Verandering van spijs…

Onze groene draak is van het type: wat de boer niet kent eet ie niet! Bij alles wat nieuw is denkt hij op zijn minst dat ik hem wil vergiftigen. Om hem iets nieuws te laten eten moet ik vaak eerst bewijzen dat het echt reuze lekker is, er geen gif inzit en dat je er ook echt niet bij hoort als je dit niet gegeten hebt. Dus eet ik eerst zelf alles met smaak en veel vertoon (yummie yummie wat is DIT toch lekker) voor zijn snavel op. Af en toe zijn papegaaien net kinderen. 

Net als bij een mens is gevarieerd eten heel belangrijk. Niet alleen doet verandering van spijs eten (zou je denken…) maar zo krijg je ook een diversiteit aan vitamines en mineralen binnen. In de natuur eten papegaaien alles wat voorhanden is. Diverse soorten fruit, noten, grasjes, plantjes, groentes maar ook insecten, larfjes en hier en daar misschien wel een worm. Sterker nog, een wilde papegaai heeft een veel uitgebreider menu dan de huiskamervogel. Veel vogels moeten het nog steeds doen met zaadvoer en noten. Dit is dodelijk voor een vogel. 

Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd. Er is een hoop onderzoek gedaan en mensen (een hoop) snappen dat een vogel in een kooitje met enkel doppinda’s echt niet meer kan. Papegaaien zijn intelligente dieren die net zo oud kunnen worden als jij en ik. Onze huiskamer vogel is afhankelijk van wat wij ze aanbieden. Daarom zorgen wij voor voldoende afwisseling. We verruimen zijn leven door hem mee te nemen tijdens wandelingen, bezoek aan Poownie en fiets- en vaartochten. Maar ook door hem gevarieerde maaltijden aan te bieden. 

De samenstelling van Draak’s menu is in de loop der jaren al aardig verbeterd. Sinds een jaar of 15 krijgt ie dagelijks zijn portie “Gorden Ramsey” brokken (Harrisons pallets) Nutrieberries en zaadvoer verdeeld in diverse foerageerspeeltjes. Daarnaast allerhande groenten en fruit. 

En dat laatste, dat is het hem nu juist. In de doorsnee winkel kan ik alleen maar grootverpakkingen, diepvries of blikvoer kopen. Vroeger kon je bij de AH alles los kopen. Bij toeval heb ik een fijne groenteboer gevonden die zoveel keus heeft EN waarbij je zelf alles mag pakken. 

Nu kan ik bijvoorbeeld zomaar 4 losse radijsjes kopen. Elders alleen per tros of zak. Of wat dacht je van 3 spruiten, 1 zoete aardappel, een handje bladgroente, 4 snacktomaten en 2 mini paprikaatjes? Iedere week koop ik iets anders om zo flink te kunnen variëren. Ze denken daar ook: Die is ook geen grote eter?! Inmiddels weten dat het voor de vogel is. Ik mik van alles, zowel groente, fruit als kruiden, in mijn mandje. Dit is voor ons ideaal en veel milieuvriendelijker. Op deze manier kan ik dagelijks een gevarieerd menu voor Draak samenstellen (en voor ons) zonder dat hij dagen achter elkaar hetzelfde moet eten.

Draak is (nog) niet van alles gecharmeerd. Daarom snijd ik het klein en meng er eten door wat hij wel graag eet. Nu ik dagelijks kleine porties aanbied gaat hij steeds meer uitproberen en blijft er steeds minder liggen. Zeg nu zelf dit ziet er toch veel lekkerder uit dan simpel zaadvoer: diverse chops van gele paprika, zoete aardappel, spruitjes, mais, bladspinazie, komkommer, op een bedje van tomaat, boontjes, broccoli, radijs, gewelde kiemzaadjes, courgette en wortel afgewerkt met krokante pallets. 

Diverse soorten chips voor papegaai
Aan zijn snavel te zien heeft het gesmaakt…

17 gedachtes over “Verandering van spijs…

  • haha vriendlief zegt ook altijd: die dieren krijgen beter te eten dan wij zelf 🤪
   Ja we halen ook onze eigen boodschappen daar. Ideaal omdat je veel makkelijker kunt pakken wat je daadwerkelijk nodig hebt. Ook verkopen ze daar overheerlijke (gezonde) noten (en ongezonde) chocola.

 1. Wat onwijs grappig dat je hier zo mee bezig bent bij je papegaai. Onze poes krijgt verschillend zachtvoer afwisselend met haar brokjes. Bij een poes mag je niet teveel en te snel wisselen dat kunnen hun darmpjes niet aan. En hier doet ze het goed op. We variëren dan maar met het zachtvoer alleen.

 2. Geweldig! Doet mij denken aan onze kat, die lust in principe alles wel, maar heeft wel zo zijn voorkeuren en dan zit ie altijd zo lekker ongegeneerd te smakken.

  • hahaha… Ja laat dat maar aan de kat over 🤣
   De gaai kan er trouwens ook wat van hoor, wat smakken betreft. (als ie het zelf niet is, doet ie wel iemand na….)

 3. Dat ziet er werkelijk uit. Mijn kat is allergisch voor van alles en nog wat en kan daarom maar heel eenzijdig eten.

 4. Hahah aah wat leuk! Dat is wel fijn zeg dat je daar los kunt kopen! Ik maak ook heel vaak een bakje groente voor de konijnen maar inderdaad, dan koop je vaak een hele verpakking vol en dat langer bewaren is vaak ook niet zo ideaal.. word de groente alleen maar lelijk van

 5. wat een leuk artikel!! ik moest er erg om lachen en….ik wist het niet. een goede greonteboer die niet alles afgewogen heeft liggen, is altijd goud waard ( ook voor menselijke draken)

Reacties zijn gesloten.