen goed voor je fantasie maar ook voor je woordenschat. 

Welk genre zou je nooit lezen?
Chiclits. Ik heb het echt geprobeerd maar de verhalen zijn te voorspellend en te simpel dat ik vaak hele stukken van het boek oversla. Zonde van mijn tijd. 

Fictie of non-fictie?
De meeste boeken die ik lees zijn fictie. Maar non-fictie is ook prima. Zolang het verhaal maar boeiend genoeg geschreven is. Het moet nieuwsgierig maken naar meer en je prikkelen om door te lezen. Bladzijden na bladzijden…

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?
A streetcat named Bob van James Bowen. Een methadonverslaafde wiens leven veranderde nadat Bob in zijn leven kwam. Geraakt door dit mooie verhaal ben ik anders naar bepaalde zaken gaan kijken. 

En vertel mij, wat is jouw favoriete boek en waarom?

22 gedachtes over “Wie leest…

 1. Ik lees..soms . Maar er zijn twee boeken wat me
  altijd is bijgebleven … dat is “Het testament”
  Van John Grisham.
  En wat héél veel indruk op me maakte .. Het Boek van Martin Gray .. “Uit naam van al de Mijnen”
  Deze twee zijn niet recent .. maar vergeten ben ik ze niet !!

 2. Ik lees eigenlijk nog maar weinig romans. Geen geduld meer voor. Ben wel lid van de bieb dus haal van alles in huis over wat op dat moment dan ook maar mijn interesse heeft. Soms lees ik ze, vaker gaan ze ongelezen weer retour. Struin heel wat af op het internet.

 3. Mijn favoriete boek is ‘outside’ van Marguerite Duras. Het is een verzameling van de stukjes die de schrijfster voor de krant schreef. De stukjes kennen veel variatie en ook haar sociale betrokkenheid komt duidelijk naar voren.

 4. Onvervreemdbaar

  Dit wordt ons niet ontnomen: lezen
  en ademloos het blad omslaan,
  ver van de dagelijksheid vandaan.
  Die lezen mogen eenzaam wezen.

  Zij waren het van kind af aan.

  Hen wenkt een wereld waar de groten,
  de tijdelozen, voortbestaan.
  Tot wie wij kleinen mogen gaan;
  de enigen die ons nooit verstoten.

  ————————————————————
  uit: “Niet nog een boek” van Ida Gerhardt (1905-1997)

 5. Ik ben gek op lezen en wat grappig dat je De Alchemist noemt. Dat is ook mijn favoriete boek! Ik lees de laatste tijd alleen te weinig. Maar nu we meer thuis zitten ga ik toch maar eens een boek pakken.

 6. Hee, wat een leuke tag! En wat leuk om te lezen (…) wat voor leesmonster jij bent! Ik zou hier snel klaar mee zijn… ik lees eigenlijk geen boeken meer en verdorie: dat vind ik jammer. Ik kon me vroeger altijd zo verliezen in een verhaal… Zoals je mogelijk van mijn blog weet, lezen manlief en ik elkaar iedere avond een stukje voor. Heerlijk. Nu bezig met ‘Rusland voor gevorderden’ van Jelle Brandt Corstius. Een aanrader! En een aantal series van Wilbur Smith – over meerdere generaties in zuidelijk Afrika – zijn nog altijd mijn lievelingsboeken… allemaal weggedaan voor onze ‘grote verhuizing’…

 7. Ik zou op de meeste vragen hetzelfde antwoorden. En dat plaatje… yep, that’s me!
  Hoewel ik ook meestal thrillers lees was ik erg onder de indruk van ‘Haar naam was Sarah’ en ‘De Nachtegaal’, beiden oorlogsboeken.

 8. Ik ben totaal geen boekenwurm. Ik spendeer mijn vrije tijd die ik heb liever aan een fijne film of serie.

 9. Leuk dat je dit inkijkje geeft in boeken en lezen. Voor mij blijft Harry Potter favoriet, omdat mijn fantasie daardoor werd gestimuleerd.

 10. ik val hier zo buiten de boot he want ik lees nooit want ik heb er geen geduld voor 😦 jammer want ik lees altijd dat mensen heerlijk in een boek weg kunnen zakken en dat zou ik dan ook wel eens willen

Reacties zijn gesloten.