Intermittent fasting…

Oké, deze term heb ik vaker voorbij zien komen. Ik heb er nooit heel veel tijd aan besteed om uit te vogelen wat het precies is. Vasten zelf is al een eeuwenoud gebruik. Dat doen mensen met Ramadan of vanuit andere geloofsovertuigingen. Mensen die ziek zijn, of die willen afvallen… Maar ik? Nee, eten en Deb gaan hand in hand. Dus geen haar op mijn hoofd die het nodig vond om hier meer over te weten te komen. Never change a winning team!!

Maar waren mijn geest, lichaam en ik wel zo’n winning team? De laatste paar maanden zit ik nu niet zo heel erg lekker in mijn vel. Ondervind ik diverse lichamelijke kwalen en mijn hormoonhuishouding lijkt hier en daar al enige tijd verstoord. Met het ouder worden veranderd er uiteraard ook van alles. Toch blijft er iets aan mij knagen, en nee niet mijn lege maag, dat dit niet alles is. 

Toen las ik het blog van Levensjutters. Ze gaf mij het zetje dat ik nodig had. Ik besloot mij er toch eens in te verdiepen. Waar het op neerkomt is dat je het tijdsframe van wanneer je eet verkleind. Dus geen drie maaltijden en tig tussendoortjes. Je eet wat je moet/wil eten in een kortere periode. Hierdoor heeft je lichaam een langere periode rust en daardoor tijd om andere zaken in je lichaam weer op orde te brengen. Zaken waar het anders niet aan toekomt. Misschien wel de reden waarom ik mij soms zo moe, vol en opgeblazen voel.

Intermittent fasting (IF) wordt ingezet om af te vallen, je energieker te voelen, beter te slapen en (chronische) ziektes te voorkomen. Nu is afvallen niet de opzet van mijn plan. Toegegeven, het is een mooie bijkomstigheid. Wat voor mij doorslaggevend is, is dat vasten van invloed is op herstelprocessen, je genen en hormoonhuishouding. Met name insuline, dat er voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel weer daalt. Hoe lager de insuline hoe beter je vetten kunt verbranden. Minder pieken en dalen. Meer rust voor je maag en darmen (die weer communiceren met de hersens). De lijst met voordelen lijkt oneindig.

Er zijn veel schema’s te vinden en ik zag dat ik al geregeld deze weg bewandel. Ik sla soms mijn ontbijt over omdat ik geen honger heb. Het probleem is alleen mijn inname aan snackie’s tussendoor. Eigenlijk eet ik de hele dag. Als ik de snacks op de avond nu eens weglaat? Dus na, laten we zeggen 20.00 uur, niks meer eten. Ik schuif mijn ontbijt op naar de lunch van 12 uur en drink enkel nog water, thee en koffie? Dan zou ik al “voldoen” aan het 16/8 schema. Ik kan nog een buffer inbouwen door de klok van 20 naar 22 uur te verplaatsen bij echte honger. Of mijn lunch iets te vervroegen naar 11.00 uur. Klinkt als te doen!

Ik wil niet al te streng zijn, maar ik wil dit wel serieus een kans geven. Dus besloot ik te starten in het weekend. Want dan pak je de voordelen terwijl je lekker ligt te slapen. Win/win. Natuurlijk moet ik ook mijn inname aan voedsel onder de loep gaan nemen. Het heeft geen nut om te vasten als je daarna alleen maar troep wegwerkt. Stapje voor stapje! Ik ben benieuwd hoe mij dit gaat bevallen. Lezers: fasten your seatbelts, ik ga jullie meenemen op mijn “vasten-reis”…

23 gedachtes over “Intermittent fasting…

 1. Nou, Boor, wat super! Leuk om te lezen! Toen ik je titel voorbij zag komen was ik natuurlijk meteen hevig geïnteresseerd. Ben heel benieuwd hoe je dit gaat bevallen. Ik ben er nog steeds blij mee, met de twee maaltijden per dag en geen snacks meer. Vooral ’s avonds niks meer eten (alleen nog een kopje thee) bevalt mij heel goed, ik sta frisser en ‘lichter’ op als nooit tevoren. Ik ben wel (wat) afgevallen sinds ik hier mee begonnen ben, maar ik verwacht dat het zich stabiliseert. Later vandaag een blogje, waarin ik onder meer constateer: ‘Op mijn 60e weeg ik, na ruim 40 jaar, weer wat ik woog toen ik 20 was: 60 kilo. En ik voel me bijna weer net zo lekker in mijn vel als toen ik 20 was – al is dat velletje wat minder strak en hee: misschien is het juist daarom wel dat ik me misschien zelfs lekkerder voel dan toen!’ PS: dit is de enige keer dat ik je Boor noem hoor! Zo zonde om zo’n mooie naam zo af te korten 😉 (maar soms ‘past’ het)

  • Dank je wel voor je leuke reactie. Het is een beetje een spoiler op de blogs die reeds staan ingepland, maar kan je alvast verklappen dat ik inmiddels een aantal weken onderweg ben. Het bevalt heel goed. En net als jij voel ik mij “lichter”. Ik ontdek van alles over mij zelf, zowel geestelijk als lichamelijk, tijdens deze reis. Heel leuk om hier mee bezig te zijn. En mijn smaakpapillen? Die zijn nog nooit zo blij geweest 🤣

 2. Ik ben benieuwd. Dan niet eten na 20.00 uur vind ik niet zo’n punt. Maar niet ontbijten… Dan val ik om tien uur om, denk ik.

 3. Jezelf niet helemaal top voelen is altijd een reden om te kijken hoe het beter kan. Ik ben heel benieuwd of dit werkt, ik hoop het voor je. Ben je nou afgelopen weekend begonnen dan? Succes!

 4. Mijn neef en zijn man doen aan intermittent fasting. Zij vertelden wel dat je goed om moest letten dat iemand als een diëtist met je meekijkt zo nu en dan? Ik vind het een tikje spannend. Waarom? Ik ben uit mijzelf sinds de lockdowns heel veel gaan koken uit kookboeken, maar ongemerkt steeds meer vegetarische en veganistisch. Totdat ik mij ineens realiseerde dat ik bijna geen (rood) vlees meer at. Eigenlijk überhaupt minimaal vlees (als je kip meetelt) en soms wat vis. En daarbij stopte ik ook met aardappels, kiwi en dronk ik op de verkeerde momenten jus d’orange en zuivelproducten. Resultaat: bloedarmoede door ijzergebrek. Ik ben nu echt een tijd zoet met ijzertabletten dus ik kijk heel erg uit met wat ik nu zelf initieer (ik heb het dus over mijzelf hé, niet over jou). Ik heb hier namelijk ook wel met een scheef oog naar zitten kijken. Moest ik nu maar even niet doen vermoed ik.

 5. ik eet al bijna twee jaar niet tussen 10 en 10 uur. soms maak ik een uitzondering: als ik logee’s heb bijvoorbeeld. Het is inmiddels een gewoonte geworden en ik voel me er prima bij. maar volgens mij vinden de echte dy hards 12 uur vasten veel te weinig 😉

 6. Het klinkt als een haalbaar doel. Ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren en welk effect het op je lichaam heeft. Is je lichaam echt blij met deze verandering bijvoorbeeld? Succes!

 7. Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen, mijn collega doet het ook en is er vrij enthousiast over. Zelf lijkt het me erg lastig om niet te ontbijten, maar dat zal ongetwijfeld ook een kwestie van wennen zijn.

 8. Succes en ik volg je reis.
  Ik noem IF trouwens ‘de gloeiende schurft hebben aan ontbijt’ maar sinds ik dat bij Levensjutter schreef knaagt mijn maag steeds vroeger. Ik denk dat mijn laatste eetmoment tegenwoordig te vroeg ligt.

 9. Pingback: IF, de eerste drie dagen… | Deborah Hamar

 10. Poosje terug heb ik nog eens een verwoede afvalpoging gedaan, maar ik heb het afvallen definitief aan de wilgen gehangen. IF heb ik ook geprobeerd en dat voelde eigenlijk heel natuurlijk voor me. Dat doe ik nu nog steeds, maar niet zozeer bewust. Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen!

 11. Pingback: IF, de rest van de week… | Deborah Hamar

  • 🤣🤣
   Daar was ik in het begin eigenlijk ook een beetje bang voor. Maar kan je vertellen dat het mij prima bevalt. Het is mij echt 100% mee gevallen. En het lukt mij veel makkelijk dan ik gedacht had van snoep, koek en chips af te blijven.

 12. Pingback: Intermittent Fasting, het vervolg… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.