IF, de rest van de week…

Hier lees je waarom ik met IF begonnen ben. Samengevat vooral om mijn maag wat meer rust te gunnen. Zodat mijn lichaam tijd heeft om andere processen beter te reguleren en te herstellen. Hier lees je mijn eerste 3 dagen.

Dag 4: ik heb het zwaar deze ochtend. Ik begon zonder probleem maar voor het eerst deze week kijk ik om 09.30 uur al uit naar mijn lunch. Ik ga niet van mijn stokje, maar mijn maag is mij flink op de proef aan het stellen. Tot overmaat van ramp is de koffie op het werk, met maar een ietsiepietsie melk en suiker ook nog eens niet te drinken. Thuis zit er tenminste nog koffiesmaak aan. Ik snap nu de term: bakkie slootwater wat beter, dit komt heel dicht in de buurt. 

Ik ben aan het afkicken van eten en krijg daarom ook minder suikers binnen. Als ik in plaats van de cappuccino met suiker dus een bak slootwater neem, gaat een deel van mijn lichaam in een hoekje staan mokken als een klein kind. Ik laat het even voor wat het is en begin aan mijn werk. Mijn lichaam draait (hopelijk) vanzelf bij. Wel ervaar ik voor het eerst aan het einde van de dag wat hoofdpijn. Dat zijn mogelijk de ontwenningsverschijnselen. Ik besluit de volgende dag wat meer water te drinken. 

Dag 5 gaat, mede door de drukte op mijn werk, als een trein voorbij. Mijn maag protesteert iets minder. Ik heb geen behoefte aan snoep, koek of wat dan ook. Zou het echt zo snel wennen? Ik gok er niet al te veel op. Het kan zomaar een afleidingsmanoeuvre van mijn lichaam en geest zijn om mij straks weer 180 graden de andere kant op te laten gaan. Maar ook het einde van de dag en avond kom ik prima door. Ik ga ruim 2 uur later dan anders naar bed en nog steeds geen trek in zoetigheid. Terwijl vriendlief, zonder schroom, van alles voor mijn neus naar binnen propt. “Ik ben sterk! Ik kan dit!” 

Dag 6 start zowaar nog beter dan 5. Ik ga vroeg op pad en ben rond 12.00 uur weer thuis voor de lunch. Met alleen maar een paar glazen water en een bak koffie achter mijn kiezen had ik verwacht flinke honger te hebben. Ik heb enkel grote trek. Mijn lunch bestaat nog steeds uit maar twee (goed belegde, dat wel) bruine boterhammen en fruit. Voor later op de dag heb ik een ongezouten notenmix en wat snackgroenten voor handen. Maar echt trek heb ik niet. 

Dag 7 voelt als een verlengde van 6. Nog steeds zit er een duiveltje op mijn schouder die om de paar uur roept: We hebben nog koekjes!! Ik ga heel bewust te raden bij mijzelf: “Heb ik honger? Heb ik trek?” Iedere keer is dat antwoord nee en nee. 

Na een week IF zijn mij een paar dingen opgevallen. Het lijkt of de smaakpapillen zich verfijnt hebben. Alles wat ik eet is intenser en zoeter van smaak. Ik voel mij lichter. Leger, dat ook, maar vooral niet zo opgeblazen. Nu al! Ik slaap rustiger en mijn hartslag is lager. Allemaal terug te zien via mijn horloge. Terwijl afvallen niet mijn hoofddoel is ben ik al 1.5 kg kwijt. Ik moet er wel op letten voldoende calorieren binnen te krijgen. Is het mij mee gevallen? 100%. Ga ik er mee door? Zeer zeker!!

16 gedachtes over “IF, de rest van de week…

 1. Super Deborah, wat mooi om te lezen! En dat mokkende lijf als een klein kind… haha, treffend omschreven! Ja, suiker is zo verslavend joh, dan gaat je lijf echt wel mokken als je dat afneemt. Fijn dat het je zo goed bevalt. En inderdaad: houd het aantal calorieën in de gaten. Twee boterhammen vind ik dan wel erg weinig… Als ik brood eet, eet ik er drie. Deense en zelfgemaakte, die zijn wat steviger dan de Nederlandse 😉 Maar wat je vooral goed door hebt (naar mijn idee) is het luisteren naar je lijf. En als je dan wel een keer trek hebt tussendoor, is water of thee of slootwater (hihi) ook ‘trekstillend’ zonder je spijsvertering middenin het ‘vasten’ te overbelasten. Goed bezig hoor!

  • Ja joh, die twee boterhammen was echt te weinig haha. Inmiddels een redelijke balans gevonden tussen ontbijt en lunch. Inmiddels al een paar weken onderweg en ik had echt niet verwacht dat ik dit zo goed zou volhouden. Maar ook dat lichaam en geest zo snel op 1 lijn zijn gekomen. Ik had nl wat getouwtrek van het duiveltje op mijn schouder verwacht. Maar ik moet zeggen, die is ook tevreden met een bruine boterham en een ongezouten notenmix. Zelfs met de extra schep groente in de avond hahaha.

 2. Ik snap wat je doormaakt, van een verslaving afkicken is absoluut niet zo simpel alsdat velen het voorstellen. Mooi uithoudingsvermogen en doe zo voort 😉

 3. Bij mij zit ‘goed ontbijten’ zó in mijn systeem dat ik dit echt wonderbaarlijk vind. En knap ook, trouwens 🙂

  • Dat heb ik als we met vakantie zijn. Mijn dag begint in het restaurant 🤣🤣
   Dank je wel. Tot nu toe (inmiddels een paar weken onderweg) voel ik mij er goed bij.

 4. Herkenbaar vooral de eerste dagen. Ik weet nog dat ik na een maand zoet vrij een paaseitje nam zo zoet! Goed bezig, ik ben benieuwd naar je vervolg.

  • Bizar he, hoe snel je aan zoetigheid went en er ongemerkt zoveel van eet. (net als zout in het eten…) En hoe lekker alles dan smaakt als je er een tijdje mee stopt.

 5. Dat je lichaam af moet kicken zegt al genoeg over hoe nodig het dan eigenlijk is. Al is goede informatie ook wel erg belangrijk met dit soort dingen, niet zomaar lukraak wat doen.

 6. Ik heb ook if geprobeerd maar het ging niet helemaal goed samen met mn diabetes…12 om 12 lukt me wel..maar meer helaas niet

 7. ik doe ook aan IF, maar 12 uur per dag, meestal van 10 tot 10 uur. ik heb er veel over gelezen toen ik er aan begon en dat schijnt voldoende te zijn. Om dat ik wel moest afvallen, doe ik altijd een work/out voor ik ontbijt. Het helpt allemaal prima! En ik voel me er heel plezierig bij ) ik doe dit nu 1,5 jaar’

 8. Pingback: Intermittent Fasting, het vervolg… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.