Intermittent Fasting, het vervolg…

Een hongergevoel is een rot gevoel en het is makkelijk te stillen omdat er altijd en overal wel iets te eten is. Maar steeds maar wat eten is ook niet gezond. Dit is een van de (vele) redenen waarom ik begonnen ben met Intermittent Fasting (IF). Ik had het niet verwacht maar inmiddels ben ik al 3 maanden onderweg. Lees hier deel 1: het waarom, 2: de eerste 3 dagen en 3: de rest van de week. Zo bewust met niet eten bezig zijn heb ik nog nooit zo lang volgehouden. Het is leuk om steeds meer te ontdekken en op te merken bij mijzelf. 

De eerste twee weken zocht ik naar een goede balans tussen het verschuiven van mijn maaltijd, minder eten maar toch voldoende calorieën binnen krijgen. Mijn honger gevoel nam steeds verder af. Na mijn lunch van twee boterhammen zat ik al vol, maar at ik veel te weinig. Dat staat leuk op de weegschaal maar gezond is anders. Door hier en daar te schuiven krijg ik nu toch voldoende binnen. Zonder een overvol gevoel aan het begin van de middag of licht in mijn hoofd te worden aan het einde van de dag. 

In week drie kwamen mijn maag en gevoel meer op 1 lijn. De scherpe randjes van het roepen van mijn maag gingen er af. Ik ben niet meer bezig met wanneer ik mag eten. Ik voel mij niet chagrijnig als ik later eet dan anders. Geen hangry-buien!! Mijn lichaam weet dat het gevoed wordt, al is het iets later. 

IF is echt een heel mooie methode om te leren luisteren naar je lichaam. Ik heb het verschil leren voelen tussen daadwerkelijk honger hebben en dus moeten eten of wanneer ik trek heb en daarom wat wil snaaien. Een gezonde keuze maken wordt hierdoor steeds makkelijker. Ook een voedingsswitch maken lukt beter. Ik eet nu bruinbrood. Drink meer water en ben bijna gestopt met koffie. Mijn snacks zijn gezonde zaden, nootjes en pitten in plaats van chips en koek. Ik heb de zoete aardappels ontdekt en eet meer groentes. Ik heb nog nooit zo van mijn avondeten genoten als de afgelopen maanden. Alles, maar dan ook echt alles, smaakt zoveel lekkerder. Alleen daarom al kan ik je aanraden om te gaan vasten. 

Het minderen van suiker en melk in mijn koffie leek een logisch stap. Maar echt, ik kreeg het niet weg. De trek nam ook rap af. Daarom heb ik besloten om de koffie in de ochtend maar gewoon te skippen. Mijn eerste bakkie drink ik pas zodra ik stop met vasten en die smaakt mij toch lekker!! Zelfs de cappuccino op het werk smaakt goddelijk. Ik ben begonnen met het drinken van verse gember thee. Dat is een prima vervanger voor koffie en smaakt ook goed. 

Na zes weken was mijn interesse in snoep en chips praktisch helemaal weg. En na drie maanden eigenijk nog steeds. Zelfs in de winkel kan ik zonder te watertanden langs het snoepvak of de bakker. Ik ontzeg het mij niet maar probeer beter te kijken naar wat ik eet. Zeker nu ik zo goed bezig ben vind ik het zonde om klakkeloos en zonder doel dan enkel maar iets te knagen, snoep naar binnen te schuiven. 

Door niet te snacken ben ik inmiddels 3 kg kwijt. Het was niet mijn doel, maar toch mooi meegenomen. 

21 gedachtes over “Intermittent Fasting, het vervolg…

 1. Superleuk om te lezen, Deborah, en dat je zo enthousiast bent! Verse gemberthee, ah, da’s ook bijna mijn nieuwe ‘verslaving’, zo lekker! Ik drink nog wel koffie. Als ik thuis ben 1 kopje met wat havermelk en een beetje honing, als ik in de winkel moet zijn meestal nog een extra kopje. En verder voel ik me er ook nog steeds heel fijn bij!

 2. Ik heb het geprobeerd, maar het is niet voor mij weggelegd. Ik ben bezig met een leefstijlverandering doorvoeren (in kleine stappen, zodat het blijvend is) en ben al bijna 10 kg kwijt in totaal.

 3. Fijn dat het je zo goed bevalt! Als mijn dochter, toen ze klein was, ‘honger’ had, vroeg ik altijd aan haar of ze honger in haar buik of in haar hoofd had. Eigenlijk zou ik mezelf die vraag ook wat vaker moeten stellen.

 4. Als je je beter voelt is het top. Om dezelfde reden heb ik besloten geen zoete dingen als diner te eten. De sugar rush na mijn pannenkoeken van de week is me niet bevallen.

 5. Wat fijn dat het je zo goed doet. Ik heb begrepen dat je 6 weken nodig hebt om een nieuwe gewoonte eigen te maken en dus ook om af te kicken van suiker. Ik ga me er eens rustig in verdiepen. Klinkt interessant. Succes!

  • Jammer dat het voor jou niet geholpen heeft.
   IF ben ik niet begonnen om af te vallen. Maar eerder om mijn lichaam de tijd te geven zelf weer eea op orde te kunnen brengen. IF zie ik ook niet als een dieet maar als lifestyle waarbij het een onderdeel zou kunnen zijn bij het op gewicht komen of blijven.

 6. Pingback: Throwback… | Deborah Hamar

 7. Ik heb zojuist even bij je terug gelezen.
  Goed bezig hoor, misschien is het ook wel wat voor mij dat IF. Ik moet ook echt iets doen, de kilo’s vliegen eraan hier. Goed ook om te lezen dat Poownie goed gaat en zo kan genieten van zijn culinaire uitstapje.

  • Kan het je zeker aanraden. Ben nu 4 maanden bezig (oke deze feestdagen iets minder… en dat merk ik ook direct 🙈) en het bevalt erg goed. Er lijken niet alleen wat stoorzenders in mijn lichaam uit gegaan te zijn, ook in mijn hoofd lijkt het helderder 🙃🙂 .

Reacties zijn gesloten.